tinka13
14. aug 2019
4332 

Mýty o školstve, 3. časť

                                  Mýtus č. 2  - Pracovný čas učiteľov

Už na začiatku som sa chcela tejto téme venovať a utvrdili ma v tom komentáre niekoľkých z vás. A musím poznamenať, že znova ide o zlé informácie a potom zbytočné nedorozumenia.

Pracovný čas učiteľa je 7,5 hodiny a pol hodina prestávky (k tomu sa ešte vrátim zajtra). V práci, teda na pracovisku, musí zvyčajne stráviť minimálne 6,5 hodiny + prestávka  a zvyšný čas môže pracovať doma. Práca doma musí byť administratívne zaznamenaná a musí byť kontrolovateľná. Takže ak napíšem do dochádzkovej knihy, resp. iného tlačiva, ktoré určí konkrétna škola, že budem pracovať od 18:00 do 19:30, môže ma prísť nadriadený skontrolovať, či sa tak deje. Ak napr. nahadzujem známky do EŽK, môže si môj zamestnávateľ skontrolovať kedy a ako dlho som bola na stránku prihlásená. Samozrejme každý zamestnávateľ si určí svoj spôsob kontroly, no evidencia musí byť vedená, keďže podlieha aj kontrole pracovného času inšpektorátom práce alebo školskou inšpekciou.

Ak ste niekedy videli učiteľa odísť o 12-tej, predpokladám, že si zobral náhradné voľno, má skrátený úväzok alebo sa neskôr do práce ešte vrátil. V školstve som už 10 rokov a pracovala sa u viacerých zamestnávateľov, ale mať plný úväzok, pracovný čas do obeda a zvyšok dňa voľno sa mi ešte nepodarilo a ani nepodarí. Je to proste zo zákona nemožné.

Čo robí učiteľ doma? Je toho veľa, zvyčajne to trvá dlhšie ako 1,5 hodiny, ktorú má určenú. Skúsim vymenovať aspoň pár činností:

1. nahadzuje známky vo EŽK - zvyčajne to robí doma, pretože 1 notebook na celú zborovňu je predsa len trochu málo a čas v práci zvyčajne trávi inak. 

2. vytvára pracovné listy pre žiakov, často na 2x resp. 3x, pretože ich ešte upravuje, ak sú v triede žiaci v IVVP (individuálny výchovno-vzdelávací program). 

3. vytvára prezentácie, grafy, tabuľky, upravuje rôzne vzdelávacie dokumenty, googli obrázky, poste tvorí si vyučovacie pomôcky.

4. tvorí písomky, znova niekoľko verzií s ohľadom na zloženie triedy a, samozrejme, ich aj opravuje. Keď som mala napr. 4 triedy z jedného ročníka na dejepise a písala som písomku po tematickom celku, doniesla som si domov cca 100 písomiek. To mi musel  s niektorými otázkami pomáhať aj manžel (s tými s výberom odpovede). O slohových prácach, vstupných a výstupných písomkách, diktátoch, laboratórnych prácach, povinných písomných prácach (určených školou alebo zákonom) ani nehovorím.  

Ak som na niečo zabudla, prepáčte, doplneniu sa poteším. Takže pracovný čas učiteľa je ako čítate často predĺžený až na 10 hodín, tie nadčasového hodiny vám nikto nepreplatí ani nedá za ne náhradné voľno. Je to proste tak a každý učiteľ s tým ráta už pri nástupe do zamestnania.

Pomôžem si na záver štaktistickými informáciami zvonka. Firma, ktorá spravuje EŽK spravila štastistiku koľko času strávia učitelia prácou doma nahadzovaním známok do tejto aplikácie. Prikladám graf a v závere aj link na článok. Uvedomte si, že to je len čas strávený nahadzovaním známok, nehovorí sa tam o ďalších činnostiach, ktoré učiteľ robí doma (v zozname vyššie je to len 1). 

Ďakujem vám všetkým za záujem a prajem príjemný, aj keď u nás trochu upršaný, deň.

sľúbený link: https://eduworld.sk/cd/nl/1903/pracovna-doba-ucitela-nekonci-na-obed-podla-analyz-dat-softverovej-firmy-pracuju-po-nociach-a-cez-vikendy

👌 presne tak to je

14. aug 2019

Na Tvojom mieste este dopisem, ako dlho travime cakanim na kopirku, ak mame iba jednu na cely druhy stupen a to je nas cca 40 ucitelov 😖

14. aug 2019

Presne, ešte príprava rôznych programov.,besiedok,oprava pisomiek pri počte žiakov 25,sú to cca 2 hodiny.

14. aug 2019

Rodicovske, rozne skolske akcie, na ktorych sme do vecera a vobec to nemame zaplatene ani nemame za to nahradne volno. A dalsia vec je, kef mam v rozvrhu jednu hodinu volnu a v ten den sa kona nejake branne alebo nieco podobne. Makam aj v tu volnu hodinu a nic za to nemam.

14. aug 2019

Nie som učiteľka, ale som dcérou učiteľov (mama aj otec, dokonca aj v línii starých rodičov máme pedagóga) a chcem ti poďakovať za tieto články 🙂 Nehovorím, že je to najnáročnejšia práca na svete, .. nehovorím ani, že byť učiteľom nemá žiadne výhody, .. ale ja ako dcéra môžem povedať, že byť učiteľom vôbec nie je jednoduché.. Dennodenne som videla rodičov ako jeden dlhé hodiny sedí za stolom a pracuje a druhý sedí v druhom kúte za PC taktiež zahltený prácou.. Ďakujem, že niektoré mýty a fakty takto ozrejmuješ spoločnosti 🙂

14. aug 2019

Ďalšie sú rôzne Školy v prírode, lyžiarske,kde je učiteľ 24hodin denne a na za to pár dní náhrad.volna.

14. aug 2019

A ešte by som možno doplnila čas strávený prípravou na ďalší deň. A tým nemyslím "len" opravovanie/pripravovanie písomiek, učebných pomôcok, atď., ale aj "zopakovanie si" učiva, kt. sa bude preberať. Samozrejme, že učiteľ ovláda (mal by) to čo učí, ale ak nechce na nič zabudnúť a/alebo sa postaviť pred triedu plnú detí s "oknom" v hlave (lebo aj učiteľ je len človek a s pribúdajúcim vekom sa žiaľ zhoršuje aj pamäť)
atď atď tak je fajn si pozrieť, čo ho na druhý deň, v kt. triede čaká.

Tak isto ak učí nejaké labáky napr. na strednej, tak si to celé pripravuje sám, čo tiež zaberie veľa času.

Pamätám si aj na momenty kedy rodičia horlivo googlili, listovali v knihách z VŠ alebo v knihách z knižnice - pretože za nimi pravidelne chodili študenti s prosbou o pomoc pri príjmačkach na vysokú, príp. ak pomáhali študentom s olympiádami a inými súťažami.

Nehovoriac o rôznych školeniach (alebo alá "samouk") pri zavádzaní moodlu alebo iných inovácii. .. alebo dlhé hodiny strávené pri pretváraní učebných osnov...

A to som v podstate len pozorovateľ...

14. aug 2019

V tomto Ta opravim : U nas to nastastie funguje inak, ja som ucitelka na strednej.. a ano, ked skoncim napr. 12.15, mozem ist domov. . Robim vela aj doma, testy, opravy, do ezk zapisujem hlavne v soboty a v nedele. Ale u nas to funguje tak, ze ked skoncim, mozem ist domov. Samozrejme, nie je to oficialne, ale takto to funguje. Kolegyna mala minuly sk. rok rozvrh tak, ze ucila len nultu a prvu. Pockala aspon do 11.30 a sla domov.

14. aug 2019

My musime byy do 14.00 hod v praci. Potom do 15.30 mame podpisanu pracu na doma. Musi.e byt zastihnutelni na telefone.

