katkaastrapacik
7. aug 2021
18 

Máte už svojho kandidáta na RomaSpirit?

Nemusíte byť spirituálnej povahy, aby ste mali svojho kandidáta na Roma Spirit 2021. Ak ho ešte nemáte, skúste sa poobzerať vo svojom okolí a popremýšľať. Rómovia, aj Nerómovia – týka sa to všetkých. Alebo to nie je tak?

Slovo spirit, má  v angličtine niekoľko desiatok významov. Najčastejšie sa prekladá ako duch, alebo duša. Potom slovné spojenie Roma Spirit môžeme voľne preložiť ako Rómska duša, alebo Rómsky duch. V širšom význame je to aj živosť, podstata, bytie, alebo vitálny princíp - a práve život, alebo bytie vo svojej podstate, sa nemôže týkať len jedinca, pretože ho ďaleko presahuje, či už je to Róm,-  alebo Neróm. Inými slovami: napriek tomu, že sme každý iný a rozdielny, zároveň sme jedným organizmom, -  zvaným spoločnosť. Preto by sme mali svoju pozornosť a zodpovednosť upriamovať aj voči ľuďom a situáciám, ktoré sa nás bezprostredne netýkajú, ale spoluvytvárajú náš spoločný ľudský časopriestor. 

Otázok, čo trápi rómske komunity na Slovensku je veľmi veľa. Zasahujú oblasť vzdelávania, trhu práce a zamestnanosti, množstvo sociálnych a kultúrnych aspektov. Neexistujú izolovane a teda nie sú odčlenené od väčšinovej spoločnosti, ale naopak, navzájom sa prelínajú, aj podmieňujú. Aj preto sa nikdy nemôžu týkať len Rómov samotných. Projekt Roma Spirit reflektuje túto skutočnosť a vyhľadáva široké spektrum ľudí, jednotlivcov, aj subjekty, inštitúcie, podniky a platformy, ktoré zlepšujú podmienky spolunažívania na Slovensku. 

Projekt je zameraný na oceňovanie tých, ktorí pomáhajú v rôznych oblastiach života, vytvárajú pozitívne vzory a medzikultúrny dialóg, lebo len ten môže viesť k porozumeniu, tolerancii a vzájomnej pomoci. Ak aj Vy máte svojho kandidáta na Roma Spirit, neváhajte ho nominovať. 

Roma Spirit je projektom Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC). Do aktuálneho 13. ročníka môžete nominovať  svojho favorita do 31.8.2021 vyplnením on-line prihlášky. Spomedzi všetkých prihlásených vyberie Prípravný výbor 21 finálových nominácií a o 7 laureátoch bude v jednotlivých kategóriách rozhodovať medzinárodná Odborná porota a Porota čin roka. Záznam zo slávnostného odovzdávania ocenení odvysiela RTVS 9. decembra 2021, pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Bližšie informácie nájdete na webovej stránke www.romaspirit.sk.

Katarína Harvanová

Začni písať komentár...

Odošli