tanity
25. aug 2016
614 

Pevná šatka – charakteristika, výber, starostlivosť

https://mamamanosislaskou.wordpress.com/pevna-satka/

Problematika výberu šatky sa mnohým mamičkám, ktoré by chceli so šatkovaním začať, javí ako pomerne zložitá. Chcú proste šatku, ale keď pri hľadaní na internete zistia, koľko informácií je okolo celej problematiky, zľaknú sa, "stratia", znechutí ich to, alebo dokonca niektoré aj odradí. Pritom samotná šatka je pomerne jednoduchá vec, ktorá by v prvom rade mala slúžiť na to, na čo je určená - na nosenie bábätka, jeho ľahšie aklimatizovanie sa na nové prostredie, promptnejšie reagovanie na jeho potreby, príjemnejšie spoločné zžívanie sa, transport či uľahčenie si každodenného kolobehu.

ZÁKLADNÉ DELENIE BABYŠATIEK A ICH CHARAKTERISTIKA

Šatka je najuniverzálnejším typom pomôcky na nosenie detí, pretože je vhodná pre všetkých nosiacich aj nosiacich sa 🙂. Dokonale sa prispôsobí telíčku dieťatka aj dospelého, je pohodlná a zdravá. Na trhu je množstvo typov a značiek, ale prakticky rozoznávame šatky elastické (stretchy wrap)a pevné / tkané(woven wrap). Existujú ešte aj hybridné a predviazané šatky. Podľa spôsobu tkania rozoznávame ručne tkané šatky strojovo tkané šatky. Pre malinké bábätká je podľa môjho názoru oveľa príjemnejšia, pohodlnejšia a vhodnejšia práve šatka než nosič, i keď existujú ergonomické nosiče vhodné aj pre novorodencov. Nosič, aj keď má veľké možnosti individuálneho nastavenia pomocou praciek, sponiek, gumičiek, cvokov a pod., sa predsa len nedokáže tak dokonale prispôsobiť telíčku malého dieťatka a nosiacej osoby. Sú tam aj isté rezervy v ešte individuálnejšom nastavení, napr. u príliš nízkych či vysokých osôb, silnejších či štíhlejších a pod. Naopak šatky ponúkajú komfortné nosenie pre každý typ postavy.

Elastické šatky sú podľa môjho názoru vhodné pre tých, ktorí nemajú žiadne skúsenosti s viazaním a ktorí si predovšetkým neveria, že dokážu viazať aj s pevnou šatkou. Ľahko sa s nimi manipuluje, odpustia nedokonalosť pri viazaní a dobre sa prispôsobia dieťatku aj nosiacemu. Sú pružné a nikde netlačia. Nevýhodou je však to, že sa v nich pohodlne dá nosiť len do cca pol roka dieťaťa, t.j. do 6-9 kíl (toto je dosť subjektívny údaj, predsa len, každý má prah tolerancie posunutý niekde inde 🙂, ale zhruba v tomto období začína už elastik nevyhovovať, ťahať, tlačiť či rezať pri nosení a úväz povoľovať). Tiež je elastickú šatku dostať len v najväčšej veľkosti (cca 5m), čo vyžaduje u väčšiny nosiacich osôb viacnásobné obmotanie sa látkou. Taktiež nie je možné elastickú šatku použiť na úväzy na chrbát (hybridnú JPMBB original však áno, a je možné, že sú aj ďalšie elastiky vhodné podľa výrobcu aj na použitie na chrbát). V lete v nej môže niektorým nosiacim osobám, ale aj malým nosencom byť pomerne horúco.

Pevná šatka je vhodná od narodenia, je však nutné trošku sa s ňou zoznámiť a zopárkrát si úväz vyskúšať, kým nosiaca osoba získa zručnosť a sebaistotu vo viazaní. Nie je to však nič zložité, čo by ste nedokázali pri troške chcenia zvládnuť. Je podľa môjho názoru hneď od začiatku vhodnejšie investovať okamžite radšej do pevnej šatky ako do elastickej. Niektoré mamy si myslia, že je to nutné dodržať akýsi postup - že najprv musia začať s elastikom a až potom by mali či mohli prejsť na pevnú šatku. Vôbec nie. Naopak, ak si kúpite dobrú pevnú šatku už pre svoje novorodeniatko, vydrží vám dlhšie a bude sa dať použiť aj na úväzy na bok a na chrbát. Chce to len prekonať počiatočné zábrany či neistotu. Z vlastnej skúsenosti viem, že naučiť sa viazať s pevnou šatkou sa dá aj s úplne malinkým novorodeniatkom a ak ste úplný začiatočník. Na trhu je veľké množstvo značiek a typov, ktoré sa od seba odlišujú tkaním, väzbou, dĺžkou a veľkosťou, gramážou, farebnou škálou či dizajnom, použitím prímesí a v neposlednom rade aj cenou.

