bally
11. máj 2017
1882 

Trápi vaše malé reflux?

Bábätko je napapané a teraz je načase si odgrgnúť. Ale čo to? Mlieko je vonku! Poviete si, že sa asi priveľmi najedlo a toto bolo v brušku proste navyše. Zrazu však zistíte, že sa podobný scenár opakuje stále častejšie, aj niekoľkokrát denne. Reflux je u bábätiek veľmi častý. Otázka ale znie, čo s ním a prečo ho nebrať na ľahkú váhu?
Reflux je spôsobený dočasnou nezrelosťou tráviaceho traktu bábätka. Po jedení by sa mal zvierač medzi žalúdkom a pažerákom uzavrieť, čo sa v tomto prípade nestane. Zjedené mlieko sa tak spolu so žalúdočnou kyselinou dostáva späť do pažeráka. Niektoré deti zvyknú grckať menšie množstvo mliečka, u iných to ide doslova prúdom, a to buď krátko po jedle, alebo aj hodinu či dve po ňom. Ale aj deti, ktoré negrckajú, môžu trpieť refluxom. Ten sa prejaví pálením záhy, plynatosťou, bolesťou bruška, vypínaním chrbátika pri papaní, častým čkaním, odgrgnutím s kyslastým nádychom, nespokojnosťou pri dojčení či podráždenosťou. Reflux býva dedičný, preto ak ste ho v detstve mali vy alebo váš partner, je dosť pravdepodobné, že sa mu nevyhne ani váš potomok.

Reflux by mal časom prejsť sám

Je pravdou, že pri prechode na tuhú stravu by sa mal reflux postupne vytratiť, no asi 0,5 % detí ním trpí aj neskôr, dokonca sa môže objaviť aj v dospelosti. Spočiatku zdanlivo malý problém môže tiež prerásť do refluxnej choroby, a tá vyústiť až do poškodenia pažeráka, čo sa prejaví jeho zápalom, vredmi či zrastami. U väčšiny bábätiek sa ale reflux objaví okolo 4. mesiaca a postupne vymizne pred dovŕšením jedného roka. 

Bábätko sa nemusí trápiť

I keď reflux neprerástol do závažnejšej diagnózy a bábätko pekne priberá, nemusíte len nečinne čakať, kým toto obdobie trápenia prejde. Skúste niektorý z nasledujúcich tipov, ktoré mamičky s rovnakým problémom vyskúšali a pomohli im preklenúť toto náročné obdobie. 

  1. Po dojčení, resp. kŕmení z fľašky nechajte bábätko vždy odgrgnúť. Nenatriasajte ho, len ho držte vo vyvýšenej polohe.
  2. Ak vám bábätko zaspí počas papania, držte ho vo vyvýšenej polohe ešte aspoň 10 minút.
  3. Po jedle ho môžete nechať ešte nejakú chvíľu vo vyvýšenej polohe, napríklad v kresielku alebo vankúši na dojčenie, ktorý zároveň slúži ako relaxačný vankúš pre bábätko.
  4. Prebaľujte ho vždy pred kŕmení a po jedle s ním manipulujte čo najmenej.
  5. Polohovanie bábätka je veľmi dôležité. Matrac v postieľke by mal byť vyvýšený so sklonom asi 30 stupňov. Je vhodné, dávať spať bábätko mierne na bok, nie na chrbát.
  6. So správnym polohovaním bábätka vám pomôže aj klinový vankúš, ktorý sa vyrába špeciálne pre deti trpiace refluxom.
  7. Nebojte sa obrátiť na laktačnú poradkyňu. Problém môže byť aj v polohe, v akej dieťatko dojčíte, zlé ťahanie mlieka bábätkom, alebo akákoľvek iná drobnosť, ktorá vám možno uniká.
  8. Bábätká zvyknú mlieko doslova hltať, čo môžete skúsiť zmierniť napríklad prerušovaním dojčením. Nechajte ho chvíľu ťahať, potom ho dajte odgrgnúť, znova mu ponúknite prsník a zase ho dajte odgrgnúť. Alebo môžete skúsiť častejšie papanie v menších množstvách, čo asi tých väčších hladošov veľmi nepoteší.
  9. Ak pije bábätko z fľašky, skúste sa v obchode poobzerať po antikolikových, vďaka ktorým sa počas papania nenahltá vzduchu.
  10. U niektorých detí môže reflux zhoršiť aj pitie čajov s feniklom, anízom a rascou, ktoré sa bežne používajú pri plynatosti. Možno je to aj váš prípad. Ak sa rozhodnete tieto čaje bábätku vysadiť a dojčíte, nezabudnite, že ich nesmiete piť ani vy.
  11. Pokiaľ nedojčíte, vyskúšajte špeciálne antirefluxné mlieka. Poraďte sa prípadne s detskou lekárkou, ktorá vám ich môže predpísať aj na recept.
  12. Aj pre dojčiace mamy je tu pomoc v podobe prípravku na zahustenie mlieka, ktoré sa môže pridať do odstriekaného materského mlieka alebo podávať pred a počas dojčenia lyžičkou, pokiaľ nechcete bábätko kŕmiť z fľašky.
  13. Reflux je v každom prípade dobré konzultovať s detskou lekárkou, ktorá bábätko vyšetrí a v prípade potreby aj nasadí lieky na pálenie záhy a zmiernenie prekyslenia žalúdka. U detí sa však môžu tzv. antacidá užívať len krátkodobo.

#reflux #zdravie #dojcenie

Foto: flickr.com

Začni písať komentár...

Odošli