Ako zvládnuť zmenu vzťahu po narodení dieťaťa?

13. okt 2023

Mamičky, prosím, poraďte. S mužom sme spolu 10 rokov, od študentských čias. Začiatkom roka sa nám narodila vytúžená a vymodlená dcera. Začiatky boli extra náročné, mala koliky a tichý reflux. Plakala deň, noc. Na všetko sme boli sami, rodina daleko. Vzťah to poznačilo. Muž sa mi priznal, že bol viac ako vďačný, že môže vypadnúť z domu a má chvíľu pokoj. Na ceste je druhé babo. Neplánovane, aj keď ja som rada, chcela som deti s malým vekovým rozdielom a čo najkratšiu materskú, keďže máme hypotéku a každá koruna dobrá. Problém je, že náš vzťah ide stále od desiatim k piatim. Cítim sa ako so spolubyvajucim a hlavne vidím, že muž si dobrovoľne naberá strasne veľa roboty. Netravil s nami ani leto, resp minimum času. Ku koncu roku zase bude mať vysoké pracovne nasadenie. Intímny život takmer žiadny, spoločný čas nula bodov (ani keď nám rodičia strážia malú). Spoločné večery sú mdlé, vôbec u nás necítiť rodinnú pohodu. Vzťah sa otočil o 180 stupňov a to nám kedysi všetci hovorili, aký sme ideálny pár a že nechápu, ako môžeme spolu tráviť 24/7. Proste mali sme veľa spoločných záľub, kamarátov, milujeme cestovanie. A teraz sme ako dvaja cudzí ľudia..

beata_k
13. okt 2023

Treba to s uctou a respektom preckat kym podrastu. Nevyhadzovat na oci kazdu somarinu. Vopred sa dohodnut, ze potrebujes ty/on oddych.

glorikarebeka
13. okt 2023

Neboj prejde to
Keď dobre zarobí a budú deti trošku väčšie tak zožeň opatrovanie na 2-3 hodiny a choďte do kina, na večeru a tak

autor
13. okt 2023

@beata_k nevyhadzujem, ja si často zahryznem do jazyka, občas aj osamote poplačem.. práveže skôr sme ticho, ako by sme sa hádali

lucka_ke
13. okt 2023

no realita s malým bábätkom zaskočí každého, zaskočila aj mňa... ale zlepší sa to, len vydržte, veľa sa rozprávajte, striedajte sa pri deťoch

minenkak
13. okt 2023

A načo vám bolo to druhé dieťa

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzana9393
13. okt 2023

@minenkak šak píše, že neplánovane.... potrebovala si si rypnut či o čo ti ide?
Inak, osobne si dosť myslím, že ak ľudia spolu dlho žijú bez dieťaťa, o to ťažšie sa potom zmieruju s príchodom dieťaťa. Boli ste dlho zvyknutí len vy dvaja. Treba vydržať,úprimne sa porozprávať, že ti chýba to všetko čo bolo predtým a snažiť sa to využiť čo najviac, ak vám niekto postráži deti Držím palce.

minenkak
13. okt 2023

Pýtam sa preto lebo sa stazujes,že sa vám pokazil vzťah po narodení dieťaťa,muž je radšej v práci ako doma ,tak sa pýtam ,že na čo je to druhé dieťa

minenkak
13. okt 2023

@zuzana9393 nepotrebovala som si rypnut,opýtala som sa

marca12
13. okt 2023

Preco potichu places? Namiesto plakania sa porozpravjte,povedzte si,co citite. Preber ty iniciativu,necakaj nanho. Takto ide vas vztah do zahuby

dzulli1980
13. okt 2023

Ono to prejde ... deti budú rásť, budú samostatnejšie ... nám keď sa dcéra narodila, takisto nemal kto pomôcť, muž nonstop v robote, ja nonstop s dieťaťom, žiadny spoločný čas len my dvaja, hádam tisíckrát sme sa v tom období rozvádzali ... voľajako sme to ustáli, dnes má dcéra už 7 rokov a náš vzťah je opäť fajn.

