Mám strach mať druhé dieťa

10. dec 2023

Mam dieta, 8 rocne s ADHD, od malicka bolo narocne, trva to dodnes a na zabezpecenie jeho kvalitneho zivota davame vela penazi na terapie. Mam tuzbu po druhom dietati, rovnako i manzel, avsak neskutocny strach, co ked dalsie dieta bude mat horsiu dg a nebudeme schopni to financne utiahnut. Samozrejme, rozne testy v priebehu tehotenstva by som absolvovala, ale niektore dg. proste nezachytia. Ako s tym bojovat?

doriiis
10. dec 2023

Ja poviem čisto svoj názor.Pri dieťati s diagnózou by som do druhého dieťaťa nešla.Geny neoklames to je jedna vec a druhá,že takto sa ani jednému dieťaťu nebudeš vedieť venovat tak,ako by si zasluzilo

rejka7
10. dec 2023

Platené terapie pre ADHD? To sú aké? V cppap sú terapie zdarma, autisti majú platené terapie, ale ADHD o tom neviem. Logoped je zdarma raz mesacne tiež. Ak by ťa to neobťažovalo, čo dieťaťu pomáha za terapie? Inak tiež si myslím, že kvalita stojí nad kvantitu, aj čo sa týka detí.

tersanas
10. dec 2023

Máme 7r syna s Aspergerovym syndrómom, ako bábo aj neskôr bol veľmi náročný, veľmi, druhé sme úplne vytesnili z mysle, že v žiadnom prípade, za žiadnych okolností, momentálne nás terapie mesačne stoja 250-300e, a časom, ako začal byť syn na tom so všetkým lepšie.. nakoniec sa začala objavovať túžba po druhom dieťati, najskôr iba u mňa, neskôr aj u manžela, teraz som v 9.mesiaci a prijímam to tak, ako to má byť, veľa sme sa o tom rozprávali, šanca na aspergera je aj nie je, a keď bude, tak bude, prvé roky budú náročné, ale už sme sa rozhodli, veríme, že to aj synovi pomôže v socializácii, na bratceka sa veeelmi teší. Ja už mám za sebou skúsenosti, tak budeme bojovať, keď čo.. držím vám palce, je to veľmi náročné sa rozhodnúť, je to iba na vás.. mne pomohlo, keď som si našla dve čiarky, že už sa nemusím rozhodovať či druhé dieťa, už sa nemusím stresovať že možno bude asperger, už je to dané a to mi pomohlo aj pomáha 🙂

buducamama
10. dec 2023

Ja by som do druheho urcite nesla. Financie su jedna vec, nakoniec mozete porisdne stradat, dalsia je aj vasa psychicka a fyzicka vydrz a pohoda. Nepoznam vas, my mame jedno dieta a mame co robit a to nema ani ADHD. Ked mojmu poviem o druhom babe, tak ze ci sa prilis nudim😅🤣 Za mna zabezpecit jedno dieta a poriadne. Ale je to samozrejme na vas, len teda racionalne treba vsetko zvazit.

zorana999
10. dec 2023

Mam rovnakú dilemu. Avšak moje dieťa má presne nezistenu kostnu dysplaziu. Nikto mi nevie povedať, aká je šanca, ze s druhým by sme dopadli rovnako...alebo horšie?
Pri genetických mutáciách to niekedy býva úplná náhoda, že sa to pokasle.
Pri ADHD, ..to máte snáď väčšiu šancu ako my na zdravé dieťatko

autor
10. dec 2023

@rejka7 dieta ma zaroven aj NKS,momentalne ideme do centra Avare a navstevujeme logopediu (tu si hradime tiez sami,lebo statny nam nepomohol,az sukromne centrum),liecebnu pedagogicku a psychologicku 1x tyzdenne (terapia hrou pre tazke rany zo skolky),hradime si vsetko sami.