14. aug 2019
tinka13
autor

@mirage Fú, tak to vám závidím a modlím sa, aby neprišla inšpekcia. Na jednej škole, kde som učila to bolo chvíľu podobne, po inšpekcii, ktorá vedenie zglbala pod čiernu zem a pohrozila návratom, sa to muselo zmeniť. Pred 14:00 odchádzali len kolegyne s čiastočným úväzkom a to tiež len raz alebo 2x do týždňa. Tá tvoja kolegyňa teda nemohla mať plný (ako rátam, tak mala len 10 h,), to sa potom kráti. pracovný čas.

14. aug 2019

@tinka13 nie.mame normalne plny uvazok. Inspekciu sme uz mali, vadili im nase vyborne vysledky z maturit. Mozno sa to zmeni, no zatial to je takto. Ked mam napr. len 5. hodinu, pridem len na nu.

14. aug 2019
tinka13
autor

@mirage kde to učíš? 🙂

14. aug 2019

@tinka13 na strednej skole na Slovensku 🙂 a pokial viem, dalsie skoly v nasom meste su na tom podobne. A uz staci, lebo nam to zmenia 🙂

14. aug 2019

Nechcem do nikoho teraz vrtať alebo sa hádať s vami, je mi jasné, že práca učiteľa je veľmi náročná, aj kvôli dnešným deťom a ich benevolentnej výchove, ja som rada, že nie som učiteľka, vybrala som si iné povolanie, ktoré ma baví, stačí mi k nemu SŠ a som v podstate spokojná, ale chcem len poznamenať, že máloktoré povolanie má toľko výhod čo sa týka voľného času, ako povolanie učiteľov.
V mojom zamestnaní, a vo vačšine iných, zamestnávateľ disponuje s celou mojou dovolenkou, to znamená, že napríklad v lete mám určený 1-2 týždne dovolenky, kedy je doma celá firma naraz, tento rok to bol len 1 týžden
Moja najlepšia kamarátka je učiteľka na 1-4, do práce odchádza o 7 (ja dve hodiny pred nou) a v práci končí o 13,30 ( ja 14,30) , medzitým má aj nejaké voľné hodiny, počas ktorých si opravuje písomnky a pripravuje veci na nasledujúci den....poobede má napísanú prípravu doma 2 hodiny, avšak sama mi priznala že nikdy jej to toľko netrvá, občas hodinku, občas nič....len samozrejme chápem že je iné pracovať na strednej škole kde sa končí občas aj o 15,00
Len som tým chcela povedať, že oproti iným zamestnaniam, ktoré sú tiež psychicky náročné z iných dôvodou, ste na tom maximálne dobre

18. aug 2019

Ja potom nerozumiem, preco na ziadnej skole, ci zs ci ss poobede nedostanem k ziadnemu ucitelovi. Po 13 su proste v skole nezastihnutelni. Nie su tam. Cokolvek som potrebovala, som musela riesit mailom ci telefonatom doobeda. A k tomu nahadzovaniu do elek.ziackych kniziek. Priemer kazdej ucitelky bol tak v lepsom pripade 3x do mesiaca, v horsom 1-2x... Drviva väčšina uciteliek si stihne pomedzi volne hodiny, alebo okolo obeda porobit vsetky prípravy, ci opravovania. Mam okolo seba dost uciteliek, aj základná, aj stredna, aj vysoka a praca doma, ci cez vikend je naozaj skor len vynimka...

18. aug 2019

@vedorka ale vieš ako, povolanie učiteľ je častokrát skôr ako diagnoza...ked tak radi plačú že im ľudia závidia, priala by som im vyskúšať si iné povolania, možno by si vážili čo majú

18. aug 2019

@tunnelka ved oni sa tam aj radostne vracaju, ked zistia ako funguje komercia. Nechcu ist robit inde a vedia preco

18. aug 2019

Nic v zlom, ale tieto tvoje clanky mi pridu ako vyplakavanie ake to je hrozne a extremne narocne. Zabudas ale na to ze aj my ostatni robime, tiez mame uzasnych 25 dni dovolenku, tiez sa ponahlame po deti aby sme to stihli, tiez nekoncime a 2 poobede, tiez mame pracovny cas a casto je to viac ako 8 a pol hod. Neviem preco mas pocit ze robis extreme vela a a neviem co este.

18. aug 2019

a my ucitelia v MS ani prazdniny nemame, kopa hodin navyse , ktore nikto vzivote nepreplati a to ani nahodou neratam pracu doma a este material kolkokrat davame na vyrobu pomocok kedze vacsinou nic nie je v MŠ. Bežná vec, že som do noci šila, lepila, strihala, písala .maľovala ... ano baví ma to, je to poslanie, ale nie je to žiadne lážo plážo. 🙂

18. aug 2019

@olivnik ja potom nerozumiem ked nemate dovolenky, KDE pracuju nase učiteľky, kedze mame 5 tyzdnov zavretu cez leto skolku... Nemajú dovolenku? Uz tie 4 tyzdne sa tam striedali iba dve. Kde boli? Cele velke mesto, vsetky skolky. Co si prosim ta cerpaju? Neplatne volno, ci maju nadcasy na 5 tyzdnov? Ja uz viem, robia cele tie tyzdne nastenky, pomocky a "prípravu skolky"

18. aug 2019

@olivnik ale ziadna praca nie je lazo plazo ked ju robis dobre. Ved aj ostatni sa pripravu u do prace a pod. Proste robota je taka, bud akukolvek robotu robis dobre a s laskou alebo ju robis zle.

18. aug 2019

Robím v školstve 10 rokov... Konkrétne v špeciálnom školstve... O času venovanom príprave na ďalší deň radšej pomlčím, no pridám ešte niečo, k čomu sa pisateľ ka blogu určite dostane : "Učiteľ je jediný zamestnanec, ktorý kradne doma a nosí do práce...". Pravdivé... Do bodky...učitelia vedia...

18. aug 2019

@vedorka lenze my mame inak nastavene dovolenky a nemame 2 mesiace prazdnin v lete, nemame prazdniny pretoze oficialne su prazdniny len pre zs a ss. Takze mame viac dovolenky na papieri ako si vieme realne cerpat. Nemozeme si vziat volno hocikedy v strede roka ako ine profesie, proste toto si nikto neuvedomi a vidi len prazdniny. No ani tie nie su az do konca augusta, ale posledny tyzden pracujeme. A to kde boli nejake konkretne ucitelky ja sa predsa nemozem vyjadrit. Ja hovorim o tom, co je platne oficialne.

18. aug 2019

@mimikas viem to porovnat s inymi profesiami a teda urcite som sa do prace nepripravovala ani raz :D neratam to , ze co si obleciem a pod.

18. aug 2019

@olivnik tak vidis to si ty, ja sa pripravujem, studujem nove zakony, zmeny a pod. Takze su aj ine profesie kde sa ludia pripravu ju a nie, 90% ludi si proste dovolenku len tak vziat nemoze.

18. aug 2019

@olivnik kiez by som mala namiesto mojej dovolenky, ktoru si samozrejme tiez nemozem zobrat v priebehu roka len tak a prepadáva mi, mohla mat Vase prazdniny cez Vianoce, jarné, jesenne, Velkonocne a samozrejme letné. Toľko tyzdnov a týždňov..

18. aug 2019

@vedorka toto veľmi dobre poznám. Na synovej škole pokým bol na nižšom stupni učiteľku si už po 5 hodine nenašla a teraz ak je vyššie detto po 6 tam nikto nie je. Keď chcem ísť do školy musím si brat dovolenku aby som tam vedela ísť 😠
Každý deň čakám na článok aký zas pribudne lebo toto povolanie si vybrali oni a keď počujem ako učiteľ nadáva mňa ide roztrhnúť. Máme v rodine dve učiteľky a vidím tu ich prípravu 😁 dovolenky si berú koľko krát aj cez školský rok lebo všetko je o dohode.

18. aug 2019

Mna by zaujimalo kolko mate tyzdenny uvazok vyucovacich hodin? Neviem ako to je teraz ale byvalo to 20-22 hodin ktora trva 45 minut. Co na jeden den v primere vychadza 4x45 spolu 3 hodiny. Teda ked ste tak dlho v skole co robite cez ten zvysny cas ked si robitu nosite domov?

