Vklad do katastra

matusontekkk
19. feb 2023

Dobrý večer, môj starý otec mi dal darom nejaké pozemky, konkrétne 5 parciel. Na kataster bola podaná žiadosť len pred štyrmi dňami za poplatok 66e, čiže majú 30dni na vklad do katastra, kým sa stanem vlastnikom. Len bol dnes za mnou jeden pán a on si nárokuje na jednu parcelu, na ktorej je studňa, že ma pravo ju užívať a ze v minulosti bol aj majiteľom toho pozemku, ktorý neskôr daroval starému otcovi. Ukázal mi aj nejaké papiere podpisane a overene podpisy, potvrdenia, že právo užívať tu studňu pocas života.
Ja som mal v plane nasledujúci týždeň studňu zasypať, keďže je na mieste, v ktorom by som chcel spraviť cestu. Dosť mi to ponáhľa, aby som mohol na tých parcelách niečo robiť, aby prebehol vklad do 30dni, resp. čím skôr.
Ten pán mi vravel, že na tej jednej parcele nemôžem nič robiť a že zajtra ide na kataster dat sťažnosť a bude to riešiť aj prostredníctvom súdu.
Mam otázku-
Ak by kataster nepovolil vklad, týkalo by sa to len tejto jednej parcely, alebo by sa na mňa nepreviedla žiadna zo zvyšných parciel, s ktorými nieje problem? Budu zvyšné 4 parcely prepisane na mňa do 30dni? Aj keby sa tou jednou zaoberal súd?

matusontekkk
autor
19. feb 2023

@matusontekkk Všetkých 5 parciel je uvedených na jednej darovacej zmluve od starého otca.

nelca84
19. feb 2023

@matusontekkk vsak sa pozri na katastri, ci je na nejakej parcele tarcha

soffek
19. feb 2023

@matusontekkk pokiaľ tvoj dedo súhlasil s ťarchou a je zapísaná v liste vlastníctva (vieš si pozrieť) tak áno, má právo zasiahnuť na vklad do katastra.

O aké iné zmluvy sa jedná? Je to len nejaká dohoda písaná medzi nimi dvoma alebo úradne potvrdené?

matusontekkk
autor
19. feb 2023

@nelca84 áno, je tam uvedene, ze tento pan ma právo počas života užívať studnu. Ešte mi vravel, že chce žiadať o vrátenie daru od starého otca, keď sa dozvedel, aké plány mam s pozemkom. Žije asi 100km od pozemku.
Prejde vklad na katastri na mňa, alebo bude s tým problém ak podá sťažnosť?

matusontekkk
autor
19. feb 2023

@soffek Čiže ak by som sa musel zdržať konania na tejto jednej parcele a nechať studňu ako je, nič s nou nerobiť.
Budu prepísane aspoň tie zvyšné 4 parcely na mňa do 30 dní, alebo nie? Keďže je to na jednej darovacej zmluve.

nelca84
19. feb 2023

@matusontekkk ak je tam tarcha, tak plati aj po zmene vlastnika, cize aj pre teba

matusontekkk
autor
19. feb 2023

@nelca84 tak ju budem musieť akceptovať a nič so studňou nerobiť.
Potreboval by som vedieť, či sa stanem vlastníkom do 30 dní, či sa to bude teraz naťahovať, ak tento pán podá sťažnosť a bude chcieť vrátiť dar.

dian32
19. feb 2023

@matusontekkk je dosť možné že sa žiadosť pozastaví dokedy sa to nevyrieši.. ale nemám skúsenosť s viacerými pozemkami na jednej darovacej..

dian32
19. feb 2023

@matusontekkk na vašom mieste by som vyčistili kto ma vašu žiadosť nastarosti a pýtala sa tam.. ak poda sťažnosť určite nejakej vyjadrenie príde..

nelca84
19. feb 2023

@matusontekkk ze je na pozemku tarcha, neznamena, ze nemoze zmenit majitela, takze prepis prejde, ale tarchu musis respektovat
Vratenie daru sa neriesi na katastri, ale na sude. Kde sa chce stazovat?

matusontekkk
autor
19. feb 2023

@nelca84 propagoval som už nejakú reklamu na parcely na budúcu výstavbu domov a zdieľal som nejaké fotky pozemkov. Len som pozabudol na tu ťarchu a ani som vôbec nevedel o tom pánovi, či ešte vôbec žije a kde. Tak zrejme z reklamy sa dozvedel o mojom zámere.
Chce ísť na kataster podať sťažnosť. Ma aj dôkazy z tej mojej reklamy.
Ale keďže som sa dozvedel o nových skutočnostiach, tak to akceptujem a s parcelu a so studňou nebudem nič robiť. Len on bude vedieť doložiť dôkazy na katastri.
Len mam obavy, či sa teraz nebude naťahovať veľmi dlho vklad aspoň tých zvyšných parciel, keďže mi to velmi ponáhľa. Co myslite?

nelca84
19. feb 2023

@matusontekkk ale na co sa chce stazovat?? Tarcha v jeho prospech ostane na LV.

