circa126
8. nov 2019
175 

Babie leto s Barzzuz

Keď mi tu zasvietila správa a v nej stálo, že ma vybrali na testovanie kávy Barzzuz, ako správnu kávoholičku ma to veľmi potešilo. Navyše rada podporujem slovenských producentov kávy a práve Barzzuz patrí medzi nich. Káva je pripravená z najkvalitnejších kávových zŕn z celého sveta. Pražená je tradičnou metódou na bubnovom pražiacom stroji tak, aby sa rozvinuli tie najlepšie vlastnosti kávy. Značku Barzzuz poznám už dlhšie z kaviarne u nás v meste, kde rada chodievam. Hneď, ako mi kuriér doručil balíček, pustila som sa s radosťou do testovania.

Balíček obsahoval:

  • Brazília Yellow Bourbon
  • Etiópia Sidamo
  • Indonézia Jawa Blawan
  • Praktický termohrnček

Keď sa ku mne dostali balíčky kávy, ktorá bola upražená len pred pár dňami, hneď som spoznala rozdiel v porovnaní s inými kávami, ktoré po upražení ešte niekoľko týždňov cestujú po svete, povaľujú sa v skladoch, či čakajú v regáloch supermarketov. Sortiment Barzzuz tvorí 100 % arabika, spolu vyše tridsať druhov káv, ale okrem nich nájdete v ponuke aj niekoľko zmesí. Tieto tri testované sú 100 % arabiky.

Kávu si doprajem dvakrát denne, a to s raňajkami a poobede, keď malá spí. Takže vždy je to pre mňa moja chvíľka kľudu, na ktorú sa veľmi teším. Na mletie kávy používam mlynček značky Bosch, kde kávu meliem 20 sekúnd a popritom si vychutnávam jej úžasnú vôňu. Na samotnú prípravu espressa mám pákový kávovar Delonghi. Najradšej mám kávu bez cukru ale s mliekom, čiže ráno začínam cappucinom a poobede espressom s mliekom. Kvôli testovaniu som sa ho párkrát vzdala, aby som si vychutnala samotnú chuť každej kávy.

Brazília Yellow Bourbon

Pred samotným testovaním som si o každej káve niečo prečítala a pri Brazílií stálo, že vyniká čokoládovou chuťou, takže môj výber, ktorou kávou začať, bol jednoznačný. Prvá prišla na rad práve Brazília, pretože tak, ako milujem kávu, milujem aj čokoládu a práve Brazília u mňa zvíťazila a práve ju som si s radosťou vychutnala aj bez mlieka. Je orechová, sladká, s nízkou kyslosťou a práve čokoládovou chuťou. Čerstvo zomletá vytvorí v šálke nádhernú a hustú penu.

Etiópia Sidamo

Pravlasťou kávy nazývajú práve Etiópiu, odkiaľ pochádza aj Sidamo. Vyznačuje sa najnižším obsahom kofeínu a cítila som v nej jemnú korenistú ovocnú chuť. Túto kávu som vzala aj rodičom, kde sme išli na pár dní, takže testovanie si užili aj oni. Pripravovala som ju u nich na automatickom kávovare Delonghi a neviem prečo, ale zdala sa mi byť silnejšia ako doma, takže u nich som ju pila len ako capuccino, ale ocinovi veľmi chutila samotná bez mlieka.

Indonézia Jawa Blawan

Indonézia bola pre mňa trochu ostrejšia a v pozadí som cítila horkú orechovú chuť. Zdala sa mi byť najsilnejšia zo všetkých, takže po jednom espresse bez mlieka som ju pila ďalej iba s mliekom. 

Testovanie kávy si u nás užila aj celá rodina, keďže sme mali práve rodinnú oslavu, tak nikto dobrou kávou a sladkým dezertom nepohrdol. A na moje prekvapenie skoro všetkým chutila najviac práve Indonézia, ale pre mňa bola zaujímavá iba bohatou penou.

Na záver mojej recenzie by som sa chcela poďakovať za možnosť testovať skvelú kávu a verím, že sa mi podarilo priblížiť aspoň trochu lahodnú chuť čerstvo praženej kávy Barzzuz, ktorá sa praží v srdci Slovenska v Banskej Bytrici. Určite odporúčam vyskúšať, pretože z toľkých odrôd si každý vyberie tú pravú.

P.S. Najlepšie na testovaní bolo, vychutnať si kávu počas slnečných dní babieho leta na terase zo skvelého termohrnčeka.

Pekný deň 

Natália 🙂

#test_barzzuz

#recenzia

Začni písať komentár...

Odošli