Odporučte knihu o kamarátstve pre dieťa

26. apr 2024

Dobrý deň. S dcérou čítame veľa, ale neviem nájsť nejakú knihu, ktorá by sa nám hodila na náš problém. Privítam aj rady ako ste to riešili vy, alebo akoby ste to riešili.

Dcéra má 5r a je veľmi citlivá a empatická. Má asi 4-5 kamaratiek + z rodiny ale to nerátam, tam sú vzťahy super.
Ide o to že sa až príliš na jednu veľmi naviazala. Má ju veľmi rada, cely deň ju spomína, keď sme v obchode myslí aj na ňu aby sme jej niečo kúpili, keď sa stretnú vedia sa aj pekne pohrať. Bohužiaľ to dievča je o 2r staršie a vie s ňou ukážkovo manipulovať. Doslova ju zneužíva a využíva. Niekdy je k nej veľmi milá krásne sa spolu hrajú a vzápätí jej slovné ublíži, odstrčí ju a robí jej naschvál zle.
Beriem to tak, že to je život. Snažím sa dcére vysvetľovať aby sa naučila rozlišovať nesprávnych priateľov. Vysvetľujem jej že ju využíva lebo chce sa voziť na jej bicykli ktorý ona nemá. Moja by jej dala aj modré z neba. Vysvetľujem jej aby to dievča bralo s rezervou. Nič nepomáha. Stále kvôli nej plače. Skúšam sa im vyhýbať ale napriek tomu by som bola vďačná za nejakú knihu, ktorá by jej prostredníctvom príbehu priblížila problematiku priateľstva. Nechcem aby si do budúcna vyberala takéto harpie.

autor
26. apr 2024

Neriešim to dievča. Riešim moju dcéru ktorá sa tak veľmi upla na nesprávnu osobu. Pravda je že s nikým sa tak nevie zahrať ako s ňou a so žiadnou kamarátkou sa toľko nenasmiala ako s ňou. Oni dve majú záchvaty smiechu, vedia sa aj krásne hrať a hneď na to ju napríklad od seba odstrči so slovami choď preč mám ťa plne zuby

autor
26. apr 2024

Knihu zháňam preto, lebo viem aký dojem v nej niektoré knihy zanechali a majú na ňu veľký vplyv. Ja už jej viac ponúknuť neviem.

deedol
26. apr 2024

ahoj, poznas seriu od petry arslan sinkovej? https://www.martinus.sk/authors/petra-arslan-si... v jednej z nich je pribeh o ziskavani kamaratov aj o tom, ze niektori robia druhym zle (mozem ti pozriet v ktorej) a v inej zas pribeh o sikane (tiez mozem pozriet). vseobecne su dobre urobene tie knihy, niektore u syna zarezonovali viac, ine menej, ale obcas sa k nim vrati (citali sme vo veku 4-5r, teraz ma 6r).

autor
26. apr 2024

@deedol Ďakujem krásne. Áno tieto sme mali ale asi nie všetky. Prvé 4 určite. Ak by si mala čas bude to od teba veľmi milé ak by si pozrela v ktorej sa spomína to priateľstvo. Ďakujem ešte raz.

autor
26. apr 2024

@deedol Máš skúsenosti aj s tými testujeme a rozvíjame? Zaujali ma aj tie.

deedol
26. apr 2024

Aj v knihe od nevychovy su take “skolkarske” situacie, neviem, ci poznas. Idem to pozriet 🙂

deedol
26. apr 2024

Tie prve dve mam zhodou okolnosti na predaj, odfotila som ti obsah. Tie druhe su z tej serie, v prvej je priatelstvo, v druhej ta sikana

deedol
26. apr 2024

ano, mala som ju pozicanu z kniznice, ako prehlad bola fajn, aj niektore tie tipy na hry, ale zas kazde dieta bavi nieco ine... nestihala som sice velmi vyrabat tie aktivity (nie som v tom dobra🙂), ale aspon som potom podla toho kupila nejake aktivity na MK (zalaminovane alebo filcove).

z takych hotovych aktivitovych sa mi pacila seria https://www.martinus.sk/authors/chiara-piroddi a syna velmi bavili tieto tri: https://www.martinus.sk/search?q=hadanky+pre+pr...

autor
26. apr 2024

@deedol 😅😅😅 asi sme rovnako naladené. Presne tieto máme, čo si poslala link. Nie všetky ale z tejto série.
Veľmi si vážim že si mi to odfotila. My chodíme do knižnice ale keď sa nám budú páčiť potom kúpim. Presne také niečo som hľadala. Ďakujem veľmi veľmi pekne

deedol
26. apr 2024

za malicko. a drzim palce so situaciou, syn je podobny, no nastastie momentalne nema v okoli takych ludi, co by to zneuzivali. uvidime v skole 🙂

autor
26. apr 2024

@deedol nechcem aby to vyznelo hlúpo, ale sme trochu lepšie situovaný. Manžel vždy kúpi dcére to najlepšie. Nie značkové ale kvalitné. Máme na záhrade nafukovací hrad, veľkú trampolínu, bazén a preliezačky aké nie sú na okolitých ihriskách. Dcéra to proste nevidí že k nám príde len kvôli tomu. Ja som to už stopla ale musí sa aj sama naučiť rozoznávať faloš.

autor
26. apr 2024

A je mi ťažko jej vysvetliť prečo k nám nechcem zavolať Mišu. Ona je z toho nešťastná ale naozaj sa už nemôžem na to pozerať ako potom plače lebo jej povedala to a to a urobila to a to.

autor
26. apr 2024

Nehovoriac o tom že my sme u nich ešte nikdy neboli a tiež majú záhradu.