katey
19. jún 2014

Kniháreň: Praktický návod na dojčenie

Dojčenie je jednou z tých tém, vďaka ktorej si tu doma, na Koníkovi, vieme často poriadne skočiť do vlasov. Jedny by boli schopné bojovať za dojčenie aj svojim vlastným nahým telom, iné to zľahčujú, ďalšie smútia, že to nešlo tak ľahko. A pritom všetky máme istotne jedno spoločné.

Každá z nás chce pre svoje dieťa to najlepšie a verím, že takisto každá bola odhodlaná dojčiť a urobila pre to všetko, čo bolo v jej silách, aby sa dojčenie rozbehlo úspešne. A práve preto by som vám rada predstavila knihu, ktorá vie s dojčením veľmi pomôcť a poskytne aj odpovede na takmer všetky otázky, ktoré zaujímajú dojčiacu mamičku.  

Pohybujem sa v spoločnosti, kde je dojčenie bežné. V celej našej rodine ženy dojčili aj viac ako to vtedajší pediatri považovali za vhodné. A predsa, keď som otehotnela bála som sa, čo to bude také jednoduché, ako som to vždy videla u svojej mamy, tiet aj babky. (áno, aj babky 🙂  mala som 6 rokov, keď sa narodila moja teta a ja som len nakúkala ako Naty pije na prsníku).

Tak som sa začala pripravovať a už v 15tt som navštevovala kurz dojčenia vedený certifikovanou poradkyňou pri dojčení OZ Mamila, kde sa mi do rúk dostala aj kniha Praktický návod na dojčenie. Musím sa priznať, prečítala som ju jedným dychom.  Prelistovala som si všetky obrázky a znovu sa mi to zdalo také jednoduché.  Až do doby, kým sme si správne priloženie bábätka netrénovali na bábikách. Vtedy ma chvíľami prepadával aj strach, ale stále som verila, že správnou prípravou všetko zdolám.

Praktický návod na dojčenie je kniha, ktorú by si z môjho pohľadu mala zaobstarať každá mamička- čakateľka. Mňa osobne veľmi oslovila už len tým, že neponúka možnosť nedojčiť. V iných knihách som sa stretla s tým, že bolo na pár stranách popísané dojčenie a potom na mnoho stranách popísané typy cumľov, fľašiek a starostlivosť o ne. Proste táto kniha je o dojčení a bodka. Popisuje, aký je najlepší štart dojčenia, ako sa vyhnúť bolestivo naliatym prsníkom, ako spoľahlivo zistiť, že bábätko pije. Aj o tom, ako postupovať, keď dojčenie nejde, tak ako má, čo robiť, keď bábätko nepriberá, čo použiť na dokrmovanie namiesto fľaše,  ako začať úspešne dojčiť po cisárskom reze, čo použiť namiesto cumlíka a prečo jeho používanie môže znamenať komplikácie pri dojčení. Veľmi užitočné sú fotky a kreslené obrázky správneho prisatia a správnej polohy pri dojčení. Takisto som v nej našla mnoho fám a odporúčaní, s ktorými sme sa ako tehuľky určite stretli a vysvetlenie, prečo sú a prečo nie sú pravdivé. Záver knihy je  v duchu rozhovorov s dojčiacimi mamičkami, ktoré knihu príjemne dopĺňajú a uzatvárajú. Posledné strany patria pravidlám, ktoré by mali platiť v Babyfriendly Hospital, avšak aspoň moja skúsenosť bola presné opačná. A práve, čo sa dojčenia týkalo, nedodržali snáď ani jedno z uvedených ☹ 

Celá kniha je ladená neformálne, priateľsky, často som pri jej čítaní mala pocit, ako by mi rady odovzdávala najlepšia priateľka, ktorá to so mnou myslí úprimne dobre. Je praktická (formát A5, váha okolo 350g- šup s ňou do kabelky, keď idem na poradňu 🙂 ),  je v nej množstvo obrázkov dojčiacich mamičiek zväčša zameraných na správnu polohu pri dojčení, správne prisatie, ale aj fotky, na ktorých možno vidieť nezameniteľné puto medzi matkou a dojčiacim sa dieťatkom.

