Podstúpili by ste sterilizáciu po druhom dieťati?

kristinka92
5. apr 2023

Ahojte,
viem že sterilizácia je na požiadanie a spravili by ju aj bezdetnej, ale zaujíma ma vaša skúsenosť.
Dlhe roky som brala hormonálnu antikoncepciu, to bola naša jediná ochrana. Povodne som vždy chcela jedinacika, ale omylom sa podarilo aj druhé.
Takze teraz mám fakt chrobáka v hlave, ako riešiť ochranu po druhom pôrode. Tabletky už fakt nechcem užívať, tobôž nie dalších možno 20rokov do menopauzy…. Kondom mi príde fakt neprakticky. Spermicidnym gélom veľmi neverím. Prerušovaná suloz u nás zlyhala… tretie dieta už naozaj nechcem. Aspoň teraz to tak cítim na 100%. Lenze rozmýšľam či raz, niekedy o X rokov to nebudem ľutovať…či nepríde nejaky moment že človek chce tretie a po sterilizácii už nie je sanca. Išli ste do toho? Išli by ste do toho?
Ešte som rozmýšľala nad vnutromaternicovym, ale čítala som veľa komentárov žien, že aj tak sa im podarilo… :( Ako riešite ochranu vy? Fakt by som chcela mat nateraz 100% istotu, ze nič nebude. Ale stále rozmýšľam či tu sterilizáciu postúpiť či nie

ivangeline
5. apr 2023

Sterilizacia muza, je tovraj zvratne. 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aknamorka22
5. apr 2023

Áno, po druhom som si povedala, ze idem na sterilizáciu, ze uz proste ziadne deti. Na muža čakať nebudem pokiaľ pojde on. Co cert nechcel, ochorela som a musia mi vybrať celú maternicu. Čaká ma to tento mesiac a uz sa na to normálne teším.

zelenakobyla123
5. apr 2023

@kristinka92 aktuálne beriem antikoncepciu, už ma to nebaví. O mesiac idem ku gynekologičke a plánujem sa jej na tú sterilizácie spýtať, veľmi rada by som ju podstúpila. Podľa mňa je to super vec, už ma nebaví hľadať alternatívy ochrany.

ikonica
5. apr 2023

Ja len, ze aj po sterilke mozes mat dieta.. ale uz len prostrednictvom IVF a bude ta to cosi stat...

sszuzu8
5. apr 2023

@aknamorka22 tešíš sa ze prídeš o maternicu?to predsa nie sú mandle alebo žlčník. Maternica je podstata zenstva. Miesto kde rastie nový život.. Ako áno chápem ženy ochorejú a prídu o ňu nemajú inú možnosť ale vyslovene sa z toho tešiť?

zelenakobyla123
5. apr 2023

@sszuzu8 takže ženy čo nemajú maternicu / deti sú o niečo menej ženami, ako tie čo to majú? 🤦‍♀️

zuzanockamt
5. apr 2023

@sszuzu8 Pri sterilizácii neprídeš o maternicu, nemáš o tom žiadne info.

zelenakobyla123
5. apr 2023

@zuzanockamt prosím ťa, prečítaj si to poriadne, pani vyššie písala, že príde o maternicu kvôli zdravotnému stavu, nie sterilizácii

selena_luna
5. apr 2023

@kristinka92 takto. Bezdetnej by ti sterilizaciu neurobili. Normalne musis ist pred lekarsku komisiu ktora posudi tvoj pripad. Ako matka s dvoma detmi mas sancu ze ti ju povolia. To len aby si mala predstavu ze to nie je take easy, teda na poziadanie. Je to ponizujuce, ze o tele konkretnej zene ma rozhodovat konzilium cudzich ludi, ale zial tak to je. Ci ist ci neist ti prepac neporadim, to je na tebe, ale ano, vsetky ostatne formy antikoncepcie mozu zlyhat, alebo mat neziaduce vedlajsie ucinky. Kazdopadne, verim, ze sa rozhodnes spravne a budes spokojna.

zelenakobyla123
5. apr 2023

@selena_luna takto to už roky nieje, urobia to každému nad 18 rokov na požiadanie😀

3petka
5. apr 2023

@kristinka92 ja to mám v pláne teraz po druhom pôrode. Tretie dieťa už nechceme a zo zdravotných dôvodou ani nebudem riskovať.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
selena_luna
5. apr 2023

@elizabet173 vlani som sa na to pytala mojej gynekologicky v hlavnom meste.

