Prečo nezdravé chutí a zdravé nie?

santiago_segura
14. jan 2023

Skôr len taká filozifická otázka. Je známe že 80% úspechu chudnutia je strava. Takže sa to sá aj bez športovania. Ale je tu jedna zaujímavosť nad ktorou tak uvažujem. Všetko čo máme napr. aj chuťové vnemy nám nadelila príroda. Ale príroda nepozná pojmy ako “mňaaam toto je maškrta” alebo “fuuuuj toto mi nechutí” príroda všetko stvorila za nejakým účelom. Tak ako zalúbenosť je chémia medzi ľuďmi aby sa priťahovali, že je milovanie príjemné to urobila príroda príjemným preto aby sa plodilo potomstvo, teda pud sebazáchovy druhu. Milenecké vzťahy už vymyslelo ludstvo pre pôžitok lebo človek rád prežíva to príjemné tak sa miluje aj pre radosť nielen za účelom potomstva. Toto isté sa týka aj jedenia. To že jeme je preto aby sme nezomreli od hladu, aby sme do tela dostali potravu, tak máme pocit hladu. Ale nechápem už tomu že prečo vždy to nezdravé chutí, a to zdravé nie. Lebo z jedla je pôžitok ak nám chutí a to je obvykle všetko sladké, mastné, smažené, vyprážané, tukové... Že keď idete po jarmoku, rozvoniavajú klobásky, alebo dobrá kačacina už len vôňa je super. Ale ak ide o pohánku, niečo zo špaldovej múky, špenát, nízkotučný jogurt... Prečo to až tak nechutí? Prečo nás to nevábi? Čo tým chcela príroda povedať? Veď príroda určite nemala v pláne aby sme boli chorí aby sme umierali na infarkty... Tak prečo pažitka nemá chuť ako čokoláda, prečo zdravé jedlá všeobecne nechutia ako tie fastfoodové nezdravé veci? Veď príroda mohla zariadiť aby sa nám nezdravé jedlo zhnusilo a zelenina by nás vábila a nevedeli by sme sa jej dojesť taká by to bola radosť. Prečo je to naopak?

janai1
14. jan 2023

No neviem aké máš ty chute ale napr. ja klobásy nejem lebo mi nechutia a špenát áno 🤷‍♀️
Cukor je závislosť rovnako ako alkohol

savanna
14. jan 2023

Je to preto, lebo kedysi neexistovali obchody s potravinami a jedlo nebolo len tak dostupne. Clovek sa musel poriadne nadriet, aby si zadovazil obzivu. Priroda to zariadila tak, aby sa clovek co najviac najedol vtedy, ked prave mal jedlo pred sebou, lebo dalsie dni uz nemuselo byt. Kaloricke jedlo znamenalo energiu na dalsie dni a umoznovalo cloveku co najdlhsie prezit. Priroda bohuzial nepocitala s tym, ze raz budeme zaplaveni kalorickymi jedlami. Je to problem modernej doby, zijeme v uplne inom prostredi ako kedysi, ale povodne pudy nam zostali.

bloger
14. jan 2023

To vieš zakazané ovocie chutí najlepšie. Len to má potom aj svoje dôsledky.

santiago_segura
autor
14. jan 2023

No a presne toto ma zaujíma. Prečo to tak je?

lindous
14. jan 2023

Nemám rada pojem zdravé a nezdravé jedlo, ale to je zase asi iná téma... to čo opisuješ ako nezdravé, nestvorila príroda, klobásky ani rezne nerastnú na stromoch 😅 ľudia spracovali a prispôsobili si to, čo im príroda dala, tak aby im to chutilo 🙂 mastné a vyprážané jedlo nám vonia, lebo v tukoch sú látky a teda aj molekuly spôsobujúce vôňu jedla dobre rozpustné a zahrievaním sa uvoľňujú, tá rozpustnosť spôsobuje aj to, že je nosičom chuti... a ku tomu sú tuky najefektívnejším zdrojom energie - najviac kalórií na gram a zasýtia na dlho, takže pre našich predkov bolo výhodnejšie sa najesť mastného ako korienkov... a aj zdravé jedlo môže byť pripravené veeeľmi chutne!! hlavne, keď človek prestane triediť potraviny na tie dobré a tie zlé 🙂

