tana_v
9. máj 2018
425 

Testovanie s MK: Ako som na tom s celiakiou?

No dobre. Tak sa išlo na to. Pridaný komentár k výzve, kto chce testovať. Prišla IP, že som vybratá na testovanie - neznášanlivosť lepku a pribaľujú aj test na boréliu z kliešťa, že sa zíde v lekárničke, keby bolo treba.

Krabička nie veľkých rozmerov a v nej sa nachádzal návod, v ktorom sú informácie ako test použiť a čo to o neznášanlivosti na lepok. Ďalej tam bola nádobka s riediacim roztokom, tampón napustený alkoholom, automatická lacenta (pre istotu 2, keby prvá zlyhala), sklenená kapilára v ochrannej nádobke, testovacia kazeta v obale, pipeta a náplasť. Nevyužila som iba druhú lacentu.

Z návodu rýchlo pochopíte, ako test vykonať. Nie je to nič náročné, ale treba si ho najskôr prečítať. Kto má strach a vie, ako bolí bodnutie ihly do prsta, tak tento test nezvládne, ak si do neho má bodnúť sám. Prečítala som si návod, všetko si nachystala, zabodla do prsta, no krvi ako z prasaťa, nabrala do kapikáry a šup do roztoku. Pretrepala a rýchlo použila náplasť, až nevykrvácam. Nakvapkala roztok s krvou do testovacej kazety a čakala 10 minút. Tu vám zatiaľ napíšem moje celkové postrehy z domáceho testu.

Niečo o teste

V príbalovom letáku je podľa mňa veľmi málo informácií o neznášanlivosti lepku. Teda podnázov má tento test – rýchly test na zistenie celiakie. No ak ste si prečítali môj prvý krátky článok, tak viete, že cieliakou trpí v obyvateľstve asi 1 % ľudí. Tak aká je pravdepodobnosť, že sa zaradím do tejto komunity, ak mi doteraz celiakiu nediagnostikovali? No mizivá. Pri čítaní letáka sa tiež dozviete, že test je vhodný na prvú diagnózu, ale aj na kontrolu v priebehu liečby.

A teraz pozor. Ak sa stravujete bezlepkovo, tak v priebehu niekoľkých týždňov zanikajú IgA látky, ktoré sú potrebné na toto zisťovanie. Po pol roku sa dokonca už nedajú zistiť. Tu som narazila na kameň úrazu. Ja sa stravujem skôr racionálne, teda biele pečivo, a veľa potravín, ktoré obsahujú lepok, aj tzv. glutén, nekonzumujem. V letáku sa ale nedozviete, koľko lepku máte bežne prijímať v strave a ako dlho, ak chcete mať dôveryhodnejší výsledok, ak ste si ho náhodou v strave obmedzili, keď vám robil ťažkosti. Ja som si na týždeň pridala do stravy viac lepku a moje brucho teda nadšené nebolo. A pokračujeme ďalej. Aj keď na základe referenčného testu deklarujú 98 % presnosť, môže sa stať, že test môže mať pozitívny výsledok i z úplne neškodných príčin a negatívny tiež nemusí byť úplne dôveryhodný. Akože vážne? Tak na čo to, keď aj tak konečnú diagnózu musí stanoviť lekár.

Chápem, že v súčasnej dobe sú všetci zaneprázdnení a málokedy si nájdu čas na lekára. Ja som zástancom toho, že on je v tomto odborník a ak mám naozaj dlhodobé problémy a viem, čo mi ich spôsobuje, ako sa prejavujú a kedy, tak si ten čas na lekára nájdem. Môže sa stať, že vylúčite zo stravy niečo, čo vám škodí a problémy zmiznú. O to lepšie, nemusíte nič riešiť a ja vám gratulujem, že sa ďalej môžete bezstarostne stravovať. Občas stačí len pridať do stravy zdravšie jedlo, viac pohybu a menej stresu.

Ideme na výsledok

Prešlo 10 minút. Palička pri (C) zostáva tmavo červená, pri (T) sa neobjavuje žiadna. Takže test bol vykonaný správne a ja zisťujem, čo som už tušila, že netrpím neznášanlivosťou lepku, teda podľa tohto testu, celiakou.

Môžem si vydýchnuť. Črevné problémy mi teda spôsobuje iná diagnóza, na ktorej zistení práve pracujeme (s odborníkom).

A čo test na boreliózu?

K nemu som sa našťastie nedostala. Návod je jednoduchý. Potrebujete celého kliešťa aj s hlavičkou. Je teda dôležité, ako ho vyberiete. Taká pomôcka, ako pinzeta na vybratie kliešťa mohla byť súčasťou testu, ale nie je. Rozdrvíte ho v skúmavke, roztok dáte do testovacej kazety a čakáte. Úprimne som zvedavá, ako to môže fungovať. Samotných kliešťov tiež môžete poslať do rôznych inštitúcií, ktoré, samozrejme za poplatok, kliešte vyšetrujú na rôzne choroby. A ako ho správne vybrať nájdete na internete, alebo v článku v mojom blogu.

Výber je na vás

Ja osobne by som si tieto testy nekúpila, ak by som nemala možnosť ich testovať. Keď som bola u môjho imuno-alergológa a spomenula mu tento test, na ktorý sa chystám, tak si to musel nájsť na internete. Ešte ho nepoznal. Pozitívum testu môže byť, že si ho rýchlo spravíte doma. Teda najskôr si ho musíte ísť kúpiť, alebo objednať.

Negatívum teda je, že si zaň musíte zaplatiť. Oproti tomu, krvné testy, ktoré vám dá spraviť lekár - odborník, ktorý vás bude diagnostikovať, sú hradené poisťovňou. A ďalšia vec, ak sa vám test potvrdí pozitívne, aj tak pôjdete k lekárovi, ktorý vám aj tak tie testy bude robiť a až na základe nich stanoví diagnózu a liečbu. Ja viem, som kritická. Pre mňa sú tieto testy ďalší marketingový ťah, ako zarobiť na ľuďoch. 

P.S.: Aj iné spoločnosti niektoré z testov zaviedli na trh už pred Hartmann, ale ich spoľahlivosť som nezisťovala.

#test_veroval #recenzia

Začni písať komentár...

Odošli