jumama
15. jan 2022
1746 

Plnený či francúzsky toast? Ktorý toastovač či sendvičovač si vybrať?

Máme doma hotovú "toasto-znalkyňu". Na desiatu dlho obľubovala zapekané toasty. Dá sa nahovoriť aj na bruschettu - hrianku s rajčinami a hoblinkami parmezánu.

Sú to tousty, toasty, plnené sendviče? Ako zlepené zapečené chlebíky voláte vy? Robíte len slané plnky, alebo ste mlsné jazýčky a občas robíte aj wafle, či sladké francúzske toasty?

Plnené toasty - aké kombinácie máte najradšej?

  • Tradičná a jednoduchá kombinácia kečup + šunka + syr vyhovuje mojej dcére najviac. Skúšali sme aj tuniakovo syrové a dcére chutili aj tie.
  • Šťavnatý toast zase najviac vyhovuje nám rodičom: Z bryndze, syra a nakrájaných zelenín: zelená paprika, kolieska cibule, jarnej cibuľky (ak sa práve nechystáte na rande), kukurica (použite mrazenú, stačí ak ju prepláchnete vodou, osušíte na sitku, prehreje sa v toaste dostatočne).
  • Ak nemáte sendvičovač vyskúšajte zapekané obložené chlebíky pripraviť v rúre. Svoje obľúbené kombinácie pochutín (maslo, kečup, syry, šunka, saláma, rôzne zeleniny, odvážnejší rozklepnú na chlebík aj vajíčko...) naukladáte na toastový chlieb. Plech vysteliete papierom na pečenie a chlebíky 5-8 minút necháte zapiecť v rozohriatej rúre.

Ako voláte prístroj, v ktorom sa robia zapekané toasty?

Toastovač, toustovač alebo sendvičovač? V článku sa dnes zameriam na výber sendvičovačov. Takto ich volajú v ochodoch a eshopoch. Moje hlavné kritérium je ľahká údržba sendvičovača. Ak sa na platničku roztečie syr a platnička nie je odnímacia, umýva sa to dosť zle. Ak je odnímateľná a vhodná aj do umývačky riadu, gazdinka vo mne (či lenivec vo mne?) sa poteší. Preto som do článku vybrala také sendvičovače, ktoré majú vymeniteľné platničky.

Tip pre vás: Raz som tu našla veľmi dobrú radu - používajte papier na pečenie aj do toastovača, preložte ho napoly, a dajte chlebík medzi tieto polky, tak aby papier prekrýval platničky sendvičovača pri pečení zvrchu aj zospodu. Problém s čistením tak do veľkej miery odpadá.

Tefal Sendvičovač 3v1 Snack Time SW 342

Tento sendvičovač by som si vybrala hlavne preto, že má tlačidlo on/off.

Mali sme doma už 3 rôzne sendvičovače a priznám sa, že za najhoršie považujem tie, ktoré toto tlačidlo nemajú. Zasuniete šnúru do zásuvky, prístroj sa začne nahrievať. Vypnete ho len vytiahnutím šnúry zo zásuvky. Mňa osobne toto trochu vyrušuje. Ak robíte viac toastov, ľahko dôjde k prehriatiu prístroja. Radšej mám, ak sa dá prístroj vypnúť aj samostatným gombíkom. Je to subjektívny pocit, no cítim sa bezpečnejšie, ak najskôr gombíkom preruším prívod prúdu a až potom vyberiem šnúru zo zásuvky.

Tefal Snack Time SW342D38

Tefal Snack Time SW342D38 je multifiunkčný sendvičovač s nepriľnavým povrchom. Obsahuje 3 sady výmenných platničiek – sendvičovač, vaflovač, gril. Dosky sa ľahko oddelia od tela sendvičovača. Po vychladnutí ich stačí vložiť do umývačky, resp. utrieť vlhkou handričkou či papierovou vreckovkou.

Eta Sorento Plus 5151 90000

Tento sendvičovač ma zaujal preto, že má v základnej výbave až 6 platničiek.

Ako mama vyberavej jedáčky viem, že často aj nastajlovanie jedla pomáha v tom, aby bolo zjedené. Smajlíkové a psíkové lievance musia zabrať u každého nejedáka! Sendičovače zvyknú mať v priemere 3 výmenné platničky, niekedy sa dajú dokupovať ďalšie.

