Svokrovci a peniaze

17. máj 2024

Nehľadám asi radu, len pochopenie mojej frustrácie. Ide o to, že pred pár rokmi sme s partnerom kupovali nehnuteľnosť. Vieme ako to v tejto dobe chodí, a treba mať určite percentná vlastného kapitálu. Svokrovci nám pred tým, ako sme hľadali dom povedali, že partnerovi dajú 5000€ ako štart do života. Našli sme náš vysnívaný, za dobrú cenu, ale chýbalo nám 2 000€ do toho, aby sme nemuseli brať spotrebný úver. Žiadali sme vtedy svokrovcov o bezúročnú "pôžičku" od nich, že im po dobu 3 rokov budeme mesačne splácať tie 2 tisícky. Vtedy povedali že nie, že už nám pomohli dosť. Švagrina teraz stavia dom, tiež dostala 5 000€ od rodičov na stavbu + svokor jej chodí po víkendoch vypomáhať a popri tom robí svadbu, ktorúcelú cvakajú svokrovci, nevadí im dať ďalších. 10 000€ do papiera na zivot. My sme sa prosili, aby nám prišiel pomôcť s obkladom kúpeľne vyše mesiaca. My s partnerom sme sa už dávno zhodli, že svadbu nechceme, že nepotrebujeme papier na spoločný život a svokrovci to veľmi dobre vedia. Zdá sa to len mne, alebo majú svokrovci dvojitýeter len za to že nechceme svadbu ?

doriiis
17. máj 2024

Ale oni im tie peniaze dávajú na svadbu a nie na nehnuteľnosť.To je rozdiel.Odporucam menej sa porovnávať,závidieť a viac žiť svoj zivot

thirstymonk
17. máj 2024

@doriiis Súhlasím. Svokrovci sú možno veriaci a svadba pre nich nie je len papier, ktorí nepotrebujú aby spolu mohli žiť :D Čo tak sa spýtať ich?

Koniec koncov, nemáš žiaden nárok od nich chcieť nejakú pomoc, ani nič, nie je to tvoje právo, ale ich dobrá vôľa, že ti vôbec dali päťku.

ela90041
17. máj 2024

Mas pocit, ze 5000 eur pred par rokmi ma rovnaku hodnotu ako 5000 eur dnes? A ceny stavebnych materialov za par rokov nenarastli?

laurita285
17. máj 2024

Vy ten papier aby ste spolu mohli žiť nepotrebujete... ale nevymeníte ho náhodou za desať tisíc ečiniek od svokričky? Porozmýšľajte :D

daniela2202
17. máj 2024

Nuž, nesplnili ste sen o komplet zväzku... hold budete druhá koľaj

sasa1310
17. máj 2024

Pýtaj od svojich rodičov. Ja nechápem, dali vám a ešte sa ti máli. Tak načo si kupujete dom, na ktorý vám chýbajú peniaze. By ma nenapadlo pýtať od svokrovcov a ešte byt urazená.

dskjhfdlkdjhl
17. máj 2024

Treba sa spoliehat na seba a nie na svokrovcov, netreba sa s nikym porovnavat.

melanta
17. máj 2024

Svadba nie je iba papier. Svadba je napríklad aj to, že keď jeden z vás bude vo vážnom stave v nemocnici, tak o jeho "osude" dajú rozhodovať rodičom, nie partnerovi. Že ak jeden z partnerov bude niečo vlastniť, mimo spoločnej nehnuteľnosti, nebude to ten druhý dediť. Po právnej stránke ste totiž cudzí ľudia. Osobne som názoru, že toto tvrdia hlavne ženy, ktoré si muž nechce zobrať. A mimochodom, švagrinej dávajú tie peniaze na svadbu, nie na dovolenku. My sme tiež mali zvlášť nasporené peniaze na to, aby sme dcére zaplatili svadbu, akú bude chcieť. Spoliehajte sa na seba, nie na iných a nerieš, že niekomu inému dali.

cacianka
17. máj 2024

Je to smutné, ale rodičia veľmi často uprednostňujú jedno dieťa pred druhým... Nielen teraz, ale taha sa to storočia a bohužiaľ aj bude. Lebo ľudia 🤷.
Cítim že to poznačí vaše vzťahy, lebo je rozdiel že vy ste chceli iba požičať a vrátiť , na druhej strane idú tisíce ako dar. Budeš si všímať aj naďalej ine rozdiely, ale keby prišlo ku konfrontácii, nejakým výčitkám, budeš mať argumenty a vieš sa vyjadriť .

belllinka
17. máj 2024

Si chamtivá a nenažraná. Pýtaj si od svojich rodičov alebo nestavaj barak, ak naňho nemáš. Byt nestačí? Oni nemajú žiadnu povinnosť ti niečo dávať

tiezjedna
17. máj 2024

Tak zrejme vám týmto svojim (nefér) prístupom chcú dať najavo, že nesúhlasia s vaším usporiadaním...

cacianka
17. máj 2024

@sasa1310 nechcela dať, iba požičať a to už rozdiel je

cyberk
17. máj 2024

Tym, ze nechcete svadbu len preukazujeze, ze nie ste dostatocne inteligentni, a tak investovat este viac do vasho vztahu nema cenu. + 5k pred par rokmi a teraz je dost rozdiel ;)

cacianka
17. máj 2024

@belllinka a ty si hnusná a drzá mrochta . Páči sa ti ?