sszuzu8
5. apr 2023

@zuzanockamt veď píše ze ochorela a musia vybrať celú maternicu a ze sa teší

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jaskolka
5. apr 2023

@kristinka92 a keby šiel na vazektomiu muž? Je to menej náročné, ako sterilizácia pre teba.

jaskolka
5. apr 2023

@elizabet173 v minulosti skutočne musela žena ísť pred komisiu, no tetaz je to už zrušené.

jaskolka
5. apr 2023

@selena_luna nie, skutočne už teraz nemusí ísť žena pred komisiu. Neviem, aké informácie má dotyčná doktorka, ale komisie sú už niekoľko rokov zrušené. Neviem presne, odkedy, ale myslím ze po 2012 už určite neexistovali (vtedy ju podstúpila jedna žena v vašej rodine)

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aknamorka22
5. apr 2023

@sszuzu8 nie, ja sa teším, ze sa uz nebudem báť nechceného tehotenstva.

derdia
5. apr 2023

@kristinka92 ja mam sterilku, po dvoch detoch. Nechcela som riskovat, ze by mi zivot pripravil prekvapko, ktore by som musela riesit dalsich 25 rokov... Vdaka Bohu, za dve zdrave deti.

andrea_ff
5. apr 2023

Ja tiež zvažujem sterilizáciu. Len zatiaľ mám málo spätnej väzby od žien, ktoré to podstúpili. Či sa niečo v ich živote/tele zmenilo? A či to neľutujú....? Ja som sa pýtala nedávno môjho lekára a robí sa to laparoskopicky a raz dva. Takže naozaj zvažujem, možno keď budem mať po 40+. Lebo aj nám sa druhá dcérka trošku šmykla a syna máme na prvý šup....takže tiež sa bojím. Mne 2deticky stačia ❤️❤️

pictbridge
5. apr 2023

Áno tiež mam 2 deti a minulý týždeň som podala žiadosť. Čakám mesiac a idem nato.

aknamorka22
5. apr 2023

@sszuzu8 a vieš čo, vlastne sa aj teším, že prídem o maternicu. Pretože mám každý mesiac silné krvácanie, dva týždne po MS niekoľko krát za deň spinenie, neustále bolesti. Uz rok behám po doktoroch. Každý mesiac musím cestovať 400km na kontroly. Bola som dokonca aj v zahraničí v nádeji, ze mi pomôžu. Nikto poriadne nevie co mi je a všetci odo mňa dávajú ruky preč. Každý mesiac však mám ovuláciu a teda šancu, ze ostanem tehotná. Tehotenstvo by bolo vysoko rizikové a žiadny doktor by ma nechcel riešiť. Takže s radosťou si nechám vybrať toto moje zenstvo. Radšej ako mat rakovinu, čakať na metastázy a umrieť. Mám dve zdravé deti a to mi stačí. 🙂

tiezjedna
5. apr 2023

vazektómia👍

mikadooo
5. apr 2023

@kristinka92 nie, nešla by som, my sme totiž plánovali tri 😄. Ale už som po - troch pôrodoch aj sterilizácii. Ja som si jednoducho povedala, že ja už naozaj štvrté dieťa nechcem. Čiže žiadne, že čo ak si to rozmyslím. Nerozmyslím. Mám už svoj vek, záväzkov viac než dosť a neviem si predstaviť zrazu zistiť, že čakám ďalšie baby. Jasné, že prvý návrh šiel mužovi, ten odmietol, lebo ho to potom bude bolieť, kým sa to zahojí 🤷. Ja keď sa raz rozhodnem, tak sa rozhodnem a potom už sa neobzerám späť. Svoje rozhodnutie neľutujem, po dvoch týždňoch som bola úplne fit a v posteli je to z mojej strany akosi lepšie ako predtým, viac si to užívam (neviem prečo, asi psychika). Mimochodom, neviem, či by bezdetnú ženu sterilizovali. V štátnej nemocnici určite nie, bez ohľadu na to, či si zákrok zaplatí sama alebo nie. Dokonca ani keby mala jedno dieťa, minimum na sterilizáciu sú dve. V súkromnej neviem.

beata_k
5. apr 2023

@kristinka92 Ja ju tiez zvazujem, ale trochu sa obavam narkozy. Ak by sa dalo bez narkozy, tak uz ju mam davno za sebou.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mikadooo
5. apr 2023

@elizabet173 však požiadať môže... 😄. Ale komisia jej to neschváli 😉.