18. aug 2019

Vážené učiteľky, skúste si vyskúšať 12 hodinovú trojsmennú prevádzku vo fabrike a potom skúste vyplakávať aká je vaša práca dôležitá a hlavne náročná. Každá práca je taķáto, nie len tá vaša. Podotýkam, že som vo fabrike nikdy nerobila, tiež som učila, no už mám plné zuby toho, ako učitelia furt nariekajú, hlavne tî, čo nikdy nič iné nerobili a nemajú predstavu, aké šťastie majú, že sú učiteľmi. A teraz má tu milé kolegyne "zožerte".
PS: mám deti na prvom stupni a ešte som našu pani učiteľku nikdy po 13-tej hodine okrem rodičovského a nejakej školskej akcie v škole nestretla...

18. aug 2019

Ucitelia by si mali vyskusat aj ine povolanie, aby vedeli porovnat. Hlavne tie poobedne a prazdninove casy.

19. aug 2019

@tunnelka Smutny komentar z tvojej strany. Ucit dieta rodicov,co nem stipky ucty k tomuto nevdacnemu povolaniu musi byt pre ucitela tazke. Chod si to vyskusat. Nie som ucitel,ale nemohla by som to robit. Polovica deti nevychovanych uz od rodiny, vecne sa stazujuci rodicia,co si doma nevedia urobit poriadok a za svoju neschopnost vinia ucitelov atd..

19. aug 2019

Toto mi príde ako obhajoba niečoho čo si ty sama povedala,že s tým rátate.. áno povolanie učiteľa je náročné.. ale ak si nikdy nerobila dvanástky, víkendy,nezhanala k detom opatrovanie či už na poobedie alebo cez prázdniny tak sa nestazuj .. písať ako si doma ale musíš robiť je scestné.. si doma,nemusíš zháňať opatrovanie, môžeš si dobehnúť do obchodu kým je otvorené,si detom po ruke, vidíš ich si s nimi fyzicky.. chápem že vidíš len jednu stránku a chápem že si máloktorý učiteľ uvedomí akú má dobrú prácu..

19. aug 2019

Áno, práca učiteľa má svoje výhody aj nevýhody, ale keď si myslíte, že je to taký raj, prečo baby nepracujete ako učiteľky???????? Veď nerobte vo fabrikách, 12-tky atď, ale buďte učiteľky, majte prázdniny, voľno a po 13-tej už nebuďte v práci 😁😂

19. aug 2019

ja si prácu učiteľov vážim, učia moju dcéru a sú fajn...
Keď som maturovala, prihlášky na VŠ si dávali spolužiaci nasledovne, tí fakt dobrí na medicinu, techniku, tí priemerní ekonomia právo a tí "trojkári" si dávali na pedagogiku. Žiaden "jednotkár" na pedagogickú faktultu fakt nešiel, tak neviem ako je to s tým vzdelaním. A že sa musia učiť... absolvovať školenia, tak kto to nemusí...? Právnik, lekár, ekonóm, všetci sa predsa musia učiť jazyky, tak ja nechápem tie sťažnosti učtieľov na ich dodatočné vzdelávanie. Alebo žeby sa neučili radi 🙂
Ja som tá priemerná, chodila som na ekonomiu 🙂 a keď idem na dva týžnde na dovolenku, to je max čo si môžem dovoliť, neviem pred a po dovolenke, kde mi hlava stojí. Učiteľ odíde na dovolenku, zavrie sa škola a relaxuje. Ja ich vôbec neľutujem. Moja spolužiačka, Ing. ekonomie pracovala v banke, zarábala veľmi slušne, po materskej sa zamestnala a učí ekonomické predmety na obchodnej akadémii a tvrdí, že lepšie jej nikdy nebolo.

19. aug 2019

@annaanna no neviem koľko máš rokov, ale keď som ja bola na prijímačkách, bolo nás 700 na dejepis a 150 na ruský jazyk, z tohto počtu mali prijať cca 15 😁 ja som bola jednotkarka a na medicínu či právo som nechcela ísť 😉 pravdu máš v tom, že teraz neberú najlepších, ale hlavne platiacich , čo študent , to príjem...a o univerzitách typu sv.Alzbeta radšej pomlcim, tam skončí fakt každý a s minimálnym úsilím 😇

19. aug 2019

@henika001 ja budem mať za chvíľu 40 rokov a musím
@annaanna dať sa pravdu aj u nás to tak bolo tí čo nechceli ísť do práce a neučili sa bohvie ako šli za učiteľov a čuduj sa svete všetkých prijali. Toľko skôr pedagogických je že až. Mali sme teraz stretávku a všetci čo robia v školstve si chvália že takýto luxus by nemali nikde. Aj u nás v škole, v rodine kde robia ( každá v inom meste) spolužiaci majú kedykoľvek voľno aj počas školského roku preto hovorím všetko je o dohode.

19. aug 2019

@henika001 no ja som študovala ešte za komunistického režimu.... 🙂 tak to bolo v tom čase. Jasné, že aj jednotkári sa hlásili na pdg... len nie z našej triedy resp. ročníka. Sú aj výnimky, jednotkári na pdg a štvrkári na medicínu... to je mi jasné. A teraz tie školy to ja už nekomentujem, lebo by ma šľak trafil, za peniaze dostanú diplom. Ale je to na tých absolventoch aj vidieť. Sociálna práca, dipolomacia a čo ja viem aké smery. Len dúfam, že moja dcéra sa nedá na takúto školu, lebo ju počas štúdia nanej živiť teda nebudem...

19. aug 2019

@vedorka ja nemamsom jarne ani jesenne ani letne. A vlastne ani zimne. Vsetko zavisi od poctu deti. A letne su 3tyzdne hygienicke volno a tyzden co sa musia cerpat dovolenky. A potom sme v praci. To ze mi ostava dalsich 20dovolenky kvoli nadcasom nikoho nezaujima a dost pochybujem ze si ich aj vycerpam. Ale sprav si skolu a mozes si uzivat ten ucitelsky zivot a plat 😂😂 mame slobodnu volu.

19. aug 2019

Milá @skorpionka1987 robila som dvanástky, dokonca aj štrnástky a to štyri roky (niekedy aj za pásom predstav si) a s radosťou spomínam na tie časy, keď som potiahla kartou, vyzliekla pracovné oblečenie, zatvorila dvere a robotu som viac neriešila, myslím v mojej mysli.
Učím v MŠ, mám v triede 25 detí, ktoré reálne sú denne v triede 19-22 a denno-denne musím pre ne niečo chystať, sedieť za PC, strihať, lepiť, pripravovať a vyrábať pomôcky, kresliť...a stále niečo nové...a všetko po nociach atď, nevyložím nohy, a nepozerám seriály ...a to nehovorím ako chodím z práce vyšťavená a niekedy naozaj nemám ani síl sa ešte venovať svojím deťom presne tak isto ako rodič, ktorý robí manuálnu prácu. Ku svojím tiež zháňam opatrovanie keď sú choré a kedže mám dieťa silného alergika s oslabenou imunitou a tiež v škôlke, tak si vieš predstaviť, že je doma skoro každý mesiac a ja si nemôžem dovoliť byť toľko doma. Tak to plátame ako sa dá....mama, svokor, manžel, presne tak, ako aj ostatní rodičia, takže aké výhody? A čo sa prázdnin týka, my ich nemáme, čerpáme dovolenky a nadčasy, ktoré získame, zastupovaním tak ako aj vo väčšine iných zamestnaniach a po ďalšie, keďže niektorí rodičia si mýlia Materskú školu s úschovňou, tak jesenné, polročné, jarné a letné (celý júl) máme prevádzku. A keďže tam musíme byť, tak sa dovolenka kopí a stalo sa, že mi aj prepadla... Takže ja si to osobne viem porovnať a to nehovorím o zodpovednosti za ľudské životy, nehovorí sa darmo, že učiteľ je jednou nohou v base. A keď sa tu píše, že berú na Pedagogické fakulty už hocikoho, tak si treba podať prihlášku a skúsiť aby si to mohla porovnať aj ty...a keď píšem hocikoho, tak hocikoho...mala som tú česť na praxi pár krát (praktikantka: " išla som len skúsiť") a tak tá prax a vedomosti vyzerali a o vzťahu k deťom ani nehovorím...a ja sa v duchu 3x prežehnám a modlím sa, aby tú učiteľku nevyfasovali moje deti....🙏
Áno, samozrejme, máš pravdu, že naša práca je poslanie, ale to každá jedna keď si ju človek vyberie....a každá jedna má svoje pre a proti.