Základná zlatá rada znie: pre úplných začiatočníkov je vhodná celobavlnená pevná šatka, stredne hrubá (resp. s gramážou okolo 200 - 250 g/m2) v takej cene, akú si môžete dovoliť a v takom dizajne, ktorý sa vám páči.

VLASTNOSTI ŠATIEK (len stručne)

  • gramáž
    • tenké šatky – menej než 200 g/m2
    • stredne hrubé– od 200 do 250 g/m2
    • hrubé šatky – nad 250 g/m2
  • tkanie (hustejšie, voľnejšie redšie tkané šatky, atď.)
  • väzba (plátnová, žákarová, keprová, atlasová, diamantová, atď.)
  • materiálové zloženie (viď nižšie prímesi)
  • veľkosť  (od veľkosti 2 - cca 2,6 m do veľkosti 8 - cca 5,6 m)
    • konfekčná veľkosť nosiacej osoby XXS-S (cca 32 – 36) veľkosť 5 (4,2m)
    • konfekčná veľkosť M-L (cca 38 – 42) veľkosť šatky 6 (4,6m)
    • konfekčná veľkosť  XL plus (od cca 44) veľkosť šatky 7 (5,2m)
    • rada: Ak je vaša konfekčná veľkosť na rozhraní (napr. ste S/M alebo M/L atď., potom radšej na začiatok zvoľte tú väčšiu veľkosť. Úväz sa vám bude ľahšie ukončovať, teda nebudete viazať uzol na koncoch, cípoch. Keď sa zdokonalíte v doťahovaní šatky, postačí vám aj menšia veľkosť.

... a ďalšie ako nosnosť, pružnosť, pevnosť, atď., čím vás však nechcem pri čítaní a výbere šatky zaťažovať, lebo práve to zvykne robiť mamkám v hlave zbytočný chaos a odrádza ich to (ak však vyslovene pátrate po týchto špeciálnych vedomostiach, skúste si tieto informácie vyhľadať v nosiacich skupinách či na internete, resp. pozrieť v priložených linkoch).

                                      KoKaDi Noah im Wunderland, slingofest.com

PRÍMESI V ŠATKÁCH (len stručne)

  • bavlna (bio, organická, mercerovaná, česaná, chenille, atď.)
  • konope
  • ľan
  • bambus / bambusová viskóza
  • hodváb (divoký hodváb, buretový hodváb, japonský hodváb, tsumugi, atď.)
  • vlna (merino, kašmír, alpaka, mohér, angora, srsť z činčily, bizóna, líšky, ťavy, atď.)
  • syntetické vlákna (repreve, modal, elastan, acrylic, polyester, nylon, polyamid, atď.)
  • viskóza (vlákna z banánu, sóje, eukalyptu)
  • iné (gliter, lurex, kapok, metalická priadza, ramie / žihľava, sója,tencel, atď.)

VÝBER ŠATKY PODĽA ZNAČIEK
Nakoľko som presvedčená, že pre bábätko je pevná šatka tá najlepšia voľba, uvádzam len značky pevných šatiek. Sústreďujem sa na tie, ktoré sú dostupné aj na našom trhu a hľadaním ktorých nestratíte veľa času, energie a nervov 🙂 . Výber je určený tým, ktorí si vyberajú svoju prvú šatku, sú začiatočníci vo viazaní a majú novorodenca. Zo skúseností viem, že pri výbere šatky rozhoduje z veľkej miery predovšetkým rozpočet. Preto v mojich odporúčaniach rozdeľujem šatky predovšetkým práve podľa ceny. Podotýkam ešte raz, tieto značky sú len mnou odporúčané (na základe vlastných skúseností s nimi, testovaní, čítaní recenzií, z poradenskej činnosti v kontakte s inými mamičkami, atď.). Každá skúsenejšia nosiaca mamička či poradkyňa pre nosenie má svoje obľúbené značky šatiek, ktoré rada odporúča ďalej. Zasa platí, čo jednému vyhovuje, druhému nemusí - záležitosť výberu šatky je veľmi subjektívna vec. Každopádne, váhať nad výberom šatky príliš netreba, veď vám medzitým môžu práve preto uniknúť tie najpodstatnejšie okamihy s vašim bábätkom 😉.