pe_mi
10. dec 2023

Ahoj, my máme strasie dieťa zdravé a druhé s celoživotnou dg.poviem to takto.
Čisto môj subjektívny pohľad a pozorovanie mňa mamy,ako to vnímam.
Mať súrodenca, zdravého je pre našu mladšiu super.aj keď my sme sa už nemuseli rozhodovať,keďže staršie dieťa je zdravé .má to výhody, ťahá ju dopredu, su parťaci a tak podobne.
Ja som uťahana, je to náročné .nakoľko chodíme na rôzne liečenia, aj niekoľko týždňové, k fyzio, plávanie .. a povedala som si,že náročné to je len tieto prvé roky pre mňa ako mamu.ako ja hovorím aj na koňa vela 😁
Ale potom si poviem ,že keď budú starší, budú samostatnejší, starší zdravý bude pomáhať mladšej s dg, a možno aj naopak.jednoducho tu budú jeden pre druhého aj do budúcna.aj keď áno sú prípady,keď sa rodiny nebavia.ale to je pre mňa taký argument ,ako keď niekto povie,načo budem robiť riadne na zmluvu , budem celý život brigádovať, šak dôchodku sa aj tak nedožijem.a potom si možno hlavu budem búchať o múr a možno nie.
Chcem tym povedať, že radšej si vysnijem krásny život ,čo čaká naše deti pospolu a hotovo.
Kým sme nemali druhé dieťa, tak som možno uvažovala ,že aj tri kľudne.po dg ,ktorú dcéra má, tak by som isto do tretieho nešla.a keby bola prvá,tiež som na vážkach.

rejka7
10. dec 2023

Ďakujem za odpoveď. Teda je pravda, že tí štátny logopedi a psychológovia, veľkú dieru do sveta neurobia, a dávajú termíny raz za mesiac. Liečebný pedagóg nemá bez poplatkov ani termín. Keď už má 8 rokov, tak neviem v akej teda je škole, ale poradila by som triedu pre NKS deti v bežnej škole. Je to samozrejme zdarma a je tam malý počet detí, len do 10, a je tam spec. pedagóg, učiteľ, logoped a venujú sa detom omnoho lepšie ako v bežnej triede, ich tempom. Neviem odkiaľ ste, ale vo väčších mestách určite sú. Treba si vybaviť potvrdenia od cppap, logo, psychol. a spec. pedagóg. Sú aj NKS triedy v špeciálnych školách a sú tam samozrejme deti s normálnym IQ, len teda s NKS. Triedy pre deti ADHD nie sú. Zdarma sú aj terapie cez cppap na pozornosť, pre dg. ADD. napr. snoezelen je zdarma.

autor
10. dec 2023

@rejka7 vsetko to vieme,mame to uz prejdene,skonzultovane,prehodnotene a vybrali sme to,co je pre neho najviac vhodne a kde nas prijali (co pri tomto pocte deti s NKS je naozaj tazko).V skole sa mu venuju,ale tieto terapie su potrebne tak ci tak.

bennn
10. dec 2023

To je strašné rozhodovanie. Akože osobne nešiel by som do toho. Aj keď deti proste vyrastú či chceš či nie, veľa nepotrebujú, len tento svet je už moc materiálny a všetko niečo stojí.
To je krása tej zodpovednosti každého človeka, vedieť sa rozhodnúť a znášať následky.

zoja1234
11. dec 2023

Za takýchto okolností by so tiež nesla do druhého dieťaťa.. Je to smutné a ťažké sa s tým zmierit, ale čo ak sa stane niečo tebe ci mužovi, co ak jeden z vás ochorie, nebudete schopní pokrývať všetko finančne, atď.. Asi to takto malo byt, a asi mate mat len jedno dieťa, keďže je "špeciálne", aby ste sa mu venovali na 100%.. Súrodenec by trpel, ak by bol zdravý, bol by na druhej koľaji.. Zničené životy, riziko ďalšieho chorého dieťaťa, neistá budúcnosť a finančná záťaž, toto by boli premna hlavne dôvody... Vezmite si psíka z útulku, (ja viem ze nedá sa porovnať dieťa vs zviera, samozrejme), pomôžete malej dusicke a taky psík ma pozitívne účinky aj na človeka, dokázané sú aj terapeutické účinky pre chorých..