335 / 451
    Orecháče

    Co to je?

    23. okt 2018

    Orecháče

    Už sa zvianočnieva🎄. Ale nie, tento koláčik vznikol úplnou náhodou. Ostali mi bielka a bolo mi ich ľúto vyhodiť ale to čo som vymyslela je bomba 💣. Naozaj, treba vyskúšať. Nedá sa to ani opísať slovne, hoci vyzerajú ako laskonky nechutia tak. Sú úplne iné. Sú mäkké asi ako corny tyčinky ak ich poznáte. Použila som formu na laskonky a v podstate som vychádzala zo základného receptu len som zamenila biely cukor za trstinový a zredukovala som ho na 20% 🤔.

    Potrebujeme: (na 8ks)
    4 bielka
    120g vlašských orechov
    50g trstinového cukru

    plnka:
    100g lučiny (príp.smotanovej nátierky)
    2 lyžice ryžového sirupu
    30g masla

    Postup:
    1. Bielky s cukrom šľaháme asi 10 minút nad parou (nečakajte konzistenciu ako pri pusinkách bude ako hustý sneh, uvarený)
    2. Keď má sneh izbovú teplotu dobre premiešame s rozmixovanými alebo pomletými orechmi
    3. Nanesieme na laskonkovu formu (mala som na 1 plechu 16 ks)
    4. Pečieme 15 minút na 130°C
    5. Pootvoríme dvierka na rúre a necháme 30 minút dopekať pri teplote 80°C
    6. Plnku si pripravíme rozmiešaním roztopeného masla, lučiny a ryžového sirupu
    7. Naplníme koláčiky, spojíme a necháme aspoň 2 hodiny zachladiť

    23. okt 2018

    @elenkaba doplnila som

    23. okt 2018

    @25lenka25 Aký je to ryžový sirup?

    25. okt 2018

    @winni z ryze ale mozte pouzit sladidlo ake pouzivate

    25. okt 2018

    @winni kupujem v dm

    25. okt 2018

    vyvyzera to bombovo

    25. okt 2018

    @25lenka25, prosim ta nechapem preco, nejde mi recept skopirovat, vedela by si mi ho prosim hodit do posty prosim?

    25. okt 2018

    @katka1981 poslala som 😉

    25. okt 2018

    @25lenka25, dakujem a teda varis skvelo. Zlatko nemas nejaky recept na taketo keksiky z ovsenej muky?

    25. okt 2018

    @25lenka25 ake su vyhody ryzoveho sirupu oproti napr. brezovemu cukru? Ten pouzivam ja...

    25. okt 2018

    @amima odpoveď Vám nedám a asi ideálna ani nie je. Sladiť sa snažím minimálne. Najradšej banánmi alebo figami. Ak sa nedá a potrebujem kryštálový používam nerafinovaný surový trstinový alebo kokosový. Ak potrebujem tekutý dávam ryžový alebo med. Tu sa mi viac hodil tekutý

    25. okt 2018

    @katka1981 ďakujem. S ovsenou som robila take cícerové koláčiky...

    25. okt 2018

    juj super vyskušam 🙂

    25. okt 2018

    @25lenka25, chcem urobit detom maslove susienky bezlepkove, ovsenu bzl muku mam. A paci sa mi ze tieto mnamky robis na 130 st. kvoli akrylamidu, aj tie susienky musim tak na slabo piect.

    25. okt 2018

    @25lenka25 dobry den myslite ze by to islo aj bez formy vytvarovatva upiect?.alebo je cesto asi tekute dost ze?😐

    26. okt 2018

    Tie su nadherne

    26. okt 2018

    @zuzanah3 cesto je huste lepkave ako orechy spojene snehom...jedine skusit naniest suvislu vrstvu 0,5cm na plech a hotove nakrajat...ale ja som neskusala

    26. okt 2018

    Vyzerajú skvele, slinky tečú. Tiež budem skúšať bez formy. A skúsim dat med alebo javorový sirup.

    26. okt 2018

    @amima ryzovy sirup ma nizky glykemicky index, preto je vhodny aj pre deti.

    @25lenka25 super napad na dezert 🙂

    26. okt 2018

    Prosim ta a to davas aj od roka detom? Myslela som ze orexhy az o dost neskor. Ci? Ale recept vyborny

    27. okt 2018

    @majka2307 od roka som davala orechy najprv mandle neskor aj vlaske. Po trosku. Moj mladsi ma 18m z toho len ochutnal...skor pre vacsie deti ale velmi nam to chutilo tak som to sem pridala. Na fb to mam zaradene v albume nieco pre velkacov nech sa kazda mamina rozhodne kedy

    27. okt 2018