mira0611
14. jan 2023

Ja si myslim, ze je skor tym, ze v novodobychbjedlach su zvyraznovece chuti, stabilizatori a taketo, co vplyva na nase chutove pohariky.
Ked bol syn maly, a zacala som ho prikrmovat, tak som mu jedla nesolila, to sa nema pri malych detoch kvoli oblickam. A boli som sama, manzel v zahranici, castokrat vycerpana a zjedla som jeho neosolene resp. Malo osolene/okorenene jedlo, po case som si zvykla, aj na vodu som si zvykla. Kazde jedlo, ktore varil iny bolo pre mna priliz slane, aj pre syna, a po roku ked som si dala kolu v kaviarni, tak prva myslienka bola fuujj, toto je nechutne sladke, ako som toto dokazala vypit?!

ninusa221
14. jan 2023

A nemôže to byt aj preto že naši rodičia nám od mala dávali jesť bežne slovenské jedla segedín, kapustnicu, halušky? Aspoň u nás to bolo vždy tak.

vroni
14. jan 2023

Nuz, nizkotucny jogurt je prototyp nezdraveho jedla, takze by ma jeho chut dalej netrapila. Ze nam chuti sladke ma svoje prahistoricke dovody, priroda nepozna (vraj, citala som, neoverovala) sladky jed. Takze sladka potrava bola vzdy bezpecna. Co sa ostatnych nezdravych chuti tyka - tuk, cukor a sol su nosice chuti. Cim viac a roznych ich v jedle je, tym viac nam chuti. Akurat, ze to nie je zdrave, lebo klameme vlastne telo a chutove bunky. O umelych prisadach som ani nezacala.

lucka_ke
14. jan 2023

cukor je návykový, skús jesť rok min. cukru a uvidíš ako sa ti zmení chuť a ako ti bude vadiť napr. Horalka... a do chipsov a fastfoodových jedál sa pridávajú chemické prísady, ktoré spôsobujú, že chceme viac a viac, taktiež ak to prestaneš jesť nebude ti to chýbať a ani ťa to lákať

konikkon
14. jan 2023

@santiago_segura mne zdravé veci veľmi chutia. Samozrejme, že mi chutí aj čokoláda. Ale keď si predstavím taký bananovo jahodový voňavý smothie, tiež neodolam. Keď cítim klobásu zo stánkov, prevracia sa mi žalúdok

lavinis
14. jan 2023

Lebo to nevieš správne pripraviť
Nemáš zač

mpg
14. jan 2023

Mne nechutia energetické nápoje, syn keď chodil do školy hovoril, že spolužiaci si nosia tie nápoje, tak sme išli kúpiť a mne to vôbec nechutilo, ani jemu nie.

fadama
14. jan 2023

Hmm veru, klobasky, rezne, čokoládky 😍😍
A zelenina je bleeee 🤣🤣🤣
Nuž nechápem preco to tak je. 😁

dominikamacakova
14. jan 2023

Napríklad mne ani mojím deťom nechutia sladkosti. Radšej si dajú brokolicou

santiago_segura
autor
14. jan 2023

@lindous to len obrazne narýchlo som vymenoval. Ale pointa je že vždy keď som mal jesť niekde “zdravé jedlo” nikdy mi nechutilo a jedol som ho nasilu, kým to čo mi ozaj chutí a teším sa na to že fakt to rád jem sú práve tie vyprážané, klobásky, hodové jedlá, sladkosti, zákusky, corassanty tie všelijaké plnené nutelou, makom, lekvárom... Proste u internistu mi zakázali prakticky 99% jedla čo mi chutí. Vraj to je všetko na kardiovaskulárne choroby, teda nezdravé. A keď mi vynenovali čo všetko môže pacient jesť tak 90% bolo pre mňa neznáme že som ani nemal poňatia čo to je.

