Otec mi dal - požičal pokazené auto

16. máj 2024

Moj otec ma auto ktore uz nepouziva a kedze moje uz bolo stare, malo iba zakladnu vybavu som predala ( za smiesnych 500eur) a povedal mi ze si ho mozem zobrat. Auto na mna neprepisal takze myslim, ze je pozicane. Problem je, ze sme zistili, ze to auto treba opravit. Netaha, huci, zere olej... atd.
Ked som to otcovi povedala nahneval sa, ze auto je predsa ok a asi na tom neviem jazdit. Ale uprimne to auto je v nudzovom rezime, jazdym po rychostnej ceste a asi dobre 4 minuty sa rozbieha a to nehovorim ako pri tom huci. Vyse razy ma nechalo stat naprostred krizovatky co nevladalo sa pohnut dalej. Povedala som mu nech mi ho prepise, opravime ho a predame s cim nesuhlasi. Druhe auto nemam a dlho potrva kim nan nasetrim. Co mam robit??
On je v tom, ze auto je vpohode

klarissa25
16. máj 2024

Véd daj auto do servisu...akože co máš robiť? 🤣🤦‍♀️

jasminet
16. máj 2024

jemu sa zda byt ok, tebe nie - auto mu vrat, podakuj a chod mhd kym si nenasetris na nove. preco by ti ho mal prepisovat aby si ho predala??

alickapusinka
16. máj 2024

NEPOCHOPIM 500 EUR A NIE JE NA TVOJE MENO.

chrobak7
16. máj 2024

A od nás čakáš čo? Že ho opravíme?

Alebo že čo máš robiť?

Tak buď si ho opravíš a budeš na ňom jazdiť, alebo ak sa ti nepáči, tak ho vráť otcovi. Daj ho do servisu na servisnú prehliadku, vymenia ti olej, doplnia kvapaliny, zistia, čo je na ňom zlé a čo treba vymeniť hneď a čo ešte počká. Hádam názoru servisu otec nebude protirečiť. Bude to ale stáť peniaze - nejakých cca 200 €.

A dlho potrvá našetriť na iné auto? Nemusíš kupovať nové. Sú aj jazdené v dobrom stave za nejaké 2-3 tisícky.

A čo je podľa teba staré auto? Ja mám 20 ročné auto, ale technicky je vo výbornom stave.

Ešte k tej oprave - ak ti vypočítajú, že za opravu by si dala cez tisíc €, tak to sa fakt neoplatí, to je lepšie kúpiť jazdené s čerstvou STK a EK. Minimálne 2 roky by si mala pokoj.

lakebabe
16. máj 2024

Bud si zober novšie na leasing alebo daj jeho do servisu. Môžeš byť rada ze ti ho požičal a nemusíš chodiť mhd

alenah31
16. máj 2024

svoje si predala - je fuk za koľko, skrátka vidina zisku - však otec mi dá svoje. A to bez toho, aby si si zistila o jeho aute aspoň to základné - či je pojazdné a netreba ho najskôr servisovať. Čo máš robiť? Začni šetriť na vlastné - novšie s lepšou výbavou a zatiaľ sa prepravuj hromadnou dopravou ako tisícky iných.

tanyan
16. máj 2024

Pekne mu ho vráť a zabezpeč si niečo dočasné funkčné.
My sme napríklad potrebovali vykryť nejaké výmeny a servisy, tak som na bazoši našla staršie auto s novou stk/ek za 750€. Manžel sa na ňom previezol a kúpil ho. Za 2 roky kým skončila platnosť stk/ek sme na ňom urobili viac ako 30 tisíc km - užívali sme si ho pri minimálnych nákladoch (trošku papalo olej, keď som mala ťažkú nohu na plyne).

veronikaszabova
16. máj 2024

@alickapusinka citala si to vobec?

h2
16. máj 2024

@veronikaszabova To je alicka, divila by som sa, keby pochopila. 🙄

h2
16. máj 2024

Autorka, máš 2 možnosti:
1. auto dať opraviť na vlastné náklady a používať (nie predať)
2. vrátiť auto otcovi a kúpiť si iné

sissy27
16. máj 2024

máš viacero možností
1 dostala si do užívania auto, tak je normálne, že sa oňho budeš starať - do toho spadá okrem phm aj servis, poistenie, sezónne prezutie, umytie, TK a EK... Ak odmietaš investovať do auta, ktorého nie si majiteľ, tak tu máme možnosti
2 využívať verejnú dopravu alebo taxi
3 zaobstarať si auto podľa svojich predstáv
A len tak mimochodom - keď ti otec ponúkol túto možnosť, tak si sa nešla na auto ani pozrieť, nevyskúšala si ho, len si proste súhlasila a rovno predala svoje? Trošku zvláštne...