Dôležitá poznámka: Majte prosím na pamäti, že som výber koncipovala na základe ZLATEJ RADY, a síce: pre úplných začiatočníkov je vhodná celobavlnená pevná šatka, stredne hrubá (resp. s gramážou okolo 200-250 g/m2) (...v takej cene, akú si môžete dovoliť a v takom dizajne, ktorý sa vám páči). Uvádzam značky, ktoré však môžu vyrábať rôzne rady šatiek, s rôznymi vlastnosťami (t.z., že šatky tej istej značky sa môžu od seba veľmi líšiť, a to zložením, gramážou, tkaním, väzbou, vhodnosťou / nevhodnosťou od narodenia, pevnosťou, hrúbkou, atď.). Z dôvodu, aby nedošlo k nedorozumeniu a možnému sklamaniu pri kúpe nevhodnej šatky, uvádzam pri každej značke konkrétnu radu šatiek, ktoré zodpovedajú "zlatej rade", a ide teda o celobavlnenú, stredne hrubú šatku vhodnú pre začínajúce mamy "viazačky" a vhodnú pre malé deti, t.j. novorodencov.

1. nižšia cenová kategória / ekonomickejšie šatky (do cca 100 eur):

  • Šanami (napr. rada exclusive line alebo žakár)
  • Vatanai (je treba vedieť, ktorú radu konkrétne, ale výborné na novorodencov sú napr. Vatanai Carenero, Lavaredo, Whitsunday, Solsbury, a.i.)
  • Loktu She (Birds Garden a Raindrops, pre mňa úplne skvelá šatka, pri ktorej by som povedala, že je ozaj vhodná na celé nosiace obdobie, super pomer cena - kvalita)
  • Yaro Slings (je treba vedieť, ktoré Yaro, ale osobne pre novorodencov odporúčam napr. Yaro Yolka (pozor, nie toddler verzia, tá je vhodná až pre staršie a ťažšie detičky) či z tenkých celobavlnených 230 g rád Basket, Elvish, Elephants, La VIta, Four Winds a.i.)
  • Nona (pomerne nová značka, pre novorodencov sú vhodné "mäkšie" rady z tejto značky, a to Juno a Serendipity, u ostatných - vhodných ale pre staršie a ťažšie deti, by vás mohla sklamať pomerne dlhšia nutná doba zanášania)
  • Hoppediz (napr. radu žakár, tá je príjemne mäkká a vhodná pre novorodencov a začiatočníkov)
  • Storchenwiege (radšej už zanosené z bazárika, obľúbená hlavne rada Leo)
  • Girasol (stará dobrá osvedčená ručne tkaná klasika, len pozor na radu double weft, čiže šatky s tzv. dvojitou väzbou, tie sú vhodné až pre staršie, ťažšie deti; skôr sa popozerajte po rade Exclusive či Standard, ale aj tam, ak ste začiatočníčka vo viazaní a vyberáte šatku pre novorodenca, pozor na dvojitú väzbu)
  • Ellevill (napr. rada Zara, Paisley, Gaia, Jade či Organica sú výborné na malinké ľahké bábätká do cca 8 - 10 kg, prímesové vydržia trošku dlhšie, ale napr. bambus by som tipla na pohodlné nosenie tak do 6 kg dieťaťa)
  • BabyMonkey (z bavlnených stredne hrubých sú vhodné skoro všetky, ako napr. Flamingo, Rainforest, Mehindi, Pearl, atď., no napr. kolekcia Shade je charakteristická zosilnenou gramážou v strede šatky a je tak ideálna skôr na staršie, ťažšie deti, resp. na menšie bábätká až po zanosení a zmäknutí)
  • Karaush (je trocha nutné ich zanášať, no mäknú pomerne rýchlo)
  • Sensimo Slings (napr. Margarethe Pink alebo Blue Wave, Tone Blue, Red alebo Purple Lagoon, Azuleyo Spring Night, Spring Air, a. i.), atď.