daniela1911
13. okt 2023

@minenkak tiež sa stotožňujem s otázkou. Nie ako rypanie.
Autorka, toto je “stav” ktorý sa zlepší, keď dieťa podrastie, a vás vlastne teraz čaká všetko pd začiatku. Preto tá otázka..
Pre každého je to extrémne náročné, keď z nuly má jedno dieťa, teraz budú dve, ale neboj sa, bude to určite lepšie, nájdete si režim a keď podrastú, aj vzťah s mužom s zlepší. Ale smaozrejme treba na nom stále prácovať.

stanulienkat
13. okt 2023

@daniela1911 ano, ale kym deti podrastu, prejde 9 rokov a medzitym sa moze zase "neplanovane' pritrafit. To je take utesovanie...ale na dlho.

dskjhfdlkdjhl
13. okt 2023

Skoda, ze ste najskor nezapracovali na zlepseni vztahu a namiesto toho si znovu otehotnela. Teraz sa treba pripravit, ze minimalne prvy rok toho druheho dietata bude extra narocny, lebo obe deti budu este velmi male a ak ste teraz boli unaveni, tak budete este viac. Takze by ste sa cimskor mali uprimne porozpravat a riesit to, co je medzi vami aktualne nevypovedane.

zuzana9393
13. okt 2023

@minenkak ja otázke chápem, ale ona píše,že to bolo neplánovane .. neviem teda či by si ty na jej mieste išla na potrat... a príde mi strašne škaredá otázka ,, načo ti bolo dieťa "... akoby sa bavíme o bicykli. Veď je to ľudská bytost

stanulienkat
13. okt 2023

@zuzana9393 to je to je presne taká istá otázka, ako keď sa niekto čuduje, ze ma nechraneny sex a otehotnie.

minenkak
13. okt 2023

@zuzana9393 nerozumiem tomu neplánovane,ako sa dá dieťa v takomto vzťahu spraviť neplánovane a není to hnusná otázka ,trošku treba rozmýšľať a nie len,, trtkat "Lebo keď mi muž povie ,že radšej bude v práci ako somnou a s decko doma ,tak asi není všetko OK

zuzana9393
13. okt 2023

@stanulienkat ja mám dieťa a necharaneny sex som pri jeho splodeni nemala. Veď nič nemáš 100%. A podľa mňa, keď píše, že vytúžená vymodlena dcéra... tak im sa dlho nedarilo. Zrejme si pozor extra nedávali, keďže mali pri prvom problém.... alebo to brali tak, že ak to príde budú radi. Predpokladám, že vzťah sa im kazil postupne, keď sa aj kazil, tak to autorka brala ako dočasnú situáciu s náročným dieťaťom. Druhé také byť nemusí.

zuzana9393
13. okt 2023

@minenkak ja mám tiež doma jedno neplánovane a aj sme sa chránili. Žiaľ nič nie je 100%

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
minenkak
13. okt 2023

Tak si to uzi a nestazuj sa

komplikovana
13. okt 2023

Skus sa ho opytat, co by potreboval aby sa s vami doma citil v pohode a neutekal do prace. Potom mu povedz aj svoj postoj, ze ti chybaju jeho objatia. Mozno je pod stresom, ze je dalsie dieta na ceste, je treba zapezpecit rodinu.

januska12323
13. okt 2023

Porozprávajte sa ako dvaja dospelí ľudia bez výčitiek.

lienka.7
13. okt 2023

@autorka sorry, ale neviem, čo tu vlastne chceš počuť. Vy dvaja ste boli dlho dlho sami. Cestovali ste, neboli ste ničím obmedzovaní. Dieta vám prirodzene tento vás "stereotyp" naburalo a vy si už nerozumiete tak ako predtým. Obzvlast ked píšeš, že máš náročné dieta, je to ešte 100x ťažšie. Otázka je, že či ste chceli ešte ďalšie dieťa. A ano,
@minenkak si do teba nijako nerype. Jej poznámka bola uolne prirodzená, lebo dieta bud vzťah rozbije, ale posilní... vám ten vzťah zial "rozbilo" a ešte k tomu je tu ďalšie... uprimne, ani sa tvojmu mužovi nečudujem, asi si to takto nepredstavoval... a uprimne, keďže s vami netravil ani nechce tráviť čas, je aj mozne, ze ma nejakú inú "kamaratku". Cize na tvojom mieste by som tíško do vankúša rozhodne neplakala, ale normálne a v pokoji sa s nim porozprávala. Aby si po rodicalu neostala s 2 deťmi sama. Toto sa stalo kamaratke. Tiez si myslela, ze ked bude doma ticho, nejako to "prejde" a potom bude všetko ôk. A nebolo, práve naopak, dopadli to veľmi zle.