Eta Sorento Plus 5151 90000

Eta Sorento Plus 5151 90000 má jednoduché a intuitívne ovládanie. Prevádzku a dosiahnutie optimálnej teploty signalizujú svetelné kontrolky červenej a zelenej farby. Behom prípravy je teplota regulovaná automaticky.

Klarstein Sendvičovač WAF1-TrilitBlack

Klarstein znamená pre mňa farby. Ak si ladíte farby prístrojov podľa svojej kuchyne, tak práve v Klarsteine nájdete rôzne farebné varianty prístrojov. Tento sendvičovač má 3 vymeniteľné platne - sendvičovú, na panini a waflovú. Platne sú hliníkové s nepriľnavou povrchovou úpravou.

Klarstein Trilit 3 v 1

Klarstein Trilit 3 v 1 obsahuje 1x sendvičovač, 2x grilovaciu platňu, 2x platňu na sendviče a 2x platňu na vafle. Výmena grilovacích platní pomocou zaklikávacích držiakov je veľmi jednoduchá.

Concept Sendvičovač 3v1 SV-3060

Značka Concept je kvalitná a zároveň ceny jej prístrojov sú veľmi priaznivé. Ak je okrem vymeniteľných platní vaším ďalším hlavným kritériom na výber sendvičovača cena, tak určite odporúčam tento sendvičovač.

Concept SV3060

Concept SV3060 je sendvičovač 3 v 1, ktorý je vybavený platňami s nepriľnavým povrchom. Tie bránia pripaľovaniu a ľahko sa čistia.

Tefal Sendvičovač 4 v 1 SW 854D16 Snack Collection

Tento sendvičovač patrí v mojom výbere medzi najdrahšie, zaujal ma tiež preto, pretože má poistku proti prehriatiu - už vyššie spomenuté tlačidlo on/off.

V základnej výbave sú 4 vymeniteľné platne., možno však dokupovať rôzne ďalšie.

Tefal SW854D16

Tefal SW854D16 je viacfunkčný prístroj 4 v 1 - sendvičovač, vaflovač, gril, príprava jednohubiek.

Tefal XA800612 - výmenná platnička srdcové oblátky

Doplnková platňa zakúpiteľná zvlášť ku Tefal Sendvičovač 4 v 1 SW 854D16 Snack Collection.

Výmenná platňa Tefal XA 800612

Tefal XA 800612 je výmenná doplnková platňa zakúpiteľná zvlášť ku Tefal Sendvičovač 4 v 1 SW 854D16 Snack Collection.

Tefal XA800712 - výmenná platnička kvetinové lievance

Doplnková platňa zakúpiteľná zvlášť ku Tefal Sendvičovač 4 v 1 SW 854D16 Snack Collection.

Výmenná platňa Tefal XA800712

Tefal XA800712 výmenné platničky sú určené pre sendvičovače Tefal Sendvičovač 4 v 1 SW 854D16 Snack Collection.

Francúzsky toast - recept

Ak chcete rozmaznať raňajkami do postele milovníka sladkého, francúzsky toast je výborná voľba. Recept mám okukaný od austrálskeho kuchára Guya Turlanda (na youtube ho nájdete ako Bondi Harvest).

  • Potrebujeme: Vianočka, vajíčka, mlieko, trochu cukru, pomaranč, vanilka, nutella, jahody, čučoriedky. Vo vegánskej verzii nahradil vajíčka mixovanými chia semiačkami, nutellu orieškovým krémom. namiesto cukru používa med.
  • Do mlieka dáme vanilku, cukor a nastrúhame pomarančovú kôru, mierne prihrejeme asi na 50 stupňov, aby sa cukor roztopil a mlieko nimi prevoňalo. Zmiešame s vajíčkami.
  • Na jednu porciu potrebujeme dva plátky vianočky. Oba necháme nasiaknuť v tejto zmesi. Jeden plátok potrieme nutellou a ozdobíme čučoriedkami a plátkami jahôd, zlepíme s druhým plátkom vianočky. Opečieme na panvici takto pekne spolu zlepené z oboch strán, kým nie je povrch chrumkavý.
  • Kým sa toast opeká, na druhú panvičku dáme čučoriedky a šťavu z pomaranča, necháme zovrieť, zhustnúť do podoby džemu.
  • Toast prekrojíme, aby bolo vidno rozmaznávajúcu dávku roztečenej nutelly, ozdobíme čučoriedkami a jahodami a prelejeme džemom.