tiezjedna
17. máj 2024

@belllinka byty dávajú zadarmo?? 🙄 To je zas komentár...

belllinka
17. máj 2024

@melanta hmm a to dedictvo sa snad neda osetrit u notara? 🙂

ela90041
17. máj 2024

A povedali vam, ze vam svadbu nezaplatia? Oni za to nemozu, ze vy svadbu nechcete, mozno boli pripraveni vam na svadbu peniaze darovat. To nemozes vediet, kedze k svadbe nedojde.

doriiis
17. máj 2024

@melanta .....o každej jednej veci,ktorú vlastnis vieš rozhodnúť už počas života,že kto ju zdedí.O každej.Takze to,čo píšeš je dávna minulosť.Nie sme manzelia.Ak jeden z nás zomrie,od auta po 2.,3.pilier až po životnú poistku zdedí ten druhý.Takze prosím už prestante stále dokola vyťahovať veci,ktoré platili v minulom tisícročí ale dnes už sa dá zariadiť úplne všetko.

autor
17. máj 2024

Fúha ani by ma nenapadlo koľko zla dokáže byť v niektorých ženách 😔 stačí čítať s porozumením, peniaze sme chceli požičať aby sme nemuseli platiť nehorázne úroky v banke. Som rada že veľa z vás vedia pomôcť vlastný rodičia, ja však tak šťastie nemám. Tak prosím neodsudzujte hneď. V dnešnej dobe sa písať banke k spotrebnemu úveru je dosť nevýhodné.

belllinka
17. máj 2024

@cacianka No rozplačem sa teraz 😀
@cyberk iba inteligenti sa beru? 🤣

ela90041
17. máj 2024

Osobne som tiez nazoru, ze komu uz pri kupe domu chybaju peniaze a pytaju pozicku od rodicov, tomu budu peniaze chybat aj nasledne. Lebo kupou domu vydavky nekoncia, s domom su spojene vysoke vydavky aj po kupe. Treba pracovat aj s rezervou a nie silou mocou sa tlacit do domu, na ktoreho dofinancovanie nemam peniaze.

melanta
17. máj 2024

@belllinka určite, že dá. Ale proste fakt je ten, ako napísala @cyberk nemajú záujem o manželstvo, nemajú záujem o to, aby ich vzťah bol právne uznaný. Jej švagriná áno. Ľudia, ktorí sa rozhodnú spolu žiť, mať deti a majetok, nemajú jediný dôvod nechcieť manželstvo.
@doriiis majetok sa ošetriť dá, rozhodovanie v nemocnici nie. Mne je smiešno, ako sa niektoré ženy bijete za to, že je v poriadku, že si vás chlap nechce zobrať. The end.

autor
17. máj 2024

@cyberk nehnevaj sa na mňa, ale týmto si ma dosť urazila. Ako môžeš porovnávať inteligenciu s tým, či chcem alebo nechcem mať svadbu ????

cyberk
17. máj 2024

@belllinka iba inteligentni chapu k comu je ten papier 🙂 ked sa pytas urcite k nim nepatris 🙃

melanta
17. máj 2024

Aké zlo autorka? Mne rodičia nedali ani tých 5000 eur, mne nedali ani 5000 korún slovenských. Ak chcete vlastné bývanie, riešte si ho sami. Nikto nemá povinnosť vám dávať ani požičiavať ani prísť pomáhať. Zlo živíš sama v sebe, že riešiš švarginú.

monnci2226
17. máj 2024

cim skor sa naucis spoliehat len a len sama na seba, tak tym skor ti bude lepsie. neziv v sebe zavist ani pocit nespravodlivosti. od nikoho nikdy nic necakaj. a ak pride niekedy nejaka pomoc, hocijaka ci financna ci manualna bud za nu vdacna .... aj ked to niekedy neni fer - ak by bol zivot stale ferovy to by bolo sveta zit 😉

muchotrafka298
17. máj 2024

Ja sa riadim tym,ze sa treba zakryvat len takou perinou, na aku mas. Nemas peniaze na stavbu domu? Nekupuj si ho, kup si to, na co mas peniaze bez toho, aby si musela zobrat pozicky po rodine. CI uz svojej alebo muzovej. A vobec neries, ze jeho sestra dostava viac. To sa deje bezne, ze jedno dieta je preferovane pred dalsim ci uz jednym alebo viacerymi.

belllinka
17. máj 2024

@tiezjedna chces povedat, ze stavba domu nie je drahsia, ako byt??

melanta
17. máj 2024

@cyberk toto nevysvetlíš ženám, ktoré sa idú hádať ako je im dobre, že nežijú v manželstve. Zbytočná energia.

doriiis
17. máj 2024

@melanta ....aj teraz sa mýliš,ale dobre.Existuju aj ženy,ktorým sa predstava svadby hnusi a nechcú ju.Nebudem sa s tebou hádať.Tieto predpotopne názory a úsudky sa ma už dávno nedotýkajú.