2. stredná cenová kategória (cca 100 - 150 eur):

  • Sestrice (slovenská značka kvalitných šatiek, napr. makkučká rada z česanej bavlny Slncia alebo dizajnerský kúsok z rady Klásky)
  • Didymos (pre začiatočníkov obzvášť vhodná napr. rada Indio)
  • LennyLamb (napr. celobavlnené žakárové šatky LL Twisted Leaves alebo LL Colors of Life, Heaven či Fantasy, a. i.)
  • Kokadi (napr. obľúbené celobavlnené "wunderlandky" v gramáži cca 225 g/m2 - Erna im Wunderland, Ela im Wunderland, Noah im Wunderland, atď. či Diorite Stars z mäkkunkej organickej bavlny v gramáži cca 195 g/m2, a.i.)
  • Pollora (napr. rozkošné bavlnené "bodky" Denim Polka, Polka Nice, Ladybug Polka, a.i.)
  • Diva Milano (napr. celobavlnená rada Diva Essenza šatiek)
  • Aya (napr. celobavlnená rada Tosaigh)
  • Fidella (napr. celobavlnená rada Outer Space s gramážou cca 205 g/m2, Shebra, Iced Butterfly či Persian Paisley, a.i.)
  • Natibaby (neudávajú gramáž, preto sa treba pýtať a hľadať na internete, ale príjemné a mäkké sú napr. šatky z "pásikavej" rady, ako Natibaby Provence, Rhodes, Sweeden, Elafoni, a. i.), atď.

3. vyššia cenová kategória / luxusné šatky (nad 150 eur): tu udávam len názvy niektorých značiek, nakoľko sa jedná o šatky vyššej cenovej kategórie, ktoré nie sú až tak bežne dostupné na našom trhu (Baie, Oscha, Pellicano, Pavo, Solnce, Artippope, Minako, Kokoskaa, Linuschka, Woven Wings, atď.)

STAROSTLIVOSŤ O ŠATKY
Pri údržbe šatiek je dôležité dodržiavať isté zásady či základné rady. Potom sa zo svojej šatky budete vedieť dlho tešiť a budete ju môcť v prípade potreby aj posunúť ďalšej mamke bez obáv a s kľudným svedomím 🙂. Stačí, ak budete dodržiavať rady výrobcu uvedené na štítku, ktorý je na šatke. Šatku pred úplne prvým použitím VŽDY najprv vyperte (ak vám samozrejme šatka nepríde už opraná od výrobcu). Je to nutné z hygienického hľadiska a z dôvodu dokončenia výrobného procesu. No a nemenej dôležité pravidlo hovorí o úplnom ZÁKAZE používania aviváže pri praní šatiek. Je na to aj vysvetlenie, samozrejme - aviváž by jednotlivé vlákna šatky mohla "obaliť" a šatka by následne pri viazaní kĺzala a stratila svoju pružnosť. Plus, predstavte si, ako vaše dieťatko pri cmúľaní šatky cmúľa z vlákien aj aviváž. Čo sa týka výberu vhodného pracieho prostriedku, odporúčila by som používať vhodný tekutý prací prostriedok bez optických rozjasňovačov (alebo mydlové orechy). V obchodoch dostať vhodný prostriedok na každú prímes, aj na vlnu, hodváb či syntetické vlákna. Čo sa žehlenia týka, žehlite šatku tak často, ako si to vyžaduje a na takom stupni, aký udáva výrobca. Niektoré šatky je dobré žehliť aj po každom použití teda nosení (najmä s prímesou ľanu či konope), iné stačí raz za čas.