19. aug 2019

@mirusa36 ja nedehonestujem prácu učiteľa..ja vravím že je lepšie byť doma aj keď byť zavalená prácou ako byť v práci mimo domova a znášať s tým spojené starosti .. tento konkrétny prispevok je o pracovnej dobe a v tomto nesúhlasím.. je to môj názor..

19. aug 2019

No stazujete sa ake deti nevychovane posielame ako rodicia do skoly ale kolkokrat su deti ucitelov horsie vychvane a poz.osobne pripady ze sa nestiham cudovat.A to nebudem pisat ake dieta som poslala ja a aky slovnik a spravanie si doniesol syn uz po pol roku zo skoly.Niekedy sa ako matka snazim najlepsie ako viem ucim nenadavat,pomahat,neposmievat sa a domov mi pride opak tak kde je chyba? Jasne v rodicovi vo vychove.Moj syn chodi do malej skoly 50 deti.Deti polovice ucitelov su neskutocne zarevane a rozmaznane a ich rodicia sa ich doslova boja ,nedajboze im nieco zakazat.

19. aug 2019

@tunnelka presne tak

19. aug 2019

@skorpionka1987 každý to berie ináč, keď odkrútim v školstve ešte tak 20 rokov (čo keď sa mi podarí v zdraví a s pevnými nervami v dnešnej dobe) a bude mi to jedno, či robím takú istú aktivitu, akú som robila minule, že deti kreslia a vyrábajú to isté čo minulý rok, že rodičia súrodencov majú doma tie isté výkresy, tak to možno budem brať presne tak ako ty....

19. aug 2019

ja rozumiem ze ucitelia maju velku zodpovednost za deti, aj to ze dnesne deti si robia co chcu vela krat a su drze ale stve ma vzdy ked pocujem ze Toto je vychova rodica .Ale ked mna dieta doma poslucha ziadne nadavky nepocujem ani skarede slova tak co mam robit ja s nim v skole niesom a doma s nim problem nemam. Nie vzdy je na vine rodic.

19. aug 2019

Viem porovnať, robila som aj nočné aj smeny aj som si vyskúšala iné povolania, v živote by som si nedovolila niekoho prácu znevažovať, ak som ju nikdy v živote nerobila... na margo toho, aj ja z rodiny (širšej) stále počúvam ako mi je dobre, ako som skoro doma, ako mám 2 mesiace prázdniny a pod. Nejdem sa k tomu vyjadrovať, tí čo so mnou žijú pod jednou strechou vedia aké to je... tiež sa nemienim sťažovať, toto povolanie som si vybrala a jediné, čo mi asi najviac prekáža sú predstavy rodičov o ich dokonalých deťoch 🙂 Ale tiež viem pochopiť, každý je predsa hrdý a bráni svoje ... len by som sa chcela vyjadriť k tomu, že po 14.00 alebo ako tu viacerí písali učiteľa v škole nanájdete. Skúste sa na to pozrieť aj z druhej strany, vy by ste sedeli v kancelárii 4 hodiny navyše len preto, lebo možno sa za vami niekto zastaví ? Každý deň ? Ja mám s mojimi rodičmi dohodu, ak chcú niečo riešiť, dohodneme sa na čase, ktorý vyhovuje obom a počkám ( aj 4 hodiny) ale z akého dôvodu tam má človek čakať ? Len či sa niekomu náhodou neuráči prísť ?

19. aug 2019

Moja svokra tiež robí na skole a majú to lazo plazo. Keď skončíš idú domov. Nikto ich nekontroluje, prehovarala muža nech ide učiť, že aké je to tam super a koľko voľná bude mať a ešte plno dovolenky maju

19. aug 2019

@miracko prečo potom niektoré sa tu sťažuje že neviem koľko musia byť v škole navyše???

19. aug 2019

@mirusa36 úplne v pohode nemusíš...choď robiť dvanástky deň noc sviatok piatok a po 20 rokoch sa pozri na svoje deti ,ako ti ušlo ich detstvo a ako vyrástli.. každý z nás by tu mohol písať blogy prečo je jeho povolanie ťažké,chvályhodné atď atď..

19. aug 2019

Ja som pedagóg ktorý zo zdravotných dôvodov nemôže učiť.. ale učím každý rok minimálne jednu učiteľku ako ma učiť a ako sa ma správať.. to ani nevravím o tom že som musela doniesť do skoly smernicu o škole a na konci roka pani učiteľke citovať zakon o pedagogických zamestnancov a etický kódex,lebo mi tvrdila že ona nie je povinná ma informovať o známkach (syn mal zapísané 1ky a 2ky a týždeň pred vysvedčením som sa dozvedela ze môže byť rád že ma 3ku,pani učiteľka mu chcela dať 1ku aby som dala pokoj,pre syna som bola u zástupkyne vyžiadať 3ku,lebo nedokážem posúdiť akú známku ma mať keďže ma učiteľka neinformovala.)pani učiteľka mi dokonca chcela ZAKÁZAŤ komisionalky..takže asi tak..

19. aug 2019

@skorpionka1987 smernicu o šikane

19. aug 2019

@skorpionka1987 čítaj s porozumením - ja som napísala, ŽE SI TO VIEM POROVNAŤ, keďže som tie dvanástky robila a aj za pásom, že každé povolanie má svoje pre a proti, ALE je málo povolaní, kde si robotu človek berie domov, aj na úkor času s deťmi. A neboj sa, nie je to tak, že prídem domov, navarím a s úsmevom sa hrám a tvorím s deťmi, uložím ich spať a do polnoci sa pripravujem do práce. Stáva sa, že prídem z práce taká vypeckovaná, že si to za všetky deti odnesú tie moje, alebo jednoducho už nemám síl a ochotu si s nimi kresliť, lepiť, hrať sa, vymýšľať program a keď si ešte pomyslím, čo má čaká keď pôjdu spať, tak sa radšej zatvoria v izbe a hrajú sa samé...a moje tiež vyrástli ani neviem kedy a čo chvíľa pôjde staršia do školy a niekedy mám pocit, že som si ten čas, bez školských povinností s ňou vôbec neužila. Ale to majú všetci rodičia tak....
Do diskusie som sa zapojila,pretože nechápem, prečo sa všetci navážajú do učiteľov, ich pracovnej doby, že majú prázdniny, že majú toľko a toľko voľna, že končia o dvanástej (možno 5 percent zo 100) a a skutočnosť a zdroj je taký, že jedna baba povedala, lebo moja známa vravela...atď ....lebo reálne to tak nie je a chcela som na to poukázať...a ak si ozaj pedagóg a do svojej práce si sa pripravovala poctivo, tak by si tomu mala aspoň trocha rozumieť.

