cacika
20. mar 2014

Začíname s nosením - otázky a odpovede

Milé maminky a nastávajúce maminky

Je vám sympatické nosenie detí? Chceli by ste nosiť svoje dieťatko a užívať si vzájomnú blízkosť a zároveň voľné ruky? Chystáte výbavičku pre bábätko a rozmýšľate nad babyšatkou alebo vhodným nosičom? Potrebujete mať občas voľné ruky alebo chcete odbehúť na nákup alebo k lekárovi a nechce sa vám so sebou ťahať kočík? V tom prípade, mám pre vás pár praktických rád týkajúcich sa nosenia detí. 

Kedy môžem s nosením začať?

Začať nosiť bábätko v šatke je možné už v pôrodnici v závislosti od zdravotného stavu matky a ochoty personálu. Ak sa však rozhodnete začať s nosením vo vyššom veku bábätka, tiež je to samozrejme možné. V tomto prípade sa odporúča začínať postupne a nosiť v krátkych časových intervaloch aby si vaše telo pomaly privyklo na novú záťaž. Rovnako je možné začať s nosením aj v batoľacom veku, keď potrebujete dieťa nosiť počas výletov alebo turistiky.

Neškodí to detskej chrbtici?

Nie, nosenie v správnej polohe deťom neuškodí, ale naopak prospieva. Dieťa je vždy potrebné nosiť v tzv. ergonomickej polohe, ktorá je pre novorodencov a malé dojčatá fyziologická a bezpečná. Existujú dve základné možnosti ako dieťa správne napolohovať: vertikálne alebo do kolísky (horizontálne). V súčasnej dobe, väčšina odborníkov na nosenie detí odporúča používať vertikálne polohy od narodenia a horizontálne polohy využívať prevažne na dojčenie a uspávanie. 

Ako vyzerá ergonomická poloha?

Základom zvislej ergonomickej polohy je podsadený zadoček, zaoblený chrbátik, kolienka v úrovni pupku, nožičky obkročmo okolo tela matky alebo pokrčené pod zadočkom dieťaťa, dostatočná opora chrbátika a fixovaná hlavička. Vertikálnu ergopolohu nieje možné dosiahnuť v populárnych klokankách, ale len vo vhodných babyšatkách a ergonomických nosičoch.

V horizontálnych polohách má byť hlavička s telom dieťaťa v jednej osi, dieťa uložené bokom k nosiacej osobe, dýchacie cesty dieťaťa musia byť voľné. Dieťa sa nesmie v nosiacej pomôcke prepadávať, hlavička nesmie byť v predklone ani pritlačená o telo nosiacej osoby. Na horizontálne nosenie sa využívajú najčastejšie babyvaky a babyšatky. Strany na ktorých sa dieťatko nosí je potrebné striedať.

Viac o ergonomickej polohe aj s fotografiami tu:
http://www.modrykonik.sk/blog/cacika/album/spravna-poloha-dietata-v-satke-ao6ccb/

Ako dlho ho môžem nosiť?

Pri správnom polohovaní dieťaťa je možné bábätko nosiť neobmedzene dlhú dobu počas dňa. Novorodenci sa môžu nosiť takmer nepretržite len s prestávkami na prebalenie a nakŕmenie. Postupne sa čas nosenia skracuje podľa preferencií matky a dieťaťa. Dojčatá do 6 mesiacov trávia v šatke alebo vhodnom nosiči zväčša jeden alebo viacero denných spánkov a prechádzku. Od 6 mesiacov, keď dieťatko začína byť aktívnejšie, sa čas nosenia výraznejšie redukuje, dieťa môže odmietať spánok počas nosenia ako aj nosenie v interiéri a toleruje len prechádzky.

Nebude nosené dieťa odmietať kočík?

Väčšinou je to naopak. Mamičky, ktorých deti odmietali kočík, hľadali alternatívu na prechádzky a začali s nosením. Zo skúseností vieme, že väčšina detí úplne bez problémov toleruje striedanie nosenia s kočíkovaním.

Nebude rozmaznané?

Pokiaľ chápeme potrebu fyzického kontaktu u detí ako prirodzenú biologickú potrebu rovnocennú s hladom alebo potrebou spánku, tak jej napĺňaním, čiže nosením, nie je možné dieťa rozmaznať.

Do kedy nosiť?

Aj batoľatá ešte potrebujú byť nosené a pokiaľ to matke a dieťaťu vyhovuje, nie je dôvod s nosením prestať. Batoľatá sa už zvyknú nosiť len časť prechádzky keď nevládzu ísť samé. Horná veková hranica pre nosenie neexistuje, spravidla sa deti nosia do veku kým nie sú schopné súvislej a dlhodobej samostatnej chôdze, teda do 2,5-3 rokov.

V čom nosiť?