athelas86
16. máj 2024

A čo otec sa s ním nevie previezť 15 minút aby si overil či je skutočne v poriadku alebo pokazené?

simca06022011
16. máj 2024

1) je msutne ze ak tvoje stare auto fungovalo, najskor si nevyskusala toto otcove aby si vedela do coho ides....
2) ak ho na teba prepise a opravis ho, tak ho vies predsa dalej uzivat... ak nie, tak ho neopravuj a vrat mu ho, je mozne ze by sa vam ani cena opravy nevratila predajom. Neveri ze je pokazene, tak nech sadne do auta a chodte sa spolu previezt na pol hodinu.

autor
16. máj 2024

Aby som to vysvetlila. Otec si kupil nove auto a toto nechcel predavat tak mi ho ponukol. A nebudem predsa platit 2 auta. Takze som predala moje lenze casom som zistila, ze otec dlhe roky auto neopravoval vraj to stoji kopu penazi a on na to nema nervy.

Ja auto potrebujem. Pracu mam 35 km bez auta sa nepohnem kedze tam kde pracujem chodi autobus raz za 4 hodiny a nie v tom case kedy potrebujem, druha vec predtym som byvala 5 minut autom do prace mala som bus aj vlak. Ak by som chcela na vlak nemam sancu sa tam dostat. Rozmyslala som bud auto opravit a predat alebo jazdit na nom dokial sa na nom nezabijem.
Cena opravy sa vysplhala na 1900 euro.

michelle567
16. máj 2024

A prečo chces aby ho predal. Veď môžeš opraviť a používať naďalej. Zas ani to tvoje nemohlo byť veľké terno keď sa predalo za 500. Keby sa ti pokazilo ako by si do tej práce chodila keby otec nemal k dispozicii druhé? Vidím to na pôžičku/lízing keď chces vlastne a nie predávať otcove

petronelag
16. máj 2024

Ja by som mu povedala, že nech dá auto opraviť, aby sa na ňom dalo jazdiť a vy nebudete predávať, bude stále jeho. Na 1900€ by ste sa prípadne aj mohli zložiť, niečo vy a niečo on.

gas1201
16. máj 2024

treba sa aj zamyslieť nad tým čo to je vôbec za auto - či je vôbec rentabilné do neho dať 2000€. no každopádne už od začiatku je to celé divné. buď ho oprav ty a predaj ho (pokiaľ oco ti ho dal len tak zdarma), alebo ho používaj alebo mu ho vráť. absolútne nevidím zmysel ťahať do toho aj tvojho otca aby zaplatil časť servisu pokiaľ on ho nevyužíva a evidentne už ani užívať nebude.

chrobak7
16. máj 2024

Za 2 tisícky kúpiš zánovné auto, napr. tento 14 ročný Hyundai vyzerá, že celkom zachovalý:

https://www.autobazar.sk/26008482/hyundai-i20-1...

syslik81
16. máj 2024

na nove nemas,na opravu nemas,dalsie auto nemas.. co cakas? bud si pozicaj kup si poriane auto,ale postupne daj to otcove dokopy ak si myslis ze sa nebude viac a viac kazit a nech si ho aj na seba prepisat ..alebo zacni azdit na biku

zuzinka888
16. máj 2024

Tak bud by som vratila s tym, ze sa v nom necitim bezpecne vzhladom na tech.stav alebo investovala do opravy s tym ze sa prepise majitel( teda ak ti ho daroval). Aby to nedopadlo ze ho opravis a potom ho ocko bude chciet vratit vzdy, ked nebudes tancovat ako on piska

rorino
16. máj 2024

Ak ho máš dávať opravovať,vráť otcovi a za tú cenu nejaké zoženiem.Je síce pekné,že ti oco auto požičal,ale ak je v zlom stave,radšej si kúp ako toto opravovat

tanyan
16. máj 2024

@gas1201 Tiež som rozmýšľala, že čo je to vlastne za auto...
Ja som napríklad do môjho naliala za posledné 2-3 roky podstatne viac ako 2 litre, ale to je moje osobné rozhodnutie a sú tam aj subjektívne dôvody. 😉

janickacrazy
16. máj 2024

Veď auto otcovi vráť, lebo ak je staršie a treba doňho dať 1900 eur, tak sa to veľmi neoplatí. Môžeš si predsa kúpiť nové alebo jazdené auto na splátky, keď nemáš hotovosť. Pracuješ, tak hádam čosi zarobis. Určite by som nepchala peniaze do auta, ktoré nie je na mňa napísané. Otec si nové asi nekúpil len tak z rozkoše.

