813 / 1331
    poplanok s tvarohom

    klasické kysnuté cesto : 1/2 kocky čerstvé droždie,2KL kryštálový cukor, voda - urobíme kvások, pridáme 500g hladká múka, 2,5dlc teplého mlieka, 1KL soli , trochu oleja a poriadne premiesime, po trištvrte hodine vykysnuté cesto spracujeme - dáme na vymastenú okrúhlu formu - rozvaľkáme valčekom alebo len porozťahujeme prstami (trošku si isch natrieme olejom, krásne to potom ide), dáme plnku a necháme piecť na 200 asi 25 minút, sledujeme okraje tvarohu a hlavne záleží na hrúbke cesta, čím tenšie tým menej pečieme.
    plnka tvarohová - hrudkovitý tvaroh 250g, 1 žltko, štipku soli, vanilkový cukor, kryštálový cukor podľa chuti - všetko spolu zmiešame.
    Na tento koláč dávam 20dkg múky a keďže sa mi nechce miesiť z takého malého množstva robím z 500g a zo zvyšku robím hneď aj iný koláč, väčšinou závin (makový, orechový)
    postup na závin :
    Cesto (z 500g múky) rozdelíme na 2 polovice, každú rozvaľkáme, pokvapkáme roztopeným margarínom, posypeme väčším množstvom orechy+kryštálový cukor+vanilka alebo mletý mak+kryštálový cukor+vanilka, znova pokvapkáme roztopeným margarínom a natesno zrolujeme. Dáme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom.
    Pečieme na 200 asi 25-30min.

    17. aug 2017