6 / 56
    Prirodzená hygiena dojčiat v praxi.

    nechapem 🙂

    17. nov 2012

    @prdelinka12 t.j. bezplienková komunikačná metóda🙂

    17. nov 2012

    @natasole a to znamena ?

    17. nov 2012

    @prdelinka12 Tzv. bezplienková komunikačná metóda (BKM) je spôsob prirodzenej hygieny detí prakticky od narodenia, ktorý funguje vo väčšej časti (rozvojového) sveta ako normálna vec, pre nás je to čosi exotické. Matky v Afrike, Severnej Amerike alebo vo východných krajinách nepoužívajú plienky, lebo by si ich vo väčšine prípadov ani nemohli dovoliť. So svojím dieťatkom sú v neustálom kontakte, čo im umožňuje okamžite reagovať na jeho potreby. Podstatou tejto metódy je intenzívny vzťah matky a dieťaťa. Nejde o žiadne znásilňovanie, je to prirodzený dôsledok ich vzájomného prepojenia Nie je to ani žiadna móda, je to patentované prírodou🙂. Už novorodenec vysiela určité signály, pred tým ako urobí ciky-kaky. Vnímavá matka to dokáže rozpoznať a postupne až predvídať resp. preniesť takmer na nevedomú úroveň, kedy to funguje automaticky a bez rozmýšľania: dieťa potrebuje, tak ho napr. vyberie zo šatky a v klbôčku podrží nad zemou alebo v našich podmienkach nad vhodnou nádobou-nočníkom, resp. zo začiatku sa to často môže diať aj v priebehu dojčenia. Takto vedené dieťa dokáže dokonca aj počkať a vydržať, ak je matka v takej situácii, že ho nemôže dať vycikať... (napr. v obchode...). Počas potreby matka pravidelne dieťaťu hovorí rovnaké slovíčka-citoslovcia, dieťa si ich spojí s touto potrebou, čo môže byť neskôr užitočné. V našich podmienkach sa asi častejšie realizuje čiastočná BKM, kedy dieťatko môže používať látkovky "pre istotu" a do nočníka ide "to", čo sa matke podarí "prečítať" . Väčšina matiek napr. vie, kedy dieťatko kaká, preto sa čiastočná BKM dá s väčším či menším úspechom realizovať do istého veku aj bez intenzívneho a nepretržitého kontaktu (nosenie v šatke). BKM je súčasťou tzv. prirodzeného rodičovstva či vzťahovej výchovy, ktoré zahŕňajú nosenie, dojčenie, spoločné spanie, včasné a adekvátne reagovanie na všetky potreby dieťaťa... Dalo by sa o tom písať veľmi veľa..., viac info o BKM je na nete a v nejakých diskusiách hádam aj tu, na MK.

    18. nov 2012

    @natasole dakujem 🙂

    19. nov 2012

    akokolvek dieta si do 2 roku zivota neovlada zvierac...

    20. nov 2012

    @petra_isteze potom je zvlastne ze sme tri sestry a vsetky sme boli v roku a pol odplienkovane...

    20. nov 2012

    BKM je možno fajn, ale ja by som na to nemala nervy, čas ani trpezlivosť🙂

    23. nov 2012

    zaujímavá metóda...

    23. nov 2012

    moja dcera sa prave ako 13.5 mesacna sama odplienkovala 🙂 i ked tomu predchadzali veci, s tym spojene 🙂

    23. nov 2012

    ked vie dieta liezt po schodoch, teda chodit po nich, vie kontrolovat aj zvierac

    26. nov 2012

    @nikush @petra_isteze Dieťa inštinktívne od narodenia vysiela signály o svojich potrebách, najčastejšie formou plaču, nepokojom, mrvením sa, špecifickou mimikou... Ak na ne nikto nereaguje, približne okolo 3. a 4. mesiaca takmer vymiznú alebo sú menej čitateľné. Úlohou matky, ktorá BKM praktizuje, je tieto signály včas zachytiť. Nežiada dieťa, aby čokoľvek zadržiavalo. Len adekvátne reaguje. Ide o akýsi neverbálny dialóg.

    26. nov 2012

    @natasole neviem si predstavit ako by som to dokazala pri synovi praktizovat, ked ten napr. kakal s usmevom na tvari aj 6krat denne 🙂))) s tym zvieracom som reagovala na to, ze az 2rocne to vraj dokaze...eeee

    26. nov 2012

    ja tuto metodu praktizujem, viem, ze som jedina v nasom meste. Moj syncek ma 4 mesiace, cez den je uplne bez plienok, davam mu len na noc alebo ked ideme von. Uz sme cestovali aj na druhy koniec Slovenska, a so serblikom sme to v pohode zvladli. Samozrejme, ak na neho nie som 100% naladena, stane sa aj nehoda, casovo narocne to bolo na zaciatku, zacali sme vo veku 2 mesiacov, a pochopil to tak asi za tyzden. Peniazky, ktore sme usetrili na plienockach sme radsej investovali do plavania pre babatka 🙂 A takisto sa nosime v babyvaku, peniazky za kocik sme radsej dali do odberu pupocnikovej krvi. Potom sme ho kupili az za ten prispevok od statu.

    27. nov 2012

    zaujala ma tato diskusia len som sa chcela spytat ako to potom je s klbikmi bedrovymi pocula som ze plienky maju aj tuto ulohu pri babatkach mat nozky na siroko dakijem za odpoved

    18. apr 2013

    @marika1987 My robime taku nepravu bezplienkovu - maly nerobi potrebu do plienky ale do nocnika (od 8. mesiacov - odkedy sedi), ale napriek tomu mu plienky davam - latkove - tie pomahaju spravnemu vyvoju bedrovych klbov. Jednorazove plienky tomu vobec nepomahaju - z hladiska bedier akoby nemalo mimco ziadne plienky.

    27. okt 2015