santiago_segura
autor
14. jan 2023

@mira0611 toto ma zaujalo, z vedeckého hladiska vraj telo dokáže vytvárať návyky. Že ak prestaneme niečo jesť čo lúbime tak po určitom čase si telo od toho odvykne a prestane mu to chýbať možno aj chutiť. U mna sa to nestalo. Ja vzhladom na to že som interný pacient a mám aj obezitu tak som sa neraz boril s chudnutím a zmenou životosprávy. Nikdy mi to nevydržalo takže u mňa to nefunguje. Mne cola strašne chutí a keď som ju aj dlhšie vynechal, telo si ju zapamätalo ako príjemnú vec a keď som po dlhej dobe vypil ju opäť mi začala chutiť. A na tie zdravé že zelenina a ryby som si nedokázal zvyknúť. Darmo som to do seba nasilu pchal, stále mi to nechutilo až minto začalo byť odporné a zase som sa vrátil k tomu čo ozaj lúbim.

santiago_segura
autor
14. jan 2023

@lucka_ke takže to až rok treba vydržať aby telo si odvyklo? Lebo robil som už pokusy že vydržať nejakú dobu ale nikdy som to nedal.

mira0611
14. jan 2023

@santiago_segura skusal si dietu podla krvnej skupiny? U nas v rodine je strasne vela muzov krvnej skupiny B miluju vsetko vyprazane fritovane a pod.Ja som AB.
Vies, co sa tyka sladenych napojov, zober si 2 rastlinky jednu polievaj ju kolou a druhu vodou, ver mi ten rozdiel ta trochu preberie. Alebo hod do coli na noc šrób, co s tym cola urobi? Tak co spravi tvojmu zaludku ...?!
Prajem ti skore uzdravenie 🙂

marianarem
14. jan 2023

@santiago_segura No ono tie nezdrave veci nie su v podstate az take nezdrave, vzdy je to otazka mnozstva. Ked je jedla malo, tak dat si nieco poriadne kaloricke je v podstate zdravsie ako dat si nizkotucny jogurt. Ked je ale jedla prebytok, tak to zacina byt naopak..

santiago_segura
autor
14. jan 2023

@dominikamacakova a toto je to zaujímavé že aj ja by som to takto chcel. Nech brokolica chutí ako klobása, nech voda chutí ako cola, klobása nech chutí ako čokolvek kyselé alebo zdravé a bude to OK. Keby sa tá škála chutí otočila.

kacernakokse
14. jan 2023

@santiago_segura ten kto tvrdí že zdravé jedlo nechutí, nevie ho pripraviť

pralinka25
14. jan 2023

@santiago_segura je to len v hlave. ja som tiez bola zavislak na sladkom, a zelenina mi nic nehovorila. ale ze vobec. (nemusela som to riesit lebo som bola stihla tak ma nic nenutilo prehodnotit moj zufaly jedalnicek)
az s prichodom deti som sa zacala stravou viac zaoberat pretoze som chcela aby jedli zdravo a vyvazene, nesolila, nesladila atak. bola som hrozna lebo deti mali top jedalnicek co sa zivin, vitaminov a vsetkeho mozneho tyka. uplne vzorovy a ja som zrala na tajnaka hovadiny. stale to nebolo na mne vidiet takze pohoda. (pleasure guilty 😀 )
no ale vekom som sa namotivovala ich stravou a normalne si sama sebe varim zeleninu, chystam salaty, pijem len cistu vodu (uplne realne som si v hlave naprogramovala nechut na sladke napoje.) tie som kedysi milovala a boli zdrojom najvacsieho mnozstva prazdnych kalorii. da sa to. pretoze ako hovorim bola som zavislak.
a zdrave - nezdrave neznamena aj dietne. vies med je zdravsi ako biely cukor ale zas kaloricky podobne cize pri diete idealne ani jedno. to iste ovocie. je zdrave ale dietne nie, musli to iste .....
ak riesis chudnutie tak nie ze strava je zakladom
zakladom je spravna motivacia a vsetko zacina v hlave nie na tanieri ani v posilke. ked to nadstavis tam, presunies sa na tanier a potom na cviciacu podlozku. a bude z teba cavo a na internom mozes chodit kukat akurat tak sestricky 😉

hlava dokaze obrovske divy. neveril by si coho je clovek schopny ak nieco chce.