nelca84
16. máj 2024

@alickapusinka no ved ty casto nechapes, predala svoje auto za 500 🤦‍♀️
@autorka otcovi auto vrat ak do neho nechces investovat a kup si vlastne, co ine by si chcela robit? Snad ti ho nema dat opravit on.

simca06022011
16. máj 2024

tak bohuzial urobila si chybu. Nemusila si platit dve auta, mala si si nechat svoje. Si sa unahlila v rozhodnuti a chytila si sa do pasce. Auto bud opravis a bude spouzivat, alebo ho vratis otcovi. A ja by som spravila prve. A kupila si auto ine za cenu toho servisu. Ak sa tu nebavime o nejakom spickovom atue, kde 2t eur oprava je nic a budes si ho uzivat dalsich par rokov.

zanka777
16. máj 2024

No vidím že si jeden z tých prípadov že chces od otecka auto ale starať sa oň nechceš..... Ale keď je niekto dospelý a má auto má aj zodpovednosť nie len tankovať ale dávať peniaze na poistku opravu atď atď...... Keď auto chces ... A ak na to nemáš tak jednoducho si to príznaj a kúp si čipovú kartu a jazdi MHD kým si na vlastné auto našetris. . Lebo ja tiež poznám jednu takú ",frajerku,".... Auto by chcela ale investovať do neho to už nie..... Len jazdiť.... Takto to vo svete dospelých nefunguje ..

pralinka86
16. máj 2024

Za staré svoje mas 500..
Otcove staré treba opravit, 2000. (Ak to nie je super mega servis a cena je realna)
Auto do práce potrebujes
Tak moc nemas na vyber, bud si kupis sama nejake alebo das opravit otcove.
Kedze otcove stale je jeho, radsej kúp si sama nejake v tej cene. Je aj otazne, kolko otcove este vydrzi, ppdla veku, znacky, km, atd .
Tvoje povodne auto asi tiez nebolo nic extra, kedze sa predalo za malo. Takze v konečnom dôsledku si polepsis aj kupou za cca 2000

autor
17. máj 2024

@zanka777 nechapem preco mas pocit, ze do neho nechcem dat peniaze? Ja som nepovedala, ze nedam ale ked nemam tak co?
Je to peugeot 207 sw, kolegyna mala take iste musela ho dat do srotu, neoplatilo sa to uz opravovat. Vraj je to choroba tychto aut.
Keby mam tolko penazi tak ho dam opravit ale nemam ani na opravu ani na kupu.

gas1201
17. máj 2024

ak nemáš teda ani na opravu otcovho a ani na nové, tak za tých 500e čo si predala staré tak si môžeš kúpiť zase len keď to tak nazvem vydojenú kravu. nuž, buď si zoberieš auto na úver (nie je na tom nič zlé, ja to tak mám) alebo nájsť iný spôsob dopravy. si vo veľmi nešťastnej situácii. ak by som bol na tvojom mieste a potrebujem hneď nejaké auto tak by voľba padla asi na nejakú jednotkovú fabiu s 1.4 motorom. to máš lacné diely, lacný servis, je to jednoduchý motor. prípadne nejakého japonca (typu yaris a pod) ale stále musíš rátať že ak kúpiš hocijaké jazdené auto, tak hocikedy môže prísť nečakaný servis. bavíme sa bohužiaľ o 15-20 ročných autách
@tanyan a to je úplne v poriadku, je to stále na človeku ako sa rozhodne a väčšinou v tom zohrá rolu nejaký vzťah k tomu autu. no u autorky to nebude ten prípad. vidina starého auta od otca ktoré boh vie ako dlho nejazdilo a myslieť si že niekto jej zadarmo spraví servis a bude len tankovať. celé zle

chvostik1
17. máj 2024

Autorka, sorry, vlastne prečo sorry, ale ty si buď jednoduchá alebo veľká špekulantka.

Svoje auto si predala za 500, takže to bolo tiež niečo staré a ako tak čítam to čo tu píšeš, tak ani nechcem vedieť v akom stave...

Prosím odpovieš mi na otázky?

Tvrdíš, že je auto pokazené a že oprava by vyšla 1900 €. Od otca by si chcela, aby ti auto dal aby si ho mohla predať a kúpiť si druhé. Tvrdíš, že na opravu auta nemáš.

To ti nie je hanba predávať predávať auto o ktorom si si ty plne vedomá, že je pokazené?

Auto sa predáva tak, že sa pred predajom najskôr dá do poriadku, čiže OPRAVÍ. Ty na opravu ale nemáš, tak chceš s niekým vypiecť a predať mu šrot???