Práca a škôlka

sophie1210
9. feb 2023

Ahojte, mám možnosť nastúpiť do práce kde treba byť už o 5:30, práca je 10 min. od domu. Mám dve dcéry, 12 a 4 a rozmýšľam nad tým, či by staršia mohla budiť, chystať a vodiť mladšiu do škôlky, škôlka je kúsok od domu. Muž chodí väčšinou do práce veľmi skoro, niekedy ide až na 7, vtedy ju môže zobrať on. Podľa mňa by to zvládli, sú šikovné, ale aj tak mám strach, myslíte, že je to vhodné takto ich nechávať ráno samé?

pribinak
9. feb 2023

@sophie1210 mna vodili súrodenci do skolky. Naši nestíhali

lenka7477
9. feb 2023

Veď muž môže malú brávať normálne , veď veľa tatinov vodí deti do škôlky, alebo nech ráno pomôže vychystať deti a oni už môžu ísť potom samé .

bluemoon24
9. feb 2023

@sophie1210 to prece zalezi na povaze obou dcer. Ja jsem mela tvrdohlavou sestru a nekdy bylo peklo ji vypravit i do skoly, natoz do skolky.

babulkomale
9. feb 2023

@sophie1210 ja by som nenechala, kvoli nepredvidanym situaciam. Starsiu samu ano, syn sa uz davno pohybuje sam vsade, ale je ine ked ma na starosti mladsie dieta...za mna nie.
Ale je to cisto tvoja vec.

akvi
9. feb 2023

@sophie1210 občas áno, ale na pravidelnej báze to je veľká záťaž pre staršiu. Nevieš, čo sa môže stať, stačí, že malá začne trucovat, zobudí sa s teplotou, alebo bolesťou brucha a pod. Na 12 ročnú je to proste príliš, aj keď to na pohľad tak nemusí vyzerať.

anjelicek26
9. feb 2023

Obcas je to samozrejme mozne, ale nie na dennej baze...muz si bude musiet upravit pracovnu dobu, inakadial cesta nepovedie, proste bude prva v skolke a donesie ju ocko... v dni, kedy ocko vynimocne nebude moct, bude musiet malicka vstat skor, on ju nachysta a sestra potom odvedie... vela skolok napr. dovoli nosit/vyberat zo skolky len osobam nad 16 rokov deti... kazdopadne vhodne to zrovna nie je z miliona dovodov... ta 12 rocna je stale dieta a rano pred skolou ma chystat hlavne seba...

pbra40
9. feb 2023

A aky mas pripraveny plan, ked sa 4rocna rano zobudi chora a ty ani muz nebudete doma?

zorkahorka
9. feb 2023

Ja som takto vodila mladsiu sestru, a to som bola este mladsia. Ale... neviem,ci to bola ina doba alebo co. I ked,parkat som zabudla zamknut dom 😀 Ak si deti poznas... a manzel ich nemoze donuest pred 7.h do skolky? Co stari rodicia? Ze by soociatku dohliadli?

katulienkax
9. feb 2023

presne toto 4 rocna je strasne mala na toto, nech si to muz zariadi v praci aby to stihol

beata_k
9. feb 2023

@sophie1210 Je to velka zodpovednost pre 12 rocne dieta. Zobudit, dat ranajky, obliect a odviest 4 rocne dieta do skolky. Je po povinnostou vas rodicov, nie dietata. Pohladaj inu pracu alebo sa inak zariadte.

sophie1210
autor
9. feb 2023

@sophie1210 ďakujem za vaše názory, potvrdili ste mi čo si aj ja myslím, že to nie je dobrý nápad aby ju denne chystala staršia, skúsime nájsť iné riešenie.

saskia_98
9. feb 2023

11 som mala ked mi mamka zavesila na krk bratov a rano ich trebalo poobliekat, najest, odniest do skolky a ja do školy. 🙃 Naši tiež nemali čas keďže oco bol na kamione a mamka chodila na 6tu do roboty.

anetka34
9. feb 2023

@sophie1210 Ja som pracovala kúsok od domu, dcéru mi vodila moja mama a párkrát sa mi stalo, že mi volala, že sa malá nechce obliekať. Našťastie som mohla odbehnúť a pomôcť jej. Mňa poslúchala, len starkú nie. Tak ak vieš občas odbehnúť a vrátiť sa do práce. Neviem akú máš prácu, či je to možné. Kolega mal dohodu so šéfom, on každé ráno odišiel na 15 minút z roboty, zaviezol syna na školy a išiel naspäť.

lujza123
9. feb 2023

Ja som tiež bola ta staršia "zodpovedná" sestra co vodila ci vyberala mladšiu zo škôlky, do škôlky, strážila ju poobede a tak... Dieťa to urobí lebo rodicia prikázali, ale je to veľmi zlý nápad.
Ja toto hovorím všetkým mojim kamoškam co majú veľký vekový rozdiel medzi deťmi "nerobte si zo staršieho babysitterku"
Občas, príležitostne v poriadku, ale nie na dennej báze.
Aj to staršie je stále dieťa, nevie vyhodnotiť veci ako dospelý, nedokáže tak predvídať, nemôže niesť žiadnu zodpovednosť za to mladšie..
Presne ta situácia co ked sa zobudí malá s horúčkou? Co keď zaspia, ako zvládne staršia ten stres ze letieť do škôlky a potom ešte do školy? Mala bude štrajkovať, nebude sa chcieť obliekať atď... Bude vedieť dohliadnut na sestru ci na ciapku, spodné pradlo, umyté zuby?

Ja mam toľko príbehov z detstva co sa nám všeličo postávalo keď sme boli samé, jasne nič také katastrofické skôr drobnosti, no ako staršia som si to vždy ods*ala ja.