Pri výbere vhodnej ergonomickej pomôcky na nosenie je prvoradým kritériom vek noseného dieťaťa. Pre novorodencov sú vhodné babyšatky, babyvaky a ergonomické nosiče s novorodeneckou vložkou. Pre nosenie detí od 3-4 mesiacov sú vhodné babyšatky a väčšina druhov ergonosičov. Batoľatám najviac vyhovujú špeciálne druhy batoľacích nosičov.

Okrem veku je potrebné zohľadniť aj hlavný účel, na ktorý budete šatku alebo nosič využívať. Babyvaky a nosiče zaťažujúce len jedno rameno sú vhodné len na krátkodobé nosenie. Na každodenné niekoľkohodinové nosenie sú najlepšie kvalitné pevné babyšatky prípadne ergonomické nosiče.

Klokanky nie sú vhodné na nosenie detí, lebo sa v nich nedá dosiahnuť zdravá ergonomická poloha. Klokanku od ergonosiča rozoznáte jednoducho – podľa šírky látky v spodnej časti chrbtovej opierky. Ergonosiče sú široké aspoň 30 cm, klokanky zväčša nedosahujú ani polovicu tejto šírky. V klokankách je možné nosiť dieťa tvárou vpred, ergonosiče túto polohu neumožňujú. Nosenie dieťaťa tvárou vpred sa neodporúča, lebo vtedy nie je zachovaná ergonomická poloha a chrbtica dieťaťa je neprirodzene vystretá a tým nadmerne preťažovaná.

Viac o rôznych pomôckach na nosenie v článku tu: 
http://www.modrykonik.sk/blog/cacika/article/v-com-nosit-1kdsgn/

Nebudú ho bolieť nožičky ked sa bude nosiť tak naširoko?

Každé dieťatko vie nožičky rozkročiť tak aby sa mohlo pohodlne a bez bolesti nosiť. Dôležité je aby boli kolienka vyššie ako zadoček, vtedy je táto poloha pre dieťa úplne prirodzená a aj najvhodnejšia na vývoj bedrových kĺbov. V tých krajinách, kde sa deti výlučne nosia neexistuje dysplázia bedrových kĺbov. Nosenie úplne nahrádza používanie poštolkových nohavičiek.

Nemôže mi dieťa zo šatky vypadnúť?

Nie nemôže, nemá kadiaľ. Okrem toho ho budete mať celý čas blízko na tele a ak by ste aj cítili že vám šatka alebo nosič začína povoľovať, vždy ho môžete pridržať rukami – lebo ruky máte pri nosení voľné.

Zvládnem viazanie?

Samozrejme. V bežnej praxi sa používajú len 1-2 úväzy a viazať sa naučíte veľmi rýchlo. Celé uviazanie babyšatky trvá asi 2 minúty. Ak sa na viazanie naozaj necítite, alebo sa vám to nepáči, vždy je tu možnosť použiť ergonomické nosiče alebo predviazané šatky. Ideálne je navštíviť kurz viazania so skúsenou poradkyňou.

Zoznam poradkýň tu: 
http://www.nosmesa.eu/zoznam-poradkyn/

Ako sa obliecť?

Pri nosení je dieťaťu aj rodičovi teplejšie ako pri kočíkovaní, preto je vhodné dieťa aj seba obliecť skôr ľahšie. Šatka alebo nosič predstavuje ďalšiu vrstvu oblečenia pre oboch. V zime je vhodné dieťatko v šatke zapnúť pod väčšiu bundu alebo špeciálnu kapsu na nosenie. Zvýšenú pozornosť pri obliekaní treba venovať odkrytým častiam tela, teda hlavičke a nožičkám. V zime je nutná čiapočka a šálik alebo kuklička a na nožičky sú vhodné hrubé návleky alebo cápačky. V lete chránime odhalené časti opaľovacím krémom a dieťa nenosíme po priamom slnku. Na oblečenie je vhodné zvoliť prírodné materiály, ktoré dobre sajú pot, prípadne špeciálne funkčné oblečenie s termoregulačnými vlastnosťami.

A samozrejme, vás pozývam do skupiny Nosíme naše deti 🙂

http://www.modrykonik.sk/group/1862/

#nosenie #satka #nosic

Ahojky,chcem sa spytat,ci mozem tento clanok ako info zverejnit na fb..
Ide mi o to,ze chcem tam.mat aj album s fotkami spravneho nosenia ako info,dve kamosky uz klokankuju ☹☹
Samo,ze dam info zdroju,ze to nie je moj clanok.
Vdaka 😉

10. aug 2014
cacika
autor

@ouwecka ahoj, jasne ze mozes 🙂

13. aug 2014

Dakujem pekne😉

13. aug 2014

Ahoj, manducu teda mozno pouzivat od narodenia?

17. júl 2015

lily111

9. sep 2015

Začni písať komentár...

Odošli