lenka.s
10. okt 2018
280 

Ako sa Kvído-vi u nás vodí

Studená káva, ktorú mi manžel zalial pred 3 hodinami, notebook zalepený od “kakauka” so zbytkami chipsov medzi klávesami a Pentatonix v maximálnej hlasitosti, aby som nepočula “mamííí” zo všetkých svetových strán (niekedy mám pocit, že odo mňa niečo potrebujú snáď aj deti od susedov). Hurá možem písať o tom, ako sme testovali  😀 A... Teraz vážne. Dostali sme príležitosť vyskúšať niečo nové a dosiahnuť novú métu. Je to súčasť nášho príbehu, nové poznanie a fajn pocit, že v tom nie sme sami.

Už tretí týždeň u nás hosťuje Kvído, súbor vzdelávacích hier od Albi.  Prišli nám 3 hry:

Pexeso pre bystré hlavičky - Farby a tvary (3+)

Preteky farieb (5+)

a Moje 1. kvízy - Zvieratá (5+ al. 7+)

   

Začnem hrou, ktorá nás zaujala najviac. Píšem nás a nie je to materským plurálom, ale tým, že zaujala naozaj aj nás dospelých.

Preteky farieb je pestrá a hlavne neotrepaná hra. Veľkým plusom je nový (neokukaný) žáner hry. Cieľom hry je nie len zvíťaziť, ale aj podčiarknuť, či vylepšiť svoje schopnosti (presnosť, rýchlosť, pamäť ), čo sa v našom prípade podarilo na 100% . Hrať môžu deti (oficiálne 5+ , ale zahrá sa aj menší šikovník) aj dospelí. Výsledky sa “zapisujú” na pribalené kartičky a hráč si môže zvoliť obtiažnosť, preto ak hrá dieťa s dospelým, hra ma férovejší charakter (s týmto sa u Albi nestretávam prvý raz a veľmi sa mi to páči).  Skvelé je, že hra je nejednotvárna, dynamická a zaujala deti jednoznačne najviac. Zotierateľné fixky s kartičkami by sme pokojne prijali aj ako samostatný produkt, aj keď sa dosť ťažko otvárajú, čo vnímam ako jediné mínus (hlavne keď sa deti ponáhľajú, lebo chcú vyhrať). 

Naším sukromným bonusom je, že Maximko sa naučil vyfarbovať (pre mňa stále nepochopiteľné a úžasné). Hru hodnotím pozitívne a určite odporúčam. 

Moje 1. kvízy - Zvieratá

I tu sme si našli súkromného žolíka 🙂 Pekná kvízová hra. Albi ma tento typ hier už v malíčku a naozaj vedia ako zaujať. 

Hra určená pre deti 5+, verzia 7+ poteší v prípade, že sa hrajú rozdielne vekové skupiny. Kocku si vyrobia sami z priložených nálepiek, otázky sú stavané logicky a podporujú vedomostný potencál primerane veku. Skladanie puzzle ako odmena za správnu odpoveď je úplne skvelý nápad a láka zahrať si hru znova. A naša 7-ročná druháčka, ktorá neznáša čítanie, konečne dobrovoľne a s radosťou čítala. Motivácia poskladať si ďalšie puzzle nás prinútila hru hrať aj 3x po sebe, čo sa u nás nestáva často. Veľké + dávam aj za otváranie krabice na magnet. 

Učí, motivuje, rozširuje obzory. Otázkou ostáva, či deti bude hra baviť aj keď sa naučia už všetky odpovede naspamäť a poskladajú úspešne všetky obrázky. Každopádne pre milovníkov zvierat, vedomostí a puzzle určite ideálna hra a u nás si rozhodne miesto našla (hráme a čítame každý večer). 

Moja srdcovka Pexeso pre bystré hlavičky - Farby a tvary

O nevšednosti u hrier od Albi ani nemusím písať, jednoznačne pexeso nesklamalo. Náš takmer 4-ročný autista Maximko sa pexesu veľmi potešil. Mne sa páči materiál a dobrá životnosť kartičiek (žiadny tenký papier, žiadne vystrihovanie 😀 ). Sme vo fáze, kedy sa učí farby, tvary a rozpoznávanie pojmov, súvislostí a asociácií. Názov pokrýva farby a tvary, je to však omnoho viac, i keď klasickým pexesom by som to nenazvala. 

Skvelá hra na párovanie a hľadanie súvislostí. Pemenovanie pojmov a hľadanie spojitostí. Pri hre na klasicke pexeso to bolo pre nás ešte náročné, neskôr však určite dôjdeme aj k tomu. Srdcovkou som ho nazvala hlavne preto, ze je to jednoznačne jedna z najlepších hier na poznanie a rozvoj, aké som doposiaľ vyskúšala. Kto má dieťatko s nadštandardnými potrebami, určite ma chápe a dá mi za pravdu, že nie je jednoduché dieťa zaujať a ponúknuť mu tú správnu aktivitu, aby sme dosiahli úspech. Pracujeme takmer denne. Sú dni horšie a dni lepšie a každý krok vpred je pre nás ďalšou prekonanou míľou, preto moja poklona patrí tvorcom týchto hier, ktoré si dovolím označiť za rozvoju prospešné. 

Hry Kvído, ktoré sme vyskúšali hodnotíme celkovo dobre. Deťom sa páčili a obohatili našu hernú kartotéku. Nebudem klamať, Albi má u nás priečok viac, aj keď práve netestujeme, preto nás nová predajňa Albi v košickej Optime veľmi potešila 🙂 Určite si ešte Kvído dokúpime. 

Neďakujem Modrému koníku a Albi za možnosť testovať nové produkty. Ďakujem za to, že ste s nami prešli další malý, ale významný kúsok našej dobrodružnej cesty za porozumením. Poďakovala by som aj za fajnu čokoládku, ktorá bola priložená v balíčku, ale neušla sa mi  😀

Sviečka už rozvoniava, idem teda dopiť kávu.

#test_kvido  #recenzia

Super recenzia a dakujem aj za inspiraciu na darcek pre malu k narodkam 😉

5. okt 2018
6. okt 2018

Začni písať komentár...

Odošli