Medovníčky bez medu
Potrebujeme: (2 plechy)
235g hladkej špaldovej múky
100g datľového sirupu
35g masla
štipku soli
1 vajce
10g karobu (prípadne kakaa)
5g perníkového korenia
1/2 čl sódy bikarbóny
Postup:
1. Všetky ingrediencie okrem múky vymiešame do hladka. Maslo musí byť zmäknuté.
2. Pridáme múku a vypracujem cesto. (múku zvyknem preosiať)
3. Zabalené vo fólii dáme do chladničky ideálne cez noc
4. Vyberieme a necháme ho odležať aspoň 2 hodiny aby sa s ním lepšie pracovalo
5. Vyvaľkáme na podložke na hrúbku 3 mm (nie tenšie)
6. Vykrajujeme rôzne tvary ktoré prenášame na papier na plechu
7. Pečieme 8-9 minút na 180°C . Samozrejme treba sledovať. Ak sa Vám podaria tenšie môžu byt skôr hotové. Ak sa pečú pridlho môžu byť tvrdšie (ale žiaden strach narezané jabĺčko v dóze to určite zachráni)
Tip na potieranie vajíčkom
Ak ich chcete mať matné, netreba ich natierať ničím. Ak chcete aby sa leskli, treba si veľmi dôkladne rozmiešať vajce s lyžicou mlieka. Aby bola zmes čo najhladšia prelejte ju cez sitko do misky, predídete nepeknému vzoru od vajíčka. Dáte piecť medovníky na 7 minút vyberiete, potriete vajíčkom a dáte dopiecť na 1-2 minúty.
Čo sa týka cesta vaľkala som ho na pracovnej doske bez múky...na vrchu na ceste som mala položenú potravinovú fóliu. Keď som docielila požadovanú hrúbku, fóliu som odstránila a valčekom bez fólie som cesto vyhladila aby boli medovníčky čo najkrajšie. Zvyšné cesto som rukami spracovala a opäť vyvaľkala.
Mohla by som poprosiť recept. Ďakujem