minenkak
13. okt 2023

@lienka.7 dobre ,že si napísala o tej kamarátke chcela som ja, ale to už by som bola úplná sviňa ktorá rype

mimikarol
13. okt 2023

Je to veľmi smutné keď ste sa dostali k prvému dieťaťu tak ťažko a k druhému zázrakom. Mal by si to o to viac vážiť a nie radšej byť v robote. Ale to sú chlapi bohužiaľ. Ja fakt nechápem ako si to oni vlastne predstavujú že tam bude keď sa deti narodia. Môjmu v tom období tiež doslova preplo, iný človek bol z neho. A to sme mali dieťa plánované, po dlhoročnom vzťahu. Našťastie ho to po čase prešlo, ale teda bol to des 😥

sovica
13. okt 2023

@autorka Čo by som brala od muža ako malé bezvýznamné + je, že sa Ti priznal, že bol viac ako vďačný, že môže vypadnúť z domu a mať chvíľu pokoj. To znamená, že oceňuje Tvoju prácu a je si vedomý toho, že on by to s dieťaťom "nedal". Mnohí muži totiž chápu materskú "dovolenku" ako ničnerobenie.
Faktom je, že s príchodom dieťaťa to vo veľkom percente vzťahov "zamáva". Žena je nonstop s dieťaťom a cíti sa sama a nedocenená. Muži (nie všetci, nech ich nehádžem do jedného vreca, ale bude to veľké percento), chcú mať pokoj, doma pohodu, manželku krásu a dobre naladenú, ako bola pred materstvom atď. S príchodom dieťaťa sa zrazu všetko zmení, lebo už nie je na prvom mieste muž, ale dieťa, žena je zrazu nevyspatá, vyčerpaná, po pôrode určite nevyzerá ako z katalógu, doma to už nie je ticho a pohoda a tak to muži riešia buď tým, že zostávajú dlho v práci (ten lepší prípad), riešia si svoje hobby a kamarátov alebo sa doma vyvalia na gauč a čumia na telku alebo do mobilu, namiesto toho, aby sa trochu venovali manželke alebo ju odbremenili.
Nič iné Ti neostáva, len si s manželom večer alebo cez víkend sadnúť a úprimne sa porozprávať. Dopredu si priprav, čo mu chceš povedať. Netlač na neho, neobviňuj ho, neplač. Len mu zo svojho pohľadu povedz, ako sa cítiš, ako Ti chýba on aj chvíle, ktoré ste trávili pred deťmi spolu. Spýtaj sa ho ako to vidí on a čo by bolo dobré z jeho pohľadu zmeniť, aby s vami chcel tráviť viac času. Skúste spolu nájsť nejaké riešenie. Kočky vyššie píšu, že to je len dočasný stav. Čo je možno pravda, ale môže sa sťať, že muž si na takúto situáciu zvykne a aj keď budú deti už väčšie, nebude sa chcieť už prispôsobovať a tráviť s vami čas. Zapamätaj si, že komunikácia vo vzťahu je veľmi dôležitá. Tak komunikujte. Verím, že nejaké riešenie nájdete🍀

autor
13. okt 2023

@sovica ďakujem ❤️

daniela1911
13. okt 2023

@stanulienkat ja s tebou súhlasim, šak som to tam písala, že zas začnú odznovu, a bude sama nie s jedným, ale dvomi…zatiaľ čo staršia mohla byť už malý parťák.
Ja by som nemala druhé dieťa keby som mala s mužom problémy.

deti95060810
13. okt 2023

autorka, veľa párov jednoducho túto etapu života s malými deťmi neustoja, nezvládnu - rozvedú sa...
preto tam bola tá otázka že načo tie 2 deti.
Lebo ak ti manž. málo pomáhal s jedným bábom - myslíš že ti bude viac pomáhať s dvomi ?
Otázka bola mienená dobre - len tvoja odpoveď bola úplne mimo.