Ak sa chcete vyhrať, plátky vianočky rozvaľkajte valčekom na tenko, na úplnú tenkú placku. Potrite nutellou, a ozdobte jahodami. Zrolujte a rolky nechajte nasiaknuť vo vajíčkovo-mliečnej zmesi. Zvyšok prípravy je rovnaký, opekajte na panvičke do chrumkava.

Ach tá desiata!

Ak ste rodičia začínajúceho pubertiaka, tak je vám to možno povedomé: V triede šiestakov sa začal šíriť nešvár nedesiatovania. Deti dostanú peniaze, aby si kúpili desiatu a kúpia si vyberané dobroty - energeťáky a chipsy.

Desiata sa vrátila domov nedotknutá, ďalšie dni dokonca dcéra vyhlásila, že desiatu nechce vôbec. Nepomohol ani argument, že ak neraňajkuje a na obedy nechodí, po škole má krúžok, domov príde až po tretej... Začala sa tiež vypytovať na energy drinky, prečo vlastne sa piť nemajú. Poznáte ten pocit, keď vás pubertiak začne považovať za "trápnu mamu so starosvetskými názormi", pretože chce splynúť s bandou? 🙂

Čo spraviť? Som presvedčená, že zákazy, príkazy a prílišná kontrola nefungujú. Lepšia je prevencia. Na internete nájdete mnoho článkov, ktoré porovnávajú a popisujú obsah energy drinkov, aj ich pôsobenie na organizmus detí. Jeden som našla a spolu sme si ho prečítali. Dospeli sme ku kompromisu: Dcéra sa doma naraňajkuje. Do školy si vezme fľašu svojho obľúbeného nápoja s kúskami aloe vera. Pre trápnu mamu nazatiaľ malé víťazstvo! Uvidíme, či to je len obdobie 🙂

Nápoj Aloe Vera King

Pre porovnanie Aloe Vera King obsahuje 8% fruktózy, teda 8 g na 100 g nápoja. Podľa údajov z plechovky Hell Classic obsahuje 10,5 g cukru na 100 g, Red Bull 11 g cukru na 100 g, Monster Energy 12 g cukru na 100 g. Čiže Aloe Vera King je stále dosť sladký nápoj v porovnaní s nimi. Ale neosahuje kofeín a ďalšie deťom škodiace zložky.

Nápoj Aloe Vera King

Popis produktu:
Nealkoholický nesýtený nápoj s príchuťou Aloe Vera a hrozna, s kúskami Aloe Vera a s cukrom. Pasterizované.

Koniec dobrý, všetko dobré!

Nedávno som tu na Modrom koníku čítala článok Ako nechať psychiku rozkvitnúť, v ktorom autorka odporúča deťom klásť inšpirujúce otázky. Skopírovala som otázky, vytlačila a nalepila páskou na dvere wcka (niekedy takto s dcérou komunikujem, tiež to funguje lepšie ako príkazy a zákazy). Tu sú otázky a odpovede:

2:0 pre mamu. Dieťa zatiaľ stále sníva o toastoch a nie o nedostupných plechovkách! 🙂 Vlastne som ani nečakala, že odpovede dopíše. Myslela som, že ju "prinútim/podnietim" na spoločnú debatu, pri venčení psa cez víkend...

A čo vy, milujete toasty, začali sa vám trochu slinky zbiehať?

Máte doma spoľahlivý toastovač, ktorý by ste poradili ostatným mamám?

Ak máte niektorý z toastovačov, ktoré som zaradila do článku, môžete napísať svoje skúsenosti priamo v Centre recenzií. Ďakujeme!

Máte recept na zaujímavé plnené toasty? Napíšte nám ho do komentárov, radi si pochutíme všetci!

Poznámka:
Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

Začni písať komentár...

Odošli