Nahrávanie jedla do kalorických tabuliek

17. apr 2024

Ahojte baby, chcela by som poradiť. Hlavne tie, ktoré máte skúsenosť s kalorickými tabuľkami..prosím Vás keď si varíte dajme tomu obed ako si nahodite do tabuliek, keď nevarite jednu porciu ale napr. aj pre muža. Aký je postup?aby to bolo najpresnejšie ...Možno sa mi zasmejete ale vobec neviem. Ďakujem

surama
17. apr 2024

Nahadzujem to ako recept do KT, cize vsetko vazim. A ked si naberam tak tiez vsetko vazim, a tak zapisujem.

amelia89
17. apr 2024

vytvorim si MOJE JEDLO - vazim vsetky suroviny, a potom si vazim opat na tanieri (alebo ak to rozdelis napr na 2 porcie no tak si tam napisem pocet porcii a zapisem 1 svoju)

autor
17. apr 2024

Jaaj, už rozumiem. Ďakujem Vám 🫶🏽

thereisabear
17. apr 2024

Cez Moje jedlo a delím na percentá.

negymama
17. apr 2024

ja si vazim len to co realne zjem. mam taku plochu vahu ako A4 dosku. Na tu polozim tanier zapisem si cislo. Potom nalozim porciu a rozdiel je vaha jedla.
Ked pridam salat na ten isty tanier, tak opat zvazim.
to iste robim napr. pri ranjkach, zvazim tanierik, pridam chlieb, zvazim , pridam sunku, pridam paradajky zvazim. ...a tak viem vahu jednotlivych ingrediencii.

ale vyskusam aj tu funkciu Moje jedla. Len to ze ja malokedy varim rovnako , nemam nejake ustalene recepty.

negymama
17. apr 2024

a obdivujem vas, ze dokazete este aj jednotlive igrediencie detailne vazit, ja tak max zvazim napr. maso, aby som vedela kolko ho mam.

h2
17. apr 2024

Ja si uľahčujem život, zvážim len svoju porciu uvareného jedla, nájdem ho v tabuľkách a zapíšem. Skoro všetko sa tam dá nájsť a keď nie, tak podobné. Nejaký brutál rozdiel to neurobí.

stanielka17
17. apr 2024

Uplne najlepsie urobis, ked si vyratas kaloricky objem potraviny, ktora je uvedena na jej obale - tento udaj byva vacsinou na 100g. Pocet kalorii vydelis 100, a to vynasobis vahou v gramoch porcie, ktoru ides robit. Lebo odhadovat to od oka vedie k podhodnocovaniu kalorii.

stanielka17
17. apr 2024

@negymama Mne sa ta extra robota nahadzovania jednotlivych prisad (vratane oleja, na ktorom robis jedlo, mlieko do kavy, atd.) osvedcila ako jediny sposob schudnut. Schudla som tak 20 kg, dovtedy som sa furt cudovala ze preco nechudnem, ked jem relativne malo. No hej, relativne male mnozstva, zato s prisadami ako maslo, cukor, orechy, smotana, atd., ktore som ciastocne vobec nezaratavala, lebo ved trosku sem, trosku tam.

negymama
17. apr 2024

@stanielka17 chapem. ja momentalne chudnem aj pri postupe ako to uviedla @h2.
ale skor tu porciu nadhodnocujem, alebo zaokruhlim hore. aby sa mi presne nestalo to podhodnotenie.
alebo napr. ked robim rizoto a najdem ho vzlorzname ako rizoto s hyd. masom a zeleninou, tak ratam ze v porcii rizota je v kaloriach ratane aj olejom...a vo svojej porcii sa snazim bezne mnozstvo oleja ci ineho tuku nahradit polovice vodou, to iste napr. pri prazenici.
Francuzi to tak robia, ze napr. dusia cibulu nie na oleji, ale jedna lyzica vody , jedna lyzica oleja 1:1.

negymama
17. apr 2024

@stanielka17 samozrejme ak mam potravinu , kde su kalorie uvedene priamo na obale , tak je to fajn...npr. pri jogurte, ci tofu, alebo pri natierke. - si zvazim zjedenu natierku a preratam to podla kaloriickej hodnoty na 100g uved. na obale.

negymama
17. apr 2024

mnoho tovaru sa da najst aj na zozname. dokonca aj veganske veci