santiago_segura
autor
14. jan 2023

@mira0611 ja ani netuším akú mám krvú skupinu. Dávnejšie na jarmoku mala promo stánok zdravotná poisťovňa a robili zadarmo testy na cukrovku, cholesterol a krvú skupinu. Tak som si to dal a tolko som si zapamätal že mi povedali písmeno a dodali že mám tú najrozšírenejšiu. Tak ktorá ňou je? Zaujalo ma to.

mira0611
14. jan 2023

Este take vyrazi by som ti dala do pozornosti, ako maltodexin, benzoan sodny, dektoza, aspartam.
Vies potravinovy priemysel je k.rva.
V kazdej nezdravej potravine je aj napis, ze odporucana denna davka 250ml, t.j.priklad to, ze ty vypijes z coca-coly 2-3 litre a prekrocis limit, ktory je zdraviu skodny je uz tvoja osobna vec.
Maltodexin, dektoraza su sladidla prve prisady do granulatoveho caju znacky hipp, ktory sa smie podavat od 1.tyzdna zivota.
Benzoan sodny konzervat aj v lucke sa nachadza u deti dlhodoba konzumacia sposobuje hiperaktivitu.
Vela takychto veci konzumujeme+vela aj pouzivame prostrednictvom mydiel, samponov, ktore potom maju rozne ucinky.
Puder pre deti je z mastenca, rakovinotvornej latky.
Vela veci ju u nas pristupnych co v inych krajinach je zakazany. Mastenec, aspartan v cole v amerike zakazali. U nas sa pouziva.

santiago_segura
autor
14. jan 2023

@pralinka25 teba obdivujem lebo mna nieze stoplo ale donutilo uvazovat iba obezita a ze som skoncil na internom... A este aj napriek tomu ze ma varuju lekari s tym velmi tazko bojujem. Preto sa tak zamyslam otazkou ze aaach boze preco mi chuti prave to co nesmiem??? Aaach. Keby som ako ty tak sa tym ani nezatazujem. Zavidim ti tvoj metabolizmus. Nepozicias mi ho?

dagmarovita
14. jan 2023

Mne zdravé chutí, veď vsetko zdravé je aj chutné.

tosomja
14. jan 2023

@santiago_segura vieš, keby si si pre tu klobásu zabehol dole schodmi, potom 3km do obchodu a naspäť hore schodmi pešo...tak by ťa to ani tak trápiť nemuselo. Ale keď ty ideš von len preto, aby si išiel do obchodu a rýchlo domov jesť, tak ti asi nikto nepomôže. Ani chute nezmení. Skús si uvariť rizoto a do toho jednu klobásu, namiesto troch pečených s horčicou a troma krajcami chleba. 🙂

dagmarovita
14. jan 2023

Zas to ze pises ze milenecke vztahy vymysleli ludia neni pravda, nemame sex len na plodenie. Pozitok neni nieco zlé, kym nejde o zlu vec. Ak teda veris na zlo a dobro... Chapem co myslis, ale je to asi za to, aby to poukazovalo na zmysel zivota.

tenerifka
14. jan 2023

sucasny clovek celkovo konzumuje neadekvatne kvantum potravy, lebo prave tie zvyrazñovace chuti ho k tomu zenu. Ak by sme mali jest len to, co nam nadelila priroda, jedli by sme mozno len 50% z toho, co realne konzumujeme, lebo by nas k tomu viedol len hlad, a nie chut

dominikamacakova
14. jan 2023

@santiago_segura ide čisto iba o závislosť. Povedz si, že si proste nedáš. U nás nenájdeš kúpenú klobásu, sladkosti, čipsy, sladkú vodu... V prvom rade je dôležité toto nekupovať a nemať doma. Samozrejme, že aj ja si niekedy dám, ale výnimočne. A tak isto si nekupujem ani víno a alkohol 😀 ... A aj keď mám chuť napríklad večer tak mám smolu lebo doma nič také nie je