19. aug 2019

Velmi zaujimave citanie 🙂
A mozme sa cudovat, aky mame status a respekt pred detmi, ked dospeli maju takyto pristup k ucitelom.
Tak na pedagogiku sa robili v prvom rade ,,talentovky". Jednotkari sa nehlasili aj z toho dovodu, ze nemali paru o notach, neovladali ziaden hudobny nastroj, nemali ziaden umelecky talent, .... ( skusky sa robia z výtvarnej, dramatickej, hudobnej a telesnej vychovy) a kriteria boli naozaj velmi prisne. Ucivo sme preberali z ucebnic ako aj gymnazisti.
Pre ucitela su first minute a last minute dovolenky nerealne. Tiež si nemozme cerpat dovolenky ako sa nam paci. A ze mame niekolko dni navyse? Je to z dôvodu psychohygieny a verte, ze je to potrebne ako soľ. Myslim, ze kazdy ucitel si váži kazdu pracu, smutne je , ze ucitelov si dnes uz váži malo kto. Vaše komentare mi pridu len slova plne zavisti. Nech sa páči, kazdy mame rovnaké moznosti. Hlavne v dnesnej dobe, ked uz aj pani upratovacka si robi VS. Ale preco nie? Ked chce, a ma na to, nebude sa vyplakavat a stazovat , ale robi nieco preto, aby jej bolo lepsie.
Bez ucitela by nebol ani lekar, ani právnik. No vsetci sme len ludia a tak ako moze byt mizerna ucitelka, moze byt aj mizerna kucharka...
A zabudate tiez na nas plat. Nastupny plat sa pohybuje nedaleko minimalnej mzdy. Ja konkretne mam po 11rokoch praxe s VS 615 eur. Nasa kucharka ma 550.... a dalej radsej nepokracujem. Takze podme sa bavit o tom, kto to ma najťažšie, kto ma najnizsi plat, alebo respektujme sa navzajom a nebudme typicka ,,Slovač" ktora si zavidi este aj chorobu....

19. aug 2019

@maximilie nikto tu niekoho nedehonestuje a ani nezhadzuje, skor ide o to ze nic ine nepocut ako sa ucitelka stazuju. Ja len pisem ze v kazdom zameatnanci sa clovek namaka ak ho robi dobre a musi sa pripravovat. Zabudate na to ze aj rodicia su proste len ludia a tiez pracujem, makame, musime sa vzdelavat a pod.

19. aug 2019

Bože ženy.. nikto tu nehovorí že učitelia to nemajú náročné ťažké atď atď alebo že si ich nevazime..Len nie je na mieste furt vyplakavat keď vás to baví robte to keď nie,nerobte. Toto je príspevok o tom že učiteľ v skutočnosti robí oveľa dlhšie ako v škole.. to aj milión ďalších povolaní a nevypisujeme o tom ako si máte vážiť lekára mliekareň kvetinarku doktorku, pracovníčku v banke, u operátora či v obchode aby ste si mohli ísť v nedeľu všetko vybaviť a nakúpiť.. toť vse..

19. aug 2019

@mimikas a na druhe strange ucitelka majuv poslednej dobe vyrazne dvihanie platov a zas nastupny plat uz nie je 600eur a su tabulky a nastupny plat je 800e a zas to nie je tak malo ak si vezmem ze kolko maju ine povolania nastupny plat aj s vysoko skolu. Zaj aj zdravotnu sestry, lekar, laboranti a kopec. Inych zameatnanci robi s ludmi a pod tlakom. Tiez sa musia vzdelavat a pod. Proste ide skor o to ze ucitelka sa velmi aktivne stazuju, ale riesila len svoje platy ale kvalitna sa neries vobec.

19. aug 2019

Ja som tiez chodila na gymnazium, za ucitelov isli len priemerni ziaci, jedna skoncila socialnu pracu a ostala ucit na tej VS, dolezitejsieho cloveka nepoznam :D, ucitel je fakt diagnoza. Ja som skoncila s vyznamenanim, studovala som uctovnictvo. Velmi by som dopriala nech si vyskusaju ucitelky robit mesacne uzavierky, byt od rana v praci a skoncit o polnoci, 4-5 dni v kuse. Ci je sviatok alebo nie je. A zamestnavatela nezaujima ze mate doma male deti. A nestazujem sa, nevypisujem clanky.

19. aug 2019

@makaronka01 presne toto hovorím ... Je toľko povolaní kde si ľudia domov berú prácu len aby boli s " rodinou".
Radšej vypisovania článku nech sa venuje rodine. A každá jedna učiteľka má možnosť odísť keď tak toľko frflú ale kde .... Toto im vyhovuje...
Pre mňa najviac nedocenená práca je predavačka alebo ženy a pásom!!! 😀

19. aug 2019

@makaronka01 tiež som tohto názoru a skončila som tiež na vš účtovníctvo.... a sedím na riti prvý týždeň 10 hodín a ani sa nepohnem, píšeš mi z duše.... a keď idem cez obed v tom druhom týždni pre dcéru cca o 13,30 a podotýkam, že nejdem domov, ale veziem ju na krúžok a potom ešte do práce, stretávam jej zaneprázdnenú učiteľku ako odchádza domov a teda nemá plné tašky zošitov... to teda nie, pekne s kabelečkou. Takmer denne musím prečítať nejaký odborný text, zmluvu, niekedy v cudzom jazyku..... no ale ja sa nesťažujem. Mám svoje povolanie rada. Ja vlastne tie učiteľky asi nemám rada, lebo je to fakt diagnoza, česť výnimkám, čo sú milé a sympatické..... pracujú s deťmi, čistými dušičkami, ani jedno dieťa nie je zákerné, podlé.... ako my dospelí. Teraz sú už asi 6. alebo 7. týždeň vkuse doma, v živote (okrem MD) som tak dlho doma nebola. Max 2 týždne a nie každý rok.

19. aug 2019

Učitelia sa len bránia, keď na nich ostatní útočia a nevedia ako to v skutočnosti je a preto je tu tento článok, každé povolanie je dôležité a má svoje pre a proti a každý si môže napísať blok o tom, čo jeho povolanie obnáša, trebars aj účtovníčka, ktorá nemá rada učiteľov ale vďaka nim vie čítať, písať, počítať a vykonáva svoje povolanie....ja si to rada prečítam
@annaanna

19. aug 2019

@mirusa36 tak napriklad ja som nad pracou ucitelky uvazovala, ked deti zacali chodit do skolky,som zistovala co mi k tomu treba , chcela som byt viac s detmi, aj prazdniny spolu, ale vychodit este jednu vysoku skolu aby som mohla ucit v materskej skole, dakujem. Ucitelia chcu zvysit platy preto sa potrebuju obhajovat

19. aug 2019

@tinka13 mala som tu dotaz kedze je toto clanok o pracovnom case, na tyzdenny uvazok vyucovacich hodin jednej ucitelky, dakujem

19. aug 2019

@makaronka01 no chcú určite, mám strednú pg. vysokú iný smer, nakoniec učím v MŠ a so strednou mám plat ani nie o stovku vyšší ako pani upratovačka a to mám 12% príplatok 😵

19. aug 2019

@makaronka01 presne, toto som aj ja zvažovala, či si urobiť to minimum alebo nie.... a tak to ubehlo to zvažovanie, že už ani netreba.

19. aug 2019

@mirusa36 tak zrovna tie učiteľky v MŠ to tak neberiem, nie preto, že píšem teraz práve s tebou, ale tie si to viacej oddrú... aspoň ja si myslím. U nás napr. škôlka je zavretá len 4 týždne, nie dva mesiace, chodia deti okrem vianoc stále.... a sú to malé deti, kedy treba aj naučiť a aj ich treba opatrovať. Tiež je od 7 do 17,30.... takže ten pracovný čas j einý.
Učiteľky, o ktorých sa zmieňujem mám na mysli od 1.triedy zš až po maturitu, už vysokoškolské, to je zasa niekde inde...

19. aug 2019

Tá EŽK ma dojala. Každá trieda ma vlastný notebook, kde má učiteľ nahadzovať známky. Má ho položený pred sebou na stolíku počas hodiny a teda je zázrak keď nahodí známku počas hodiny. Väčšinou nenahodia ani doma, uplynulý školský rok zrušili papierové žiacke, ale do EŽK nahadzuju ako sa im chce, veľakrát aj po týždni. Decko už ani nevie z čoho ju vlastne dostalo, na EŽK to nie je špecifikované či je to odpoveď či písomka či DU. Pripadám si ako blbec, nemám prehľad o známkach detí a riaditeľ nemôže vraj učiteľom rozkazat aby nahadzovali známky aktuálne a včas. O domácich úlohách či učive na edupage ani nevravím.. to nehrozí vôbec

19. aug 2019

@mirusa36 to bude tým, že máš VŠ iného zamerania, nie pedagogickú. T. j. ako keby si mala iba strednú.

