Nekomunikuje s učiteľkami a ani s deťmi

15. máj 2024

Ahojte mam dceru má 5 rokov, chodí do školky v podstate prvý rok, skoro stále je chorá takže vačšinou je doma, ale stalo sa nam v marci, že do skolky chodila celé 3 týždne. Problém je v tom, že nekomunikuje s učitelkami ani s detmi. Chodím s nou za psychologičkou, ale nič nepomáha. Na ihrisku sa hrá s detmi aj rozpráva, ale akonáhle príde do školky tak prestane komunikovať. Psychologička vraví že ma selektívny mutizmus. Ale v podstate chodíme za nou a žiadne zlepšenie nevidíme. Poraďte mi, čo mám robiť ? Ako mám pomocť svojej dcére?

taynee
15. máj 2024

Rozprávali ste sa dcérkou doma? Ako sa jej páči v škôlke? Aký má názor na deti a na učiteľky? Našla si tam kamarátku? Psychologička okrem diagnózy povedala príčinu resp ako nastaviť liečbu? Ešte jedna otázočka - je v škôlke celý deň alebo len pol dňa? Viem, veľa otázok, ale to je podstatné pre radu.

kacena4
15. máj 2024

psycholog kedze je to psychilogicka porucha nie logopedicka

autor
15. máj 2024

@taynee V škôlke sa jej páči , ale komunikovať nechce. Kamarátky si našla, ale tým, že s nimi nerozpráva ich od seba odplasila. Chodí na 4 hodiny do škôlky. Psychologická neporadia nič, iba že ju do toho nemám nútiť.

autor
15. máj 2024

@kacena4 a kde som písala že logopedicka ?

taynee
15. máj 2024

A čo povedala, že prečo s nimi nechce rozprávať? Vyjadrila sa k tomu?

autor
15. máj 2024

@taynee ZE sa hanbi iba toto mi povedala, veľmi o tom nechce hovoriť.

autor
15. máj 2024

@taynee Len tým, že nechce hovoriť tak dievčatá od nej bočia, proste aj keď si našla sem tam kamošku tak kamarátstvo dlho nevydržalo, kvoli tomu že moja nekomunikuje.

taynee
15. máj 2024

Tak ju len treba nechať, osmelí sa. Tým, že tam chodí málo, tak nemá vytvorené vzťahy. Osmelí sa určite.

zuzkaa1991
15. máj 2024

Moja bola taka ista ale oona zacala do MŠ od 2.5r teraz ma 6r a az od januára si nasla kamošky pekne. Sa baví komunikujee kedze predtým chodila do inej MŠ tam bohužiaľ musela.asspon odpovedať na otazky tento ro sme zmenili MŠ dokonca ma za učiteľku co je nasa suseeda pozna ju od malička a v škôlke s nou nekomunikovala max odpovedala aleeboo kyvla s hlavou treba len dookola opisovať ako je super v skolke pytat sa vela co robia ako sa paci atd ze treba sa rozprávat.s detickamii....tak ako vysse pise pani treba tomu nechat cas.....je too na psychiku detsku ako ja som po 6r začala pracovať zrazu som s malou nebola ked bolla chora musela som ísť do prace to bola separacna úzkosť len všetko sme.si stale.dookola vydiskutovali vysvetlillii a postupne to pochopila....je to velka zmena a to ze je taka vela 5r.velmi vela vnima a skratka ostala bez mamky bez jej bezpečia chodi este krátko ked je casto chorá musi ziskat dôveru a vela robia a učiteľky aky majú vzťah

autor
15. máj 2024

@zuzkaa1991 lenže moja ani keď musí tak neodpovie ...

kacena4
15. máj 2024

ospravedlnujem sa zle som precitala

autor
15. máj 2024

@kacena4 v pohode

ivanabat
16. máj 2024

So selektívnym mutizmom poznám jedno dievča, už je na druhom stupni základnej školy. Škola to akceptuje, väčšinou je preskúšaná testom. V triede komunikuje iba s jednou spolužiačkou, niekedy s učiteľkou. Má to normálne ako diagnózu, chodí na terapie. Takže je to síce ojedinelé, ale sú aj takéto detičky.

anna_anicka83
16. máj 2024

Ahoj, ja poznám viac takýchto detičiek. Jedno dievčatko v škôlke nekomunikovalo s učiteľkami vôbec, ani na ihrisku. S deťmi ako kedy. Myslím, že u nej najviac pomohlo, keď sa začala kamošiť so slečnami, ktoré za ňou chodili domov (v domácom prostredí bola úplne iná), cez nich komunikovala aj v škôlke, nakoniec mala odklad a išla aj s nimi do školy. Dnes chodí súťažiť na Hviezdoslavov Kubín. A ešte chlapčeka. On sa zablokoval. Ale keď mal pri sebe niekoho, koho poznal (mama, brat), tak rozprával. Čiže v 1. ročníku vždy poobede chodil do triedy jeho brat, aby on ukázal pani učiteľke ako číta, lebo cez hodinu to nedokázal. Postupne ako si osvojil kolektív a pani učiteľku, sa rozrozprával. Tak možno skúsiť nájsť niekoho, koho pozvete domov, aby sa spoznala s deťmi vo svojom prostredí. A dať tomu čas, počúvať rady psychologičky a uvidíš. Chce to trpezlivosť. Držím palce.

autor
16. máj 2024

@anna_anicka83 ona mala kamošku s ktorou sa kamarátila vonku chodia spolu aj do škôlky ale tým že v škôlke s tým dievčatkom nehovorila tak ťa kamoška sa s ňou prestala kamarátiť