luccija
19. feb 2023

Tebe to nejako zmari plany, ked tam bude studna, ktoru bude vyuzivat?zase fer by bolo napisat, ze o tarche si vedel neverim, ze si to nevedel, ked to tam je udane.To, ze si si neoveril ci zije je tvoj problem
Vratenie daru nie je take jednoduche toho by som sa nebala.Ked pan byva 100 km odtial ide asi iba o truc z jeho strany, lebo ides na pozemkoch zarobit🙂ci nejako vyuziva tu studnu?

sashabb
19. feb 2023

@matusontekkk moc by som sa na tých 30dni nespoliehala, väčšinou to trvá dlhšie.

matusontekkk
autor
19. feb 2023

@nelca84 ťarchu budem akceptovať. Sťažovať sa chce na moje zámery, ktoré som propagoval v reklame a na inzerátoch.

nelca84
19. feb 2023

@matusontekkk 😂 prosim ta, citas co pises? Kataster nerozhoduje o tom, ako ma majitel nalozit so svojimi pozemkami.

matusontekkk
autor
19. feb 2023

@luccija budem musieť zmenit moje zámery, lebo na tej parcele, kde je studňa som chcel spraviť cestu ku buducej vystavbe. Viem, že v zmluve bola spomenutá ta studňa, len som si myslel, že ten pán sa nikdy neozve, keď žije tak ďaleko a nevyužíva ju.

matusontekkk
autor
19. feb 2023

@sashabb skôr mam obavy, aby sa vklad nepozastavil a neťahalo sa to mesiace.

nelca84
19. feb 2023

@matusontekkk napisem ti to naposledy, ze je na parcele tarcha, nebrani zmene majitela. Ja uz neviem ako jasnejsie ti to mam napisat 🙈

luccija
19. feb 2023

@matusontekkk no vidis, ked ide o peniaze chyry sa siria velmi rychlo🙂nevyuziva ju, ale ma dost velke slovo teraz..vratenie daru musi mat vazne dovody kolko to je rokov co mu ich predal len tak pre zaujimavost.To by islo na sud a ktovie kolko by to trvalo.Vklad sa nepozastavi toho sa neboj

matusontekkk
autor
19. feb 2023

@nelca84 to viem, ale tým svojim zámerom, že som na parcele chcel spraviť cestu a zrušiť studňu. Takú chce podať sťažnosť na kataster, že mám v pláne porušiť tarchu, ktorá je na LV. Alebo dokým reálne nič nespravím, tak mi nemôže spraviť problémy, naťahovať vklad?

matusontekkk
autor
19. feb 2023

@luccija tento pán tu parcelu daroval starému otcovi už asi pred 22 rokmi.

nelca84
19. feb 2023

@matusontekkk ked ju realne porusis, moze to riesit na sude, nemoze riesit nieco, co sa este nestalo, a uz vobec nie na katastri. Cize o 30 dni budes vlastnikom 5 parciel, z toho na 1 bude tarcha, tak sa zariad podla toho.

luccija
19. feb 2023

@matusontekkk mal si zamer, ale nespravil si to co sa chce stazovat?ak by si to zasypal a spravil cestu to je ina rec.

matusontekkk
autor
19. feb 2023

@nelca84 super, ďakujem pekne. Dosť ma dnes vystrašil tým, žeby mi mohol prekaziť plány a naťahovať vklad na kataster.

Je pravda, ak som so starým otcom spravil darovaciu zmluvu vo forme notárskej zápisnice, že vklad by mohol trvať kratšie? Za zmluvu som platil 390eur +66 kataster.

nelca84
19. feb 2023

@matusontekkk ano, mohol, cez notara by to mohlo byt rychlejsie. V podstate mozes byt rad, ze na to pan prisiel a "upozornil" ta na to, lebo zjavne si mal v plane tarchu ignorovat a zarobil by si si na pekne problemy.

matusontekkk
autor
21. feb 2023

@nelca84 pred chvíľou mi prišla sms od toho pána, že ide práve z katastra a bol podať na mňa sťažnosť, na moje zámery, ktoré som propagoval na inzerátoch. Písal v nej, nech si nemyslím, že mi to prejde.
Dokonca som zistil, že nevesta toho pána robí na katastri.
Ja ho už radšej nebudem vôbec kontaktovať, nech sa to ešte viac neskomolikuje. Tu studňu nechám ako je a nebudem na tej paracle nič robiť. Len mi ide stále o to, že môže mi teraz skomplikovať prevod tých parciel od starého otca na moje meno do 30 dní? Lebo mi to dosť ponáhľa. Ci sú to len také vyhrážky doprazdna od neho? A aj to, že chce žiadať vrátiť tu parcelu od srareho otca mi písal.
Ďakujem
@draik Vedel by si mi poradiť? Môže mi ten pán skomplikovať prevod tých parciel od starého otca na moje meno do 30 dni?

draik
21. feb 2023

@matusontekkk
Čítali ste poriadne, čo Vám tu bolo poradené, dokonca opakovane?

matusontekkk
autor
21. feb 2023

@draik áno, samozrejme, chcel som si to len potvrdiť, keďže sa mi dnes ozval tento pán s tým, že podnikol nejaké kroky, čo som spomínal. Tak ma týmto vystrašil.
Dúfam, že to tak bude a vklad prebehne v poriadku do 30 dní. Ďakujem