19. aug 2019
Autor komentár zmazal

@lumiba Týždenný základný úväzok učiteľa je MŠ: 28 hod, ZŠ: 23 h, SŠ: 22 h. Každá odučená hodina nad tento úväzok je preplácaná ako nadčas. Od riaditeľa závisí, či požaduje od učiteľov, aby boli v práci 8 hodín 5 dní v týždni alebo počas týždňa iba hodiny, kedy vykonávajú priamu pedagogickú činnosť a potom môžu opustiť pracovisko. Učitelia sa sťažujú, že musia pracovať doma... tak nech si nenosia prácu domov, nech si odpracujú 8 hodín v škole 🙂))

19. aug 2019

@lenka_da no ja viem, preto píšem, že mám o trošku viac ako nepedagogický zamestnanec a že učitelia chcú viac a lebo je to smiešna suma.

19. aug 2019

@mirusa36 problém učiteľov vidím nie v tom, že niečo požadujete... dokonca si myslím, že na to máte nárok... problém je podľa mňa v tom, že vaše odbory bojujú iba sami za seba, pričom zvyšok Slovenska sa borí s podobnými problémami ale nemajú nikoho, kto by sa ich zastal, pretože bežní duševne pracujúci zamestnanci v súkromných firmách musia odpracovať minimálne 8 hodín denne + bežne si nosia prácu domov a to za podstatne nižšiu mzdu, než majú učitelia (nehovorím o Bratislave, to je štát v štáte). Nemožno potom od týchto ľudí očakávať nejakú solidaritu voči učiteľom. Ako vás môže poľutovať rodič vášho žiaka, keď sám robí nadčasy zadarmo + dobrovoľne + rád, že vôbec má prácu (a za neporovnateľne nižší plat. A keďže zamestnancov v súkromných firmách nezastrešujú žiadne odbory, nemajú ani šancu na zmenu. Bohužiaľ, na Slovensku sa zdieranie zamestnancov stalo bežnou praxou - s týmto treba niečo robiť - je to globálny problém, nie problém iba učiteľov. Vo firmách chýba etika. A nie len vo firmách, v celom štáte.

19. aug 2019
tinka13
autor

@makaronka01 Je to 23 vyučovacích hodín, ale súčasne 7,5 hodiny+ prestávka denne. Doma zvyčajne môžu odpracovať max 1,5 denne. Realita je však niekde inde.

19. aug 2019

@tinka13 to, koľko hodín môžu odpracovať doma, je v kompetencii riaditeľa. 1,5 hodiny je to možno na vašej škole.

19. aug 2019

@tinka13 dakujem za odpoved, mma by teda zaujimalo co robite ten zvysny cas v skole, ked neucite, ake su ine povinnosti ucitelov, okrem toho ze ucia a uz spomina praca ktoru robite doma. Nechcem vyryvat ale naozaj ma to zaujima, aby som to pochopila.

19. aug 2019

@kalifka máte pocit, že som sa sťažovala ? Len som snažila vysvetliť, prečo tam učiteľ nie je,,,,lebo, lebo, lebo. Aj ja keď môžem ísť domov o 14.00, radšej si vezmem robotu domov, lebo u nás nemáme kabinety a v zborovni je ako v úli, takže ak mi nejaký rodič nezavolá, že sa chce zastaviť tak tam nebudem sedieť a čakať či náhodou niekto za mnou nepríde,,,,, či vy čakáte po pracovnej dobe v robote či sa náhodou nezastaví učiteľ vašich detí ak pôjde okolo ?

19. aug 2019

@anett9 nie každá škola má také vybavenie že má každý učiteľ v triede notebook, zväčša je jeden v zborovni a dosť, väčšina nahadzuje známky poobede alebo v piatok,,,, a k dú, vaše dieťa si nevie poznačiť samo ? To už fakt čo od tých učiteľov chcete ? Aký servis ?

19. aug 2019

@miracko no deti sa to tak naucili kontroluju ulohy aj na stranke ci nahodou nieco nezabudli ak to tam je raz tak bohuzial deti sa na to aj dost spoliehaju a nepoznacia si to.Mne osobne sa to nepaci vsetko to elktronicke ale bohuzial

19. aug 2019

Ešte ste zabudli na moje osobne obľúbené dozory 👍 Dozerať na celú chodbu detí, aby sa nič nestalo, deti sú cez prestávky ako z divých vajec (čo sa nie je čomu čudovať, keďže musia cez hodiny sedieť a dávať pozor). Ale najviac úrazov sa vtedy stáva a samozrejme je za to zodpovedný dozor.
Keby išlo len o učenie detí, tak by to bolo super. V prípade, že máte triedu plnú nadšených detí, ktoré sa rady učia, bavia ich všelijaké aktivity, čo učiteľ vymyslí, tak je to radosť. Táto radosť sa mení na zúfalstvo akonáhle vbehnete do triedy plnej unudených pubertiakov, ktorí nerešpektujú nič a nikoho a myslia si, že sú najdôležitejší na svete, nič nemusia... tak to je už o inom.

19. aug 2019

@miracko vie si poznačit, problém je pri PN, pozháňať od spolužiakov je fakt o hubu. Nezodpovednosť, neochota. Ešte k tým znamkam.... úplne "milujem" keď mi pípa mobil počas nedeľného obeda, že moje dieťa práve dostalo známku

19. aug 2019

@mimikas vazne je nastupny plat 800??? ;D odkial mas take informacie???? Najprv si to zisti... som sa dobre zasmiala :D
@mimikas skor my nic ine nepočúvame, len to ako nam je bohovsky, kolko mame voľna, kratku pracovnú dobu, ...
Ale skoda reci.... a k tym ekonomkam, urcite nemaju ,,ucitelsky plat"

20. aug 2019

@maximilie cituem ta: " Ja konkretne mam po 11rokoch praxe s VS 615 eur"... moja zlatá, buď nemáš pedagogickú VŠ + prax máš v inom odbore, než učiteľstvo + alebo máš polovičný úväzok + alebo jednoducho klameš. Napíš, či pracuješ v MŠ, ZŠ alebo SŠ a ja ti presne na cent poviem, aký máš plat 🙂))) určite nie 615 eur 🙂

20. aug 2019

@maximilie neviem co je ucitelsky plat ale mam viac ako tych 800 eur a teda dva mesiace v roku mozno aj tri doma nie som... ved skuste nieco ine, skuste ist na vs kde mate matiku, ktorej ste sa vyhli... mne sa v byvalom zamestnani nepacilo, vymenila som ho. Nestazovala som sa vsade, skuste ist do komercne sfery...

20. aug 2019

@licona áno, dozory sú úplne super, hlavne na našej škole, kde v triede máme 25-30 Rómov, skús si predstaviť teraz ten dozor 😉

20. aug 2019

ja ucitelom.nezavidim,tazka praca. byvam blizko skoly, mam kamosky ucitelky na ss v meste, ani jedna nemusi byt v praci ked neuci, aj z nasej skoly pravidelne ucitelky odchadzaju 12-13,00 domov.
dovolenky fakt otras, iba v exponovanych najdrahsich najplnsich terminoch.

20. aug 2019

Nemalo by sa to tu zvrhnúť na porovnávanie sa, kto akú má prácu a čo musí robiť... pôvodne si myslím, že tieto blogy autorka písala preto, aby ľuďom mimo školstva vysvetlila, čo všetko obnáša práca učiteľa...každá práca je ťažká, každého si treba vážiť, nie každý môže byť učiteľ či lekár, všetky povolania sú potrebné a vyžadujú úctu..... ale povedzme si úprimne do nikoho tak spoločnosť nekope ako do učiteľov, práve preto to asi aj napísala, aby aj iní videli a vedeli o čom to je...

20. aug 2019
20. aug 2019
tinka13
autor

@miracko Presne vystihnuté, ďakujem 🙂.

