Ulozim si sem prispevok, kde som.dostavala rychlokurz puncaku na dialku 😁
https://www.modrykonik.sk/blog/zuz0404/message/baby-overeny-recept-na-puncovy-rez-qjs6j7/
Poleva:
250 g preosiateho praskoveho cukru
3 PL citronova stava
3 PL puncova aroma
1 PL malinovy sirup
- pre farbu cervene potravinarske farbivo (praskove cca ½ kavovej lyzicky)
3-4 PL vody - pridavam postupne
- vymiesat uplne do hladka, poliat rezy, rozotriet, nechat trosku stuhnut a naznacit rez - aby potom pri krajani poleva nepraskala
Na velky plech - 1 a ½ davky je tak akurat
Na "slíž" o rozmeroch 12,5 cm x 30 cm (plech 37,5 cm x 30 cm)
Zakladna piskota
7 vajec
7 PL krystalovy cukor
7 PL polohruba muka
½ balicka PDP
Stipka soli
1. Oddelit zltky od bielkov.
2. Vyslahat zltky s cukrom do peny.
3. Za staleho miesania pridavat muku s PDP.
4. Bielky so stipkou soli vyslahat na tuhy sneh.
5. Do zltkovej zmesi rucne vmiesat sneh.
Piect v predhriatej rure, ventilator 170⁰C 20 min.
Rozvar:
400 ml voda
250g krystalovy cukor
3 vydatne PL lyzice malinoveho dzemu (idealne dolaci bez jadierok)
Rum/aroma - davam cca ½ flasticky aromy, rum nemame radi
0,5 dcl husty malinovy sirup
Gelove cervene farbivo
- po zovreti stlmit a nechat na miernom plameni prevarit 10 minut, vychladit.
- ak su v dzeme jadierka, precedit
FINALE:
Upeceny plat rozrezat na 3 rovnako siroke platy.
Spodny natriet dzemom zvrchu, nesetrit.
Vrchny plat natriet opat dzemom zospodu, nesetrit.
Stredny plat: popichat spajlou obojstranne.
Do plochej nadoby vacsej ako plat naliat rozvar.
Vlozit stredny plat. Nechat nasiahnut 10-15 sekund.
Otocit na druhu stranu a tiez nechat nasiahnut.
Stredny plat prelozit na spodny na dzemovu vrstvu.
Stresny plat prekryt vrchnym platom tak, aby na puncovom plate bola dzemova strana.
Zatazit niecim - nie extra tazkym a hlavne zataz vyvazit, aby sa zataz neprevazila (ako mne 😁) a rez nebude uplne rovny😁. Nechat zatazene idealne cez noc.
Na druhy den - poleva.
Pohodlna a chutna je dr. Oetker puncova poleva. Davam 2, u nas oblubena hrubsia vrstva. Aj do polevy pridavam trosku cerveneho farbiva.
Na tortu priemr 26cm som robila 2 platy:
Vrchny a spodny som upiekla jeden z 5 vajicok, 5 PL polhrubej muky, 5 PL cukru a ½ balicka PDP. Po vychladnuti rozrezat na 2 polovice.
Rozvar som soravila z 1,5 davky, cize 600ml vody, 375g cukru...atd
Stredny plat z 3 vajicok, 3.PL polohrubej muky, 3 PL cukru 1 CL PDP. Tu som pridala aj trosku cerveneho farbiva.