Ketónová diéta pri epilepsii

rea92
12. mar 2017

Dobrý deň.
Chcem sa spýtať, či máte niektorá skúsenosti s ketónovou diétou pri epilepsii. Vraj bola ketónová diéta vynájdená práve na podpornú liečbu neurologických ochorení, ako je napr. epilepsia.
Chcela by som s ňou začať, ak by mi mala naozaj pomôcť zmierniť príznaky epilepsie. (nepotrebujem ňou schudnúť, len si zlepšiť zdravotný stav)
Za každú radu vopred ĎAKUJEM

janak42
14. mar 2017

@rea92 Dobrý deň, s epilepsiou máme v rodine bohaté skúsenosti, s ketónovou diétou nie, ale podľa toho čo som si o tom naštudovala by som ju epileptikovi určite neodporučila. Osobne by som ju odporučila výlučne ľuďom s patologickou obezitou, kde by prínos mohol prevyšovať zdravotné riziká. Pri ketónovej diéte sú jednak preťažované obličky, čo pitie vody môže zmierniť, no viete či máte obličky v top stave a že bez problémov záťaž zvládnu? Ďalšie riziko je hypoglykémia a celkový pokles krvného tlaku. Obézny majú väčšinou vysoký tlak, tak to pre nich nie je také riziko, Ľudia s bežným tlakom riskujú závrate a možno odpadnutie stratu vedomia - čo bežný ľudia rozchodia, no pre epileptika je to závažné riziko vzniku generalizovaných záchvatov, následne nutnosť upraviť liečbu, spravidla hospitalizácia na stabilizovanie stavu a zvýšenie dávok liekov. Hlavný dôvod, prečo epileptikovi neodporúčam túto diétu je zaťaženie pečene - keďže ketolátky vznikajú práve v pečeni. Súčasne antiepileptiká sú tiež metabolizované pečeňou, robia sa pravidelné pečeňové testy, na kontrolu, ak pečeň túto záťaž znáša - ďalšie preťaženie sa mi nezdá rozumné.
Na záver k podpornej liečbe epilepsie - Hlavne zodpovedne dodržiavať režim epileptika (spánkový + aj vylúčenie alkoholu úplne a obmedziť kávu a čokoládu) a snažiť sa udržiavať v organizme rovnováhu, hlavne mierálov, teda pri zvýšenom strese sa uživa magnézium, ako podporná liečba sa tiež odporúča Vitamín B6 a banány, resp. iná potravina bohatá na zdroj draslíka. Vhodné sú tiež prípravky na pečeň - napr. z pestreca mariánskeho a pod. Úpravu stravy, či akúkoľvek diétu by som určite konzultovala s nejakým odborníkom na výživu.

lawrus
15. aug 2017

Nas zivot s epilepsiou - lezim na nemocnicnej posteli s mojim synom a rozmyslam, co vsetko nas caka....Pred par dnami nam po viacerych zachvatoch stanovili tuto diagnozu. Popravde, mam o nej par informacii ale viete ake sme my mamy, chceme vsetko lepsie ako sa to len najlepsie da. Preto som prisla s napadom vytvorit tuto skupinu, kde by sme si mohli povymienat rady, informacie a pozitivnu energiu v boji s touto diagnozou. Spolubojovnicky, rada vas tu privitam 😊
https://www.modrykonik.sk/group/9776/

palomablanca
20. feb 2018

ahoj, nie som epileptička ale už viac ako rok sa stravujem podľa zásad ketogenickej diéty. Podľa toho, čo mám o tejto životospráve naštudované, tak áno, je to najúčinnejšia diéta na liečbu epilepsie....je to na dlhú debatu a viem, že nie každý mi v tom dá za pravdu, nie som odborník a ani lekár ale na tvojom mieste by som ďalej zbierala informácie o keto stravovaní ...ak vieš po anglicky, tak si pozri toto video:

https://www.youtube.com/watch?v=TZQ8Iv3MsIM