noname26
7. sep 2018
213 

O mamach a pre mamy

Neprejde den, aby na mna na webe nevyskocil clanok k vychove, ci materstvu. Jasne google, poviete, ako mamu ma nasli a uz sa to na mna vali. Nevadi, rada si precitam, ked uz som mama..

Co ma ale vobec netesi, je trend vyvolavania burlivych debat. Clanky o ockovani, dojceni, noseni, vztahovej ci klasickej vychove, o dobrych vychovnych, ci ako na deti nekricat. Mam pocit, ze cielom clankov je len zdvihnut tlak a vohnat do boja debat aj tie najmierumilovnejsie stvorenia, bo aj tie su neraz v situacii, kedy ich poziadavky, prosby, ci nazory zaniknu v hluku detskeho kriku, placu ci radosti, alebo len vrciacej pracky.

Ano, aj tieto mierumilovne stvorenia raz chcu nahlas povedat, co si myslia, maju potrebu sa obhajit, ci prezentovat. A toto vyuzivaju autori stranok. Snazia sa vytvorit protichodne tabory produkujuce zaplavu komentarov. Vyssia sledovanost, zrejme drahsia reklama pre inzerentov.

Z mam ale tak vytvaraju zurive armady. Naco? Na svete niet dvoch mam, ktore by vsetko kolo deti a rodicovstva riesili rovnako. Rovnako najspravnejsie. Je strasne vela ciest, moznosti, nazorov ci pocitov. Kazda mama, ktora lubi svoje deti, sa snazi dat im to najlepsie, vychovat ich co najlepsie. Ale zo vsetkych stran sa na nu valia rady, pokyny, kritiky ci nalepky. Biomatka, klasicka matka, ekomatka, moderna ci ina. Neustale niekto riesi, ako vychovava, ako by mala ci nemala. Dnesne mamy su pod vacsim drobnohladom a kontrolou, ako poslanci parlamentu. Kazdy vie, ako ma co robit ci nerobit a ma potrebu jej o tom povedat, porovnavat ju a hodnotit.

Dnesne mamy su pod strasnym tlakom. Akoby cele okolie striehlo na jej chyby, na to, ako bude riesit kazdu mensiu ci vacsiu situaciu kolo zivota jej dietata. Kazdy clovek je odbornik hladiaci na nu krivym okom, pisuci jej do hodnotenia minusy. A najhorsie je, ze tito clankopisci stavaju do pozicii nelutostnej kontroly samotne mamy. Rozduchavaju emocie, obvinuju, podpichuju...

A pritom kazda mama je dobra, ak svoju rolu plni srdcom. Ano kazda urobi za den aspon jednu chybu, na ktoru nie je sama vobec hrda, ale urobi aj tisice uzasnych veci, za ktore jej patri uznanie a respekt. Respekt aj ostatnych mam.

Prosim, nehadajme sa. Nenadavajme si do nosnic, kojomatiek, ockomaniacok a pod. Respektujme svoje cesty a budme si vsetky skor spojencami a podporou v slabych chvilach, nez odsudzujucou komisiou so zdvihnutym obocim ci prstom.

Prezivajme svoje materstva v mieri. Nasim detom je jedno, aku nalepku nam okolie dava, ci podla posledneho clanku ste in alebo totalne out. Pre ne ste ich mama, ich svet. Nedajte si do tohto sveta zasahovat. Robte ako citite, nie ako Vam chcu diktovat ini. Bo ak sa budete usilovat o nieco propagovane ci pozadovane, co vnutorne necitite, s cim sa nestotoznujete, tak to u Vas a Vasich deti fungovat nebude. Dansky filozof Kierkegaard tvrdil, ze lepsie je zit vasnivu a pravdivu vieru v nespravneho Boha, ako verit v Boha praveho, ale bez skutocnej viery a vasne.

Zite svoju cestu materstva svojim srdcom a naplno a respektujte rovnako cesty inych, aj ked su ine, ako tie Vase.

Sme vsetky na jednej lodi a chcelo by to iba trochu viac porozumenia

7. sep 2018

je to naaaadherny clanok,uprimne zan dakujem🙂je to krasne vystihnute🙂

8. sep 2018

@marusht dakujem

8. sep 2018

Začni písať komentár...

Odošli