77 / 143
    maďarský guláš a žemľové knedličky
    patkaaa
    autor

    Na troške oleja alebo masti si orestujem 1 väčšiu cibuľu, pridám na kocky nakrájané hovädzie mäsko a krátko orestujem, nech sa zatiahne. Ochutím soľou, mčk, červenou mletou paprikou, dávam aj trošku štipľavej a zvyknem pridať aj gulášové korenie a cesnak. Poriadne zamiešam a nechám pod pokrievkou dusiť vo vlastnej šťave. Ak treba, prilejem vodu a dusím, až kým nie je mäso mäkké. Potom dolejem vodu do požadovaného objemu, nechám prejsť varom a ak treba, ešte dochutím koreninami. Na záver už len zahustím zátrepkou z vody a hladkej múky, tentokrát som potrebovala minúť aj trošku šľahačky, tak sme mali skôr taký paprikáš. 🙂 Po pridaní zátrepky varím ešte aspoň 10-15 min. a odstavím.

    knedličky: Zostali nám staršie rožky, tak som 5 rožkov pokrájala, nasucho osmažila na panvičke a potom v miske zaliala asi 1 dcl mlieka, pridala 2 žĺtky, soľ, majoránku, zelerovú vňať a poriadne premiešala. Z bielkov som vyšľahala sneh a pridala som ho do žemľovej zmesi. Potom som podľa potreby prisypala polohrubú múku (ešte lepšia by bola hrubá alebo detská krupica) do takej miery, aby sa mi dali robiť v pohode guľky. Tie som potom varila v osolenej vode asi 10 minút, pekne vyplávali na povrch.
    Z tohto množstva mi vyšlo 10 knedličiek.

    11. okt 2015