Verím, že mamičky, ktoré sa rozhodnú si túto knižku kúpiť, nebudú ľutovať a budú ju listovať s rovnakým nadšením ako ja 🙂 Nie všetky knihy o materstve, ktoré som si kúpila, stáli za to, ale týchto 6,50€ malo pre mňa neoceniteľnú hodnotu. Ja som si knižku vzala so sebou aj do pôrodnice, lebo ako som správne predpokladala, prax bude iná ako teória a v časoch, keď Filip spal, som si v nej listovala a uisťovala sa, že moje rozhodnutie nepodať mu ani fľašu ani si nasadiť klobúčiky v období, keď sa neprisával, je správne, hoci ma sestričky v Babyfriendly hospital presviedčali o opaku.

Na záver len: Dojčeniu zdar!

PS: Chlapček na obale knihy narodený cisárskym rezom má dnes 3 a ¾ roka a stále sa dojčí.

Doplnene: chlapcek na obale knihy sa prirodzene odstavil vo svojich 4rokoch a 3 mesiacoch

#magazin #kniharen #dojcenie #knihy

skvela knizka, mozem potvrdit 🙂
A dalsi tvoj skvely clanok, dobre pises 😉

19. jún 2014
katey
autor

@sofik19 jeej dakujem Ti 😉

19. jún 2014

knižku mám prečítanú . Čítala som ju v nemocnici, po sekcii, keď sa malý nie a nie prisať. Ozaj super kniha. Ťažko to asi zhodnotiť teraz na začiatku ale nám asi pomohla. Hlavne mi veľa vecí objasnila

19. jún 2014

@katey túto knihu som nečítala, ale verím, že je fantastická. Ako mama 4 chlapcov riešim neustále kopec problémov. Takže čítam všetko, čo mi príde pod ruku. No a nedávno som sa konečne dostala k tej správnej literatúre o výchove. Mohla by som aj ja pridať takýto knihárenský článok? alebo to pošlem Tebe a zverejníš?

19. jún 2014

@dobromila urcite sem s tym!

19. jún 2014

skoda, ze som taketo nieco nenasla pred 10mesiacmi.. akutny cisarsky rez, babyfriendly nemocnica, v ktorej bol maly krmeny flasou... ucenie dojcit "hej hej dobre je prisaty" s vysledkom dvojmesacnych ragad... ale POZOR... vdaka mamine, manzelovi a mojmu presvedceniu to bude 10mesiacov co sa s mojim milacikom dojcime 🙂

19. jún 2014
katey
autor

@michaela_stanislav sice zly start,ale super pokracovanie 🙂

19. jún 2014

Akurát včera mi prišla táto knižka do schránky...stránku mamila.sk mám prečítanú skrz naskrz - knižka je perfektné zhrnutie základných vecí o dojčení, určite ju pribalím do tašky do pôrodnice. Pri prvej dcérke som robila všetko naopak (podľa rád v pôrodnici - klobúčiky, dudel, dokrmovanie um. mliekom vo fľaši, 3 hodinový povinný rozostup medzi kojením, váženie pred a po kŕmení)...ale teraz si už nenechám do toho kecať a budem robiť podľa seba a hlavne podľa potrieb môjho bábätka!!! Každopádne knižku všetkých odporúčam - škoda že som ju nemala pred 3 rokmi... 🙂

20. jún 2014
katey
autor

@elinka84 super 🙂 verim,ze tentoraz to pojde bez problemov a bez "odbornych rad" v porodnici. Drzim palce!

20. jún 2014

Ja mam kratucku brozurku o kojeni od Unicef-u, ktora v skratke obsahuje to, co opisujes. Mohla by niekomu pomoct, ak ma zaujem, poslem za postovne. Je v cestine. Alebo je mozne si ju vyzdvihnut na pobocke Unicef (i ked je to dost komplikovane dostat sa po nu 🙂)

20. jún 2014

Začni písať komentár...

Odošli