20. aug 2019

@lenka_da tak hadam ti tu nebudem posielat vyplatnu pasku , moja zlata"
Tak si pozri tabulky ktore su volne dostupné. Mne za tu namahu nestojis, aby som ti to tu teraz stahovala a fotila
;D
Ak mas potrebu hadat sa a dokazovat si svoju pravdu, smelo do toho
Krasny zvysok dna prajem

20. aug 2019

@maximilie nemusíš mi posielať výplatnú pásku, len reagujem na tvoje klamstvo, že ako pedagogický zamestnanec s 11-ročnou praxou a vysokou školou pedagogickou máš plat 615 eur. Platové tabuľky tabuľky verejnej správy ovládam veľmi dobre 😉 Je mi úplne jedno, koľko zarábaš, len nešír klamstvá, prenechaj to politikom 😉 Ostatní občania by k vám aj boli solidárni ale klamstvami si nás iba obraciate proti sebe.

20. aug 2019

@lenka_da mozes sa hanbit za take obviňovanie. Kolegyne vedia o com rozpravam

20. aug 2019

@miracko Prepac ale mne toto nepride ako vysvetlenie toho co obnasa praca ucitela. Autorka podla mna chcela v nas len vyvolat lutost kolko toho musi robit doma, pritom clanok sa vola pracovny cas ucitela a vobec sa nezmienila o praci ktoru vykonava v skole, len to co robi doma. Naozaj by ma velmi zaujimalo co pri 23 hodinovom uvazku tyzdenne (1 hodina 45 minut a stravenych nou 6,5 hodiny v skole kazdy den ) robi v skole a je to podstane dlhsi cas ako ako 1,5 hodiny doma. Aby som bola presna je to v priemere 3 a pol hodiny denne,ktore oduci. Beriem strazenie cez prestavky a obed ale ten zvysok? Nechapem preco nam to nevysvetlila, mozno by som jej potom tu pracu ktoru robi doma aj uverila.

20. aug 2019

@lenka_da kokso nastupny plat 800€ by som rada chcela 😀 Škoda že opak je pravdou.To že niekto možno ma o niečo viac je tým že má rôzne príplatky za triednictvo,krúžok atd. ale nastupny plat 800€ bez priplatkov tazko 😀

20. aug 2019

@makaronka01 Ja ti odpoviem za seba,učím na druhom stupni v škola pavilónového typu, to znamená že viacero budov, medzi ktorými sa treba presúvať,,,vyučko začína o 8.00, končím vyučovanie bežne okolo 14.00 - 15.00 hod. podľa toho či mám alebo nemám aj siedmu hodinu. Počas prestávok som s deťmi v triede, aj keď nemám dozor, lebo vždy niekto niečo chce, potrebuje, treba niečo vysvetliť individuálne a pod. Keď mám dozor mám 3 triedy na starosti celý deň, nehovoriac ešte o dozore nad deťmi medzi 6. a 7. hodinou ( čo je 30 minut, lebo nie všetci chodia na obedy), 2 x týždenne mám poobede krúžok, to znamená, že som s deckami ešte do 16.00, ak nemám krúžok a niekto potrebuje niečo vysvetliť, prípadne doučiť, ostanem. Ale áno, tak raz ze mesiac sa nájde aj deň kedy idem o 14.30 domov, ale fakt zriedka. Ak mám voľnú hodinu a náhodou nezastupujem tak ju využívam na kopírovanie, prípadne chystanie sa na vyučko,,, čo sa práce doma týka, pripraviť sa na 6 hodín nie je sranda, a ak si chcete prichystať test, ale naozaj dobrý test, ktorý bude obsahovať všetko to, čo obsahovať má a otázky budú zrozumiteľne formulované, samozrejme pestré a nie všetky jedného typu, tak vám to zaberie pokojne aj 2 hodiny. Nehovoriac o rôznych iných administratívnych pikoškách, ktoré musíme často aj doma riešiť,,,,

21. aug 2019

@makaronka01 no skusme to s tym pracovnym casom aj z ineho uhla pohladu. Budem hovorit konkretne o sebe. Minuly skolsky rok som ucila 4 dni 6 hodin (nedostatok ucitelov, chybajuci kolegovia) a jeden den 5 hodin. Mala som 4 dni svoj dozor, jeden den som suplovala za niekoho dozor. Tymto sposobom sa dopracujeme k casu 13.30. To este len zvoni, odviest deti, pockat, kym sa prezuju s mame 13.45. Obed je len do 14.00. Takze rychlo tam. Ale v praci som od 7.00. Kopirovanie, strihanie a ine srandy. Od 7.00 do 13.45 uz mas 6, 75 hodiny. Do plneho pracovneho casu ti ostava teda 45 minut. Dalej porady byvaju dvakrat za mesiac, trvaji do 16.30. Teda uz tam mam 4 hodiny navyse. Ked je rodicko, som v skole aj do 19.00. To byva cca 5krat do roka. Zas bezia hodiny. A teraz k inemu. Mam na starosti sklad ucebnic. Objednavky, vyradovanie, prijimanie novych zasielok, nachadzovanie knih do systemu a kopa inych veci okolo toho. Som veduca predmetovej komisie, do mojej komisie patri 16 ludi. Kontrolavat ich, kontrolovat plany, konzultovat rozne blbosti, prejst pisomky pre vsetky rocniky, strazit terminovnil olympiad, pisat zapisnice, viest stretnitia komisie, organizacne premysliet, kto co bude robit. Zasa kopa casu.
Mam ma stsrosti prihlasovsnie zoalov na e-tedtovania, kompara a ver, ze ked nejde server, tak je to p drzku.
A to som este sa nedostala k priprabam pisomiek. Dve skupiny na kazdu pisomku, specialne pisomky pre integrovanych. Nasledna oprava pisomiek, vyhodnotenie. A teraz ucebnice matematiky stoja za figu. Hajde vyroba vlastnych materialov, uplna parada.
Dalej som triedna ucitelka, kazdu volnu chvilu riesim problemy a je uplne jedno ake. Mam konzultacne hodiny pre rodicov. Ti mi aj zvyknu zavolat, napisat mail. Potom veci okolo triedy, organizacia vyletov, exkurzii ci inych akcii. A este stale nekoncim. Este stale mas pocit, ze ucitel nic netobi? A toto je len take okrajove zhrnutie aktivit. Nazbieralo by sa aj viac.

21. aug 2019

Dakujem za odpoved, sice je velmi vseobecna. Pri uvazku 22 hodin tyzdenne ste v praci od 8 do 15 tej a volne hodiny ani nemate, tie mate len ak nahodou. Dufam ze aj moje deti budu chodit do skoly kde sa im budu ucitelia tak venovat a ostavat poobede aby im vysvetlili co nepochopili, a najdem ich tam kedykolvek ci je pondelok alebo piatok o 15tej, potom este pridu domov a robia vsetko co je v popise vyzsie, kedze ich pracovny cas este nebol naplneny.

21. aug 2019

@jajka257 tipujem ze za kazdu Vami spominanu aktivitu mate priplatok a to nehovorim o hodinach nad Vas uvazok, ktory je o tretinu vyzsi. Kazdopadne ste podla mna jedna z mala.

21. aug 2019

@makaronka01 no mozem verejne, za sklad mam 5 eur v hrubom mesacne a za veducu PK mam 10 v hrubom. O ano, teda dokopy 15, v cistom 10,50.

21. aug 2019

@makaronka01 a dozor sa nepreplaca ani neberie ako nadcas. Tie nadcasove hodiny potrebujem aj na dovolenku. Tento rok bolo potrebnych 53 dni, ja mam 45 dni. Ten zvysok musim nadrobit. Teda na vyplate nejak extra nepocitim.

21. aug 2019

@jajka257 tie hodiny nad Vas uvazok tiez isto nie su zadarmo. Ja som len chcela povedat ze ked ucitelia ucia kolko maju tak si myslim ze sa praca ucitela da zvladnut v ramci pracovneho casu.