STAROSTLIVOSŤ O PRÍMESI
Základná rada vraví, aby sme si na začiatok zvolili celobavlnenú šatku. Má to svoje opodstatnenie. Celobavlnené šatky totiž väčšinou nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť. Perú sa normálne v práčke, najčastejšie pri 40°C. Bavlnené šatky môžete kľudne sušiť aj v sušičke na nízkom programe, dajú sa v prípade potreby aj chemicky cistiť a nevyžadujú žiadne špeciálne opatrenia ani pri žehlení. Preto sú také obľúbené aj medzi nosiacimi mamami. Proste, stará dobrá klasika bavlna 😉. Prímesové šatky vám na druhej strane ukážu iný rozmer nosenia. Často svojim zložením zabezpečia komfortnejšie nosenie, napr. aj v lete či zime, no za to od vás budú vyžadovať aj tročku väčšiu či menšiu trpezlivosť pri ich údržbe. Napr. bambusové šatky by sa nemali prať dlhšie ako 40 minút a rozhodne sa radšej vyhnite pri ich praní použitiu octu. Sušia sa rozprestreté na vzduchu a žehlia sa bez pary. Hodvábne šatky je najlepšie prať ručne vo vlažnej vode (v práčke ich perte jedine ak máte práčku so špeciálnym programom pre hodváb). Pri praní sa používa špeciálny prací gél na hodváb. Sušia sa rozprestreté, ale pozor na priame slnko (spôsobilo by to zmenu farieb) a tiež ich nedávajte sušiť priamo na vykurovacie telesá. Hodvábnu šatku je dobré žehliť ešte trochu vlhkú na programe hodváb, a nekropiť ich vodou. Konopné a ľanové šatky sú veľmi obľúbené vzhľadom na ich výborné termoregulačné vlastnosti, no taktiež vlastnosti viazacie. Čo však odrádza mnohé mamy je fakt, že sa dosť krčia a vyžadujú častejšie žehlenie (niektoré ozaj aj po každom nosení). Avšak nebojte, neplatí to globálne pre všetky "ľanovky" či "konopky" 🙂. Vlnené šatky sa perú najlepšie ručne a s použitím špeciálneho pracieho gélu na vlnu, no vyrábajú sa už aj tzv. easy-care vlnené šatky, ktoré môžete pokojne dať aj do pračky (odporúčanie výrobcu). Šatky s touto prímesou zasa netreba žehliť po každom praní a nosení a majú výborné termoregulačné a antibakteriálne vlastnosti.

Takže, už si len vybrať 🙂. Ak je toho však na vás veľa a strácate sa, vráťte sa k základnej "zlatej" rade a zvoľte si celobavlnenú šatku, ozaj tým vôbec nič nepokázite (obzvlášť ak viete, že nebudete mať čas a energiu starať sa o šatku špeciálnym praním, sušením či žehlením).

KDE KÚPIŤ ŠATKU
Svoju vytúženú šatku si môžete kúpiť priamo od výrobcu zo zahraničia, z eshopu alebo si ju viete pozháňať sami z rôznych domácich aj zahraničných skupín alebo bazárov. Ak si kupujete šatku priamo od výrobcu zo zahraničia, nie vždy je cena, ktorú vidíte pri produkte, konečnou cenou. Je nutné vziať do úvahy aj poštovné na Slovensko a v prípadoch, že šatka ide z krajín mimo Európskej únie, aj daň a clo. Ak sa chcete vyhnúť jednaniam s colnicou, nemáte na to čas či chuť, alebo si na priamy kontakt s výrobcom netrúfate kvôli jazykovej bariére, môžete využiť vcelku obľúbené ponuky slovenských eshopov a pridať sa spolu s inými záujemcami k tzv. hromadným objednávkam. Vo väčšine prípadov to znamená, že si z pohodlia domova vyberiete šatku, ktorá sa vám páči a na ktorú sa robí 'hromádka'. Eshopy vám poskytnú link na šatky, z ktorých si môžete vyberať alebo majú k dispozícii aj katalógy. Vy sa nestaráte o poštovné či colné jednania, pretože za vás všetko vybaví eshop. V niektorých prípadoch platíte potom už len poštovné po Slovensku, ale to si už každý eshop stanovuje sám.
Ak ste jazykovo zdatní a ste ochotní stráviť pri počítači čas hľadaním šatky na vlastnú päsť, odporúčam pripojiť sa k domácim, ale hlavne zahraničným skupinám, tzv. fan pages či fan groups. Na sociálnych sieťach ich je vskutku dosť, stačí požiadať o pridanie a už za pár minút sa môžete virtuálne prehrabávať predajnými albumami a hľadať si tú svoju šatku. Takýmto spôsobom sa môžete dostať aj k šatke, ktorú u predajcu či v eshope už nenájdete. Mnohí nechápu, prečo sú však takéto “používané” šatky drahšie než nové. Nuž, je to práve preto, že ich už inak neviete zohnať, ako z druhej ruky. Veľké značky si svoju lukrativitu udržiavajú aj tým, že vyrábajú limitované množstvá z každého vzoru. A tie sa potom točia po celom svete. Je nádej, že zavítajú aj k vám, len si ten svoj šatkový skvost musíte nájsť a byť ochotní zaň dať možno aj viac, než je retailová cena. Výhodou, že si kúpite šatku z druhej ruky, je aj fakt, že vám veľakrát príde už čiastočne či úplne zanosená, čo nie je na zahodenie, verte mi. Niektoré šatky totiž potrebujú okrem prvého prania a žehlenia aj nasledujúce zanášanie aby zmäkli a boli príjemné na viazanie a nosenie (napr.ľan či konope).
Ďalšiu možnosť, ktorú spomeniem, aj keď iste nie poslednou, je kúpa z bazárika. Na stránkach určených pre mamičky, na sociálnych sieťach či webových portáloch zameraných na predaj second hand tovaru, si môžete nájsť šatku aj za pár eúr. Tú svoju "must have" šatku, čiže šatku, ktorú proste "musíte mať", si viete pozháňať aj v spomínaných skupinách na sociálnych sieťach, stačí sa preklikať do kúpno - predajných albumov. Každopádne, terajší trh je už doslova zaplavený nádhernými kvalitnými šatkami a mnohé mamky sú v snahe čím skôr svoje šatky predať a uloviť si svoj ďalší must have ochotné ísť s cenou veľmi nízko. Pozor však, tak ako pri kúpe iných používaných vecí z online bazárikoch, aj tu si treba dať pozor a vopred sa predávajúcej na stav šatky spýtať. Vady ako vyblednutia na šatke, povytiahnuté resp. pretrhnuté nitky, žmolky či rozostúpené väzby sú pomerne bežným javom a niekomu kúpa takej šatky môže, inému nemusí prekážať. Je však dobré vopred o týchto javoch vedieť. Vyslovene by som však odporúčila premyslieť si kúpu šatky s tzv. skladmi, dierkami či inými závažnejšími opotrebovaniami, alebo vadami spôsobenými nevhodným praním.

Skupiny určené na predaj, výmenu a kúpu šatiek 

(len zopár návrhov, je ich veľa. Pozn: skupiny sú často súkromné a je treba vopred požiadať o pridanie.):
Modrý koník súkromná skupina na predaj, výmenu a kúpu šatiek Bazár - nosíme naše deti http://www.modrykonik.sk/group/5676/

Modrý koník bazár http://www.modrykonik.sk/market/satky-nosice-klokanky/

FB celoslovenská skupina Nosíme naše deti (predajno-kúpny album)
https://www.facebook.com/groups/682053868471503/

FB česká skupina Nosíme děti (predajno-kúpny album)
https://www.facebook.com/groups/519840121418990/

FB medzinárodná skupina The Babywearing Swap (medzinárodných skupín je veľa, táto je len jedna z mnohých. Ak si chcete kúpiť nejakú konkrétnu značku, odporúčam dať si do vyhliadavača na FB priamo názov značky či výrobcu) https://www.facebook.com/groups/thebabywearingswap/

Moje veľké poďakovanie patrí Nelke Kanášovej, ktorá si našla čas v tomto dovolenkovom období a vyjadrila cenný názor na problematiku pevnej šatky, starostlivosti o ňu či výberu prvej šatky. Ďakujem Nelka, vážim si to a prajem veľa kreativity pri tkaní nádherných ručne tkaných šatiek (Nelku a jej prekrásnu prácu nájdete na FB tu 🙂 ).

Ďalšie odporúčané články:
Všeobecne o šatke a jej výbere:

  1. https://modernbabywearing.com/2015/07/21/so-you-want-to-buy-a-woven/
  2. http://www.becomingmamas.com/babywearing/wraps/
  3. https://whereintheworldiserin.wordpress.com/2010/07/02/the-weird-and wonderful-world-of-woven-wraps
  4. http://nosma.sk/o-noseni-deti/vyber-babysatky-polopate/
  5. https://www.modrykonik.sk/blog/cacika/article/ako-nakupovat-babysatky-v-bazaroch-tboczr/

Starostlivosť o šatky:

  1. http://babywearing102.tumblr.com/post/53280622414/washing-and-care-by-fiber

Pekné vyberanie tej svojej vysnívanej šatky želám 🙂.

Tento portál nenahrádza lekárske stanoviská. Je vyjadrením osobných skúseností a názorov autora. Autorské práva sú vyhradené. Akékoľvek použitie častí alebo celku, najmä rozširovanie a publikovanie textov, fotografií či iného obsahu z mamamanosislaskou.wordpress.com akýmkoľvek mechanickým alebo elektronickým spôsobom aj v inom než slovenskom jazyku je možné len so súhlasom autora webstránky mamamanosislaskou.wordpress.com.

Začni písať komentár...

Odošli