99 / 189
    aknaj
    autor

    Morena, Morena do vody hodená, plávaj si len v šíry kraj a jar nám tu zanechaj

    Prvý jarný deň bol taktiež spájaný s rôznymi tradíciami a zvykmi.
    Jedným z nich, veľmi starým, ešte predkresťanským zvykom je vynášanie Moreny- staroslovanskej bohyne smrti a zimy. Krutá zima sa spájala so smrťou a bola skúškou prežitia, no zároveň symbolizovala neustáli opakujúci sa cyklus pred príchodom jari. Svetlo reprezentujúce jar v podobe ohňa, ktorým pálili ohyzdnú figurínu Morenu, malo premôcť smrť, tmu a temnotu.
    Morena vynesená, spálená, utopená, obetovaná, uvoľnila miesto novému životu stelesnenému v podobe jari. Bol to pôvodne pohanský rituál, ktorého hlavným princípom bolo nakloniť si prírodu, aby sa zachovalo dobré zdravie hospodárov i zvierat, bola štedrá úroda.
    Morenu niesli v čele sprievodu otočenú priamo, smerujúc na koniec dediny, či chotára k potoku, kde z nej strhli šaty, hodili do tečúcej jarnej vody a zahádzali kameňmi. Ak by niesli Morenu otočenú čelom k hospodárstvu, znamenalo to nešťastie a choroby pre všetkých jeho obyvateľov. Jej rituálnym zapálením, utopením a odplavením vo vode sa uvoľnilo miesto pre príchod jari a znovuzrodenia vo všetkých jeho podobách. Napriek tisícročnému potláčaniu pohanských rituálov sa rituál vynášania Moreny zachoval do dnešných čias .
    Dnes sa Morena vynáša na Smrtnú nedeľu - dva týždne pred Veľkou nocou .
    Napr. v Trenčianskej Turnej zhotovili dievky ženskú figurínu, obliekli ju do starých šiat a spievajúc v sprievode prešli celou dedinou a na konci ju hodili do bariny a takto jej na záver ešte zaspievali: „Hodíme ju! Do bariny, do bariny, nech tam trpí za své viny, aby za nu netrpeli ešče iní, ešče iní.“ A to bol znak, že život víťazí nad smrťou.
    Po vláde Moreny nastupovala vláda bohyne Vesny.
    Vesna – bohyňa jari, mladosti a života zaháňala Morenu ( zimu) a prinášala oživenie zmrznutej prírody taktiež oživovala všadeprítomnú zeleň. Jarné svätenie sa slávilo obradným jarným kúpaním v rieke , to bolo postupne nahradzované zvykom oblievania vodou. Kúpania sa nezúčastňovali iba dievčatá ale aj mládenci a muži.
    Pre sviatky Vesny je príznačná radosť a veselie, ktoré akoby symbolizovali prebudenie zo zimnej strnulosti smrťou.

    21. mar 2024