21. aug 2019

@jajka257 mat 53 dni dovolenky a este v rovnakom case ako deti je podla mna uplne super, tiez by som cez rok makala ako drak. Len proste neda sa mat vsetko aj dovolenku aj nerobit. Ked si to porovnate s neucitelmi ktori maju dovolenku 20 dni resp. 25, ved by museli nadrobit skoro 2 mesiace. Myslim si ze kazde povolanie ma svoje vyhody aj nevyhody.

21. aug 2019

@makaronka01 ver tomu, ze ja by som sa zaobisla bez tych 53 dni volna. Najma ked 8 dni musim nadrobit.
A este k tomu casu. Oprava jednej malej pisomky cca 3 minuty, oprava strednej cca 7 az 8 minut, oprava stvrtrocky cca 12 az 15 minut, podla citatelnosti pisma. Tyzdenne cca 160 az 200 pisomiek. Vynasobme 160 krat v priemere 7 minut a vydelme 60, lebo hodina ma 60 minut. A dostavame cas v priemere 16,6 hodiny. A kde je priprava pisomky, kde je cas na zapisanie do IZK? Kde su ostatne veci? Takze opravujem po veceroch, cez vikendy....... Este stale v pohode?

21. aug 2019

@jajka257 no toto som skoro odpadla, ze 160 pisomiek do tyzdna, to co ucite, aky predmet

21. aug 2019

@annaanna matematiku 3 triedy, fyziku 5 tried. V triedach po 25 ziakov, v jednej 32. A este niekedy vyzobru opravnu. Stvrtrocky su 5 krat za rok a kazda na 3 az 4 A4. A k tomu este treba pocitat aj domace ulohy a samostatne prace.
A tento rok budem ucit 4 triedy matiku a 3 tri triedy fyziku.

21. aug 2019

@jajka257 na gymnaziu byvala fyzika dvakrattyzdenne? To kazdu druhu hodinu pisu pisomku? Ked ju 7 min opravujete tak min 7 min ju pisu. Dalsich 7 min trva co ju rozdaju a pozbieraju a, to je pol hodina. Kedy sa ucia, uz ma to zaujima. Matika je denne, tak to pisu kazdu piatu hod. To je asi ok....

21. aug 2019

@annaanna ja neucim na SS, na zakladke. Na fyzike pisu, le su rozne pisomky. Vypoctove, teoreticke alebo premeny jednotiek. Raz za tyzden sa i ulezie z takeho dalsi z ineho. Pisomky rozdavam ja.

21. aug 2019

@annaanna a neboj ucia sa dost. Taka pisomka mi zaberie 10 az 15 minut z hodiny. Ostava 30 minut. A potom este jedna hodina. Velky test je na celu hodinu. Musela by si poznat moj system, aby si chapala ako to funguje v beznom dni a tyzdni. A potom je este jedna vec, integrovani ziaci. To je kapitola na velmi dlhu dobu. Priprava ich pisomky je velmi komplikovana. Musis zvyraznovat, podciarkovat, menit formulaciu otazok......to je peklo.

21. aug 2019

@jajka257 no na zs a tolko pisomiek,.. nie je to zbytocne? Ved sa tam ani tolko uciva neprebera. Jasne ze rozdavate pisomku vy,ja som to ako casovo myslela.

21. aug 2019

@annaanna je predpisany pocet znamok. Tie musim proste mat a to je minimum. Za polroka 12 znamok. Ale cim viac, tym lepsie. Este raz, mam svoj system, napr.male pisomky sa spocitavaju, 5 malych je jedna velka. Samostatne priklady, je toho vela. Mozno mam naroky, ale nikomu to nevadi, rodicia sa spokojni. Asi to bude tym, ze ja nemam pedagogicku fakultu, tu som obisla z daleka😂😂😂

21. aug 2019

@jajka257 matiku som milovala, fyzike som nerozumela.... tak drzim palce nech su deti nadalej spokojne

21. aug 2019

@annaanna hadam to vsetci prezijeme😂😂😂😂

21. aug 2019

@makaronka01 z vás ide toľko negativity, že keby vám to tu vysvetlili aj na 3 strany, vy zas nájdete spôsob kde sa vám niečo nepáči.... ak za niečo v školstve príplatky sú tak úplne smiešne, predstavte si, že vám dá šéf urobiť 50 papierov mesačne naviac, a dá vám príplatok 5 eur a niekto mimo fachu vám povie, že však to máte zaplatené..... a to viem, o školách, kde príplatky nemajú vôbec

22. aug 2019

@miracko ja by som skor povedala ze ta negativita ide z Vas, ani jedna nenapisala ze ju praca ucitelky bavi, ze uci rada, ze je rada ze moze travit cas so svojimi detmi, mozno som si to len nevsimla... len sa schovavate za milion aktivit, ktore Vam malo kto uveri ked vidi kedy chodite z prace, kolko mate prazdnin... A ked chcem vysvetlenie tak zas len zahmlievate, teraz nemyslim @jajka257, ale to bude naozaj asi tym ze nestudovala pedagogicku fakultu 🙂 Podla mna by ste mali rovno napisat ze chcete viac, ved kto nechce, myslim ze by ste sa k tomu skor dopravovali.

22. aug 2019

@makaronka01 čítali ste moje príspevky ( viď vyššie),,, ja som si túto prácu vybrala, milujem ju, inak už by som ju nerobila,,,, príspevok o tom, čo robíme je na margo toho, že verejnosť si myslí, že prídem na 8.00, idem o 13.00 domov, medzitým dám 3 kávy s vyloženými nohami a mám vystarané

22. aug 2019

omg... v pracovnej zmluve a pracovnej náplni mám napísaných asi 25 činností, ktoré mám robiť a robím ich aj 100... žeby som si vypýtala zato nejakú odmenu? no neviem či pochodím..... treba vymeniť povolanie, prekvalifikovať sa, zarobíte možno viac a možno aj nie... kto bude učiť neriešte vy učiteľky, nech to riešia kompetentní

22. aug 2019

@annaanna no nech sa paci. Nepytaj. Ked si spokojna, rob aj zadarmo. Ale neodsudzuj tych, ktori nechcu byt ticho. Typicka slovenska natura, makam a cusim. Ucitel ma byt vzorom.. A ked budem iba cusat a makat, neocenim svoju pracu a nebudem si pytat, co mi patri, asi som ako vzor zlyhala.....

22. aug 2019

Mne sa veľmi páčilo ako sme na VŠ písali test. Vraj to bol predmet sito, nikto netušil ako dlho bude trvať vyhodnotenie a všetci sa triasli či prejdú. Bolo snáď 5 skupín a na plátne sa zobrazovali po dve otázky čiže každý vedľa seba odpovedal na niečo iné. Nedalo sa proste opisovať, lebo nebolo od koho osoba, ktorá mala rovnaký test sedela 4 miesta ďalej. Na konci pani povedala "piaty rad posunie testy na bok a odovzdá ich druhému radu a tak pomenila všetkých. Každý dostal totálne cudzí test na ktorý sa tiež musel podpísať. Ak opravil zle body sa sťahovali obom. Mega týmto ušetrila čas. A druhá pani používala šablonu na testy, priložiola zrátala dovidenia. Ja to všetko rozumiem o čo je tu spomínané, ja som sa však rozhodla po celej praxi že ked už mám dieťa tak do toho učiteľkovania nejdem nedokážem si predstaviť robiť tak tazku rpacu za take peniaze a tým okrádať svoju rodinu nielen financne ale aj časovo . Vystudovala som špecku mám to rada, ale NEMAM PENIAZE NA TO ABY SOM MOHLA BYT UCITELKOU a kazde roky update vo vzdelani to si nemozem dovolit takze titul mám v septembri idem po dalsi ale uz posledny a bez stresu. Kedˇsom to šla študovať neplánovala som mat rodinu a ked ju uz mam tak som to cele prehodnotila. PS u nás vzdy ucitelky chodili na WC :D vzdy chodili 5-10 min po zvonení

24. aug 2019

@kvetinka_andrejka ***** a kazde DVA roky update vo vzdelani to si nemozem dovolit

24. aug 2019

Začni písať komentár...

Odošli