Ako šetríte?

23. aug 2023

Určite aktuálna otázka vo viacerých rodinách.Dajte rady a tipy ako šetrite,nech sa navzájom inšpirujeme.Priklad ja
-nechodim do reštaurácii,varím len doma
-kupujem potraviny v akcii,sledujem letáky
-zbytocne nenakupujem čo nepotrebujem
-ked ideme na výlet beriem si jedlo a pitie z domu
-zapisujem si príjmy a výdavky
-nechodim na nechty a pod.,ku kadernícke raz začas
-po deťoch predávam oblečenie a hračky
-na seba kupujem najmenej
Snažím sa čo najviac ušetriť z výplaty,darí sa mi okolo 300 eur mesačne.Rada by som ušetrila aj viac na nečakané situácie a výdavky navyše.

judit47
23. aug 2023

Toto co popisujes je pre mna nieco medzi zivorenim(ak to myslis doslovne,ze nic nekupujes nikdy ziadna restika na vylete nekupis ani nanuk/vodu)
A normalnym sposobom zivota-ak myslis obrazne ze idete na vylet tak nabalis vodu a drobnosti a tam sa najete alebo idete do restiky raz za mesiac,zbyotcne nenakupujes zapisujes si vydavky to tiez robi kazdy normalny clovek nech vie🙂 Takze neviem co myslis tym setrenim presne?

minesasubu
23. aug 2023

Šetriš pekne aj ja sa snazim sledujem letaky , varim vacsinou bez masa ( ani ho moc neoblubujeme) , nekupujem zbytocnosti, davam na veci pozor aby sa nam nekazili , neplytvame energiami a pod

ALE zase sebe doprajem ( kadernicka, pedi a mani kazdy mesiac, kozmetika tiez ) a aj rodine ,myslim si ze zivot nie je len o tom si odopierat a kedze viem kolko si mozme dovolit aby sme zili spokojno mame jedneho syna a pri nom aj ostaneme
chapem ze doba je taka aka je ale raz za čas je fajn si urobit radost , na dovolenku ked ideme sa dost rozsupneme

autor
23. aug 2023

@judit47 Áno myslím všetko doslovne.Ale kúpim aj navyše príklad keď vypijeme vodu tak na výlete kúpim niečo na pitie alebo zmrzlinu.Ale to zas není taká veľká položka.No v mojom okolí nikto nezapisuje príjmy a výdavky,len ja.Vacsina platí kartou a nerieši koľko má na účte.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anjelicek26
23. aug 2023

Tak rob to ako to citia,Ale skutocne taketo rozpisy a sposob setrenia je skutocne na hranici s tym, kde si clovek povie,ze zije a nie ze preziva..ja Si neviem predstavim nedopriat Si nove oblecenie a kadernicku Raz za cas nehovorim kazdy mesiac, Ale jednoducho sa mam az prilis rada😅 Co robim je - nakup Raz v tyzdni zo zoznamom,co budem varit,clovek nekupi milion blbosti... A dohliadam Si na spotrebu Energie, zhasinam svetla,neprekurujeme,ked sa da susim vonku, vodu nad umyvadlami mame na senzor pohybu,takze ziadne dlhe odpustanie a vypne...kde sa da idu deti na boku,neberiem zakazdym Auto...

almia
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hankab
23. aug 2023

Chodime na velke tyzdenne nakupy do tesca a vyberam hlavne potraviny, ktore su kvoli karticke lacnejsie. Niekedy to vie urobit aj 15€ pri 100€ nakupe.
Oblecenie kupujem v sekacoch, aj ked to nie je prave o setreni, ale v normalnych obchodoch mi nic nesedi a nepaci sa mi. Tam mam zapar supov celkom originalne kusky.
Do prace si namiesto predrazenych menuciek nosim obed, za 6,50€ mam tym padom cele kura na 3 dni a naje sa aj vecne hladny chlap.
Mame 2 auta kvoli dochadzaniu do prace, no ked ideme na dlhsie trasy volime vzdy to co ma nizsiu spotrebu.
Mame umyvacku riadu (voda) a neprekurujeme, obcas zakurime v krbe.

maminkadeticiek
23. aug 2023

Co tak si vypytat v praci pridat na plate?

almia
23. aug 2023

@jj298 studené rezne? V tomto teple..skôr skazené rezne... Však sa nedá nič z domu zobrať pokiaľ nemáš chladničku v aute...ani len desiata...v tomto teple!

ropucha6
23. aug 2023

Nic z toho…to uz by som nemala asi nic zo zivota.

maminkadeticiek
23. aug 2023

Ja hoci zarobim relativne dost,bola som vychovana k rozumnemu zaobchadzaniu s peniazmi.Na co som pysna naucila som vsetkych zhasinat a neminat zbytocne elektriku.Dnes jentontak,ze moje 4 rocne dieta sa ma spyta "mami pre koho sa tam svieti?" 😂 Naozaj svietime kde potrebujeme,kde sme,ale ked odideme z miestnosti vzdy zhasneme.Mali sme pekny preplatok na elektrike.

mell27
23. aug 2023

Našla som si lepšie platenú prácu 😊😉

miamia04
23. aug 2023

Robím to isté, šetrím ale oveľa menej. No ako píšu baby, je to obmedzujúce, unavné, bez potešenia . Hlavne, keď tak človek žije roky.
A z akej mesačnej sumy sa ti podarí ušetriť 300eur?

bessie12
23. aug 2023

Vždy som si previedla určitú sumu na sporiaci účet a zo zvyšku som žila. Ku kaderníčke nechodím ako je rok dlhý. Manikúra, pedikúra detto. V takom teple na výlety nechodíme. Do reštaurácie nechodíme, ale občas si objednáme. Na potravinách nešetrime. To je to posedenie na com by som šetrila. A môj muž detto. Oblečenie nekupujem často. Po dlhom case som si kúpila nejaké veci, ale to je všetko do práce.

autor
23. aug 2023

@maminkadeticiek Plat máme celkom dobrý.Tiez mám preplatky na elektrine aj na plyne.
@ropucha6 Podľa teba len ten žije skutočne čo rozhadzuje peniaze?
@miamia04 Z 1000 eur

hankab
23. aug 2023

Este dodam, ze som nastupila do novej prace, plat o 400€ vyssi ako v predoslej.
Na sporiaci ucet sa strhavaju peniaze hned ako pride vyplata, aby som ju neminula 😅
Nekupujem v obchode zbytocne predrazene blbosti ako sladkosti, sladke vody, drahe dzusy a ani drahu kozmetiku. Alkohol vobec nepijeme.
Nedavno sme sa stahovali a namiesto cisto novej sedacky za 1500€ sme kupili zanovnu v super stave za 150€.
Nemam susicku ktora je extremny zrut energii, vesiam vsetko pradlo na susiak. Vsetky spotrebice sme kupili AA kvoli spotrebe.
Obcas si objedname menu na dovoz, no restikam sa vyhybame, lebo 2x jedlo + napoje vzdy vyjde okolo 25-30€. Chodime len ked oslavujeme.
Planujeme svadbu, no bude uplne jednoducha na zahrade bez precancanej drahej vyzdoby, budeme mat cerstve kvety a par svetielok + biele plachty. Saty kupim pekne lanove za 100€ namiesto poziciavania za 500. Obrucky chceme uplne jednoduche.
No napriek vsetkemu co som vymenovala nemozem povedat, ze by sme mesacne usetrili 1000€ 🤣
Vