tana_v
30. jan 2020
238 

Spoznávame: Slovinsko – prírodné a kultúrne krásy 1.deň

Od tohto zájazdu ubehlo už pár mesiacov, ja sa musím učiť na skúšku a robím všetko iné, než mám. Tak pridávam informácie k poznávaciemu autobusovému zájazdu do Slovinska, ktorý nám sľuboval užiť si jeho prírodné aj kultúrne krásy. Toto bol výlet riešený LM priamo cez cestovku, ktorá ho organizovala. Takže som tam dva dni pred konaným zájazdom volala, či majú ešte 2 voľné miesta a na naše šťastie, bola ešte posledná izba. S pani na telefóne sa komunikovalo veľmi dobre, poslala potrebné údaje, ja som bežala s mokrou hlavou zaplatiť do banky a hurá o dva dni sme mohli vyraziť. V súčasnosti ho môžete nájsť aj na zľavomate, len s opačným poradím v programe. My sme si priplácali aj večere, čo podľa môjho názoru vôbec nemusíte, pretože tam, kde sme jedli sa dá normálne objednať z jedálneho lístka. Jediné, čo budete možno čakať o niečo dlhšie na jedlo.

Bol to zájazd na 4 dni (od 29.8. do 1.9.) a vyrážali sme z Bratislavy ráno pred 7, kde bolo možné nastúpiť pri Istropolise aj na vlakovej stanici. Autobus bol pohodlný, my sme vychytali predposledné miesta pred päťkou a za nami nikto nesedel, takže sme mohli slobodne sklápať sedadlá. Cesta tam ubiehala rýchlo, bez držaní a počas nej sme sa dozvedeli, kto je náš sprievodca a ako bude prebiehať zájazd a vyberanie peňazí na vstupné: zo začiatku vyrátal sumu za všetky vstupy, vyberie peniaze, nahlásite, aké máte zľavy – študent, dôchodca, ZŤP,  a v posledný deň pri návrate vracal za tie, kde sme neboli, alebo vyšli lacnejšie. Pán Ľuboš bol veľmi príjemný, milý a ochotný sprievodca.

V prvý deň sme navštívili krásne mesto Bled a roklinu Vintgar. Dosť ma mrzelo, že občas to bolo chaotické. Pôvodne sme mali stráviť čas pri jazere, potom ísť do rokliny a z nej naspäť do Bledu na hrad. Nešlo mi do hlavy, prečo chodiť hore-dole. Ale počasie to vyriešilo za nás, keďže v ten deň sa preháňali okolo búrky a v čase, kedy sme mali ísť do rokliny tam jedna panovala, tak sme od jazera išli na hrad. Čo sa týka jazera, budete mať možnosť zaplatiť si fakultatívne prevoz na ten miniostrovček, kde je kostol, v ktorom si môžete zazvoniť zvonom prianí. Mimochodom, jeden sa nachádza aj v Predjamskom hrade.

My sme oželeli miniostrov a radšej sa prechádzali popri jazere. Je celkom veľké, takže za ten čas, ktorý sme mali do stretnutia, by ste ho dookola obišli len ak veľmi rýchlo chodíte a bez kochania sa. Tesne pred vystúpením z autobusu sme sa dozvedeli, že sa v ňom dá aj kúpať, takže plavky môžete mať nachystané hneď pri sebe. Ak teda cestujete v letných mesiacoch. Niektorí hovorili, že si tiež mohli odpustiť tú jazdu na ostrovček. Je veľmi malý a nachádza sa tam len ten kostol. Na brehoch sa dá prenajať aj loďka, tak sa tu hodinku môžete člnkovať po jazere. Voda v jazere bola čistá a priezračná, no ak nemáte pri kúpaní radi ryby, tak tam nelezte.

Po zoskupení v určený čas sme sa autobusom presunuli na hrad. Je odtiaľ veľmi pekný výhľad na jazero a okolité hory.

Dali sme si tam ospevovaný Bledský krémeš, a musím povedať, že taký vynikajúci veru na Slovensku nerobia.

V Blede sme strávili asi 3 hodiny a presunuli sa do rokliny. Je naozaj krásna, mali sme hodinu na to, aby sme ju prešli, čo pre nás turistov je málo, pretože to nebola jediná turistická trasa. Na jej konci sa nachádza vodopád, ktorý asi viacerí pozrieť neboli. Spomínané búrky sa presunuli inam, ale v rokline nám ešte mierne pršalo, čo nám teda neprekážalo. Bol tam práve vynikajúci vlhký a chladný vzduch na dýchanie.  

Prechádzate sa väčšinou upravenými drevenými chodníkmi, schodmi. Trochu sme sa tam cítili ako v Jánošíkových dierach, či v Slovenskom raji. Pripomenulo mi to aj roklinu Samaria na Kréte, ale v nej bolo viac borovíc.

Je to nenáročná turistika, skôr prechádzková, ale odporúčam topánky, v ktorých sa nešmýka. Lístok nesmiete stratiť, pretože k vodopádu sa ide cez turniket, kde ho treba. Rovnako aj pri východe z rokliny. Autobus na nás musel pár minúť počkať, keďže sme si užívali trošku dlhšie tú prírodnú krásu. Pre nás to bolo krátko. Boli sme tam medzi 16:20 až 17:40 a potom sme sa ešte presunuli znova naspäť do Bledu. Tam si všetci ostatní išli dať spomínaný krémeš, do hotela, kde ho vraj robia najlepší. Bez jeho ochutnania zo Slovinska ani neodchádzajte. Mňam. Nám ten jeden stačil a za tú pol hodinu sme si pozreli ešte druhú stranu jazera po dažďoch. 

Na ubytovanie sme sa presunuli do mestečka Radovljica večer po siedmej, kde sme sa ubytovali, nejako tam vyriešili menší problém, keď sme zistili, že práve nás dvoch nemala pani recepčná na zozname s izbami, a skočili na večeru do neďalekej reštaurácie, kde sme aj raňajkovali. Nachádza sa námestí, od hotela pár minút chôdze. Určite sa choďte mestom poprechádzať, je pekné.

V našom čase sa tam konal vonku nejaký minikoncert v jednom podniku, tak sme si vypočuli trochu hudby. Slovinci sú vraj známi včelárstvom, tak na rôznych miestach môžete vidieť takéto farebné motívy, na ktorých si uctievajú včielky.

Prvý deň bol za nami a mohli sme sa tešiť na tie nasledujúce.

Ubytovanie a vstupné:

Prvú noc sme strávili v LIFE HOSTEL SLOVENIJA, hotelová časť so štandardom 3* hotela, v Radovljici 

Raňajky boli formou bufetových stolov v blízkej reštaurácii, asi 3 min. od hotela a večera bola za príplatok v tej istej reštaurácii. 

Miesta, ktoré sme mohli navštíviť a boli spoplatnené (vstupné je orientačné):

  • plavba loďou na ostrov Bled + vstup do kostola na ostrove: 14,50€ 
  • hrad Bled: 8 € /dospelí, 5 € /deti do 14 r., 6,5 € /študenti 
  • roklina Vintgar: 10 € /dospelí, 6 € /študenti, 3 € /deti 6-15 r.

Tesim sa na dalsi blog. Slovinsko sme zvazovali minule leto.

30. jan 2020
tana_v
autor

@adri266 tak dúfam, že vás navnadím, ako ty mňa Transylvániou. Tento rok sme si ju dali do Musíme už ísť 😀 Takže to zatiaľ vyzerá na Veľkú noc.

30. jan 2020

@tana_v Akurat som minule pozerala, kam by sme sli tohto roku, len to vyzera tak, ze budeme musiet kupit nove auto...tak este uvazujeme.

30. jan 2020
tana_v
autor

@adri266 taká položka vie obmedziť takéto cestovanie. Tých zájazdov je viacero od rôznych CK v ponuke, tento je tuším jeden z mála na viac dní. Treba si vždy dobre pozrieť, aké miesta majú v itinerári a čo odtiaľ chcete vidieť. My sa tam určite ešte niekedy vrátime, ale skôr na raft a do prírody, len my to zase máme komplikovanejšie s voľným časom.

30. jan 2020

@tana_v my sem zase limitovani tym, ze vela dobrych zajazdov ma odchod iba z BA, takze ja si musim sledovat, co ide aj od nas.
No a ten program. Zial, nie vzdy sa dodrzi a ako pises, niekedy je toho casu malo a travi sa zbytocne cas inde. Ale zase, beriem to tak, ze keby sme sli samy, tak to mame podla seba, no zase musim soferovat.

30. jan 2020

Vďaka za článok, máme Slovinsko naplánované a už rezervované ubytko na 2 týždne v júli, takže si rada prečítam aj ďalšie... 🙂

30. jan 2020
tana_v
autor

@adri266 my sme tiež zvažovali, či dať trip samostatne, ale nejak prevládla naša pohodlnosť. Možno neskôr to budeme riešiť tak.

@lusiena 🙂 super, je tam práve ešte veľa pekných miest, ktoré sme nemali v zájazde a stojí za pozretie, ale z tohto bolo 80 % čo môžem odporučiť.

Pridala som ešte vstupné.

30. jan 2020

@tana_v ja som už naplánovala, čo všetko sa tam dá vidieť, vstupné a všetky INFO, čo sa dalo, len do leta našetriť, lebo bez stravy a benzínu som to vyrátala na 1650 €, ale stojí to za to... A 4 dní mame ubytko aj v Pirane, takže si užijeme aj hory, aj more a aj pamiatky.

30. jan 2020
Autor komentár zmazal

@tana_v ale takéto osobné postrehy sú najlepšie 🙂

30. jan 2020

@lusiena ahoj, prosím ťa, boli ste v tom Slovinsku? Ak áno, podelis sa so mnou o váš plán čo kde vidieť atď? Ďakujem

15. feb 2022

@isabellaa ahoj, boli sme a neskutočne sme si to užili, nikde zástupy turistov a čakanie v radoch, korona nám to neskutočne uľahčila. Všetko čo sme mali v pláne sme nestihli. Môžem ti poslať náš plán do mailu.

15. feb 2022

@lusiena oki, ďakujem pekne;) napíšem ti do IP

15. feb 2022

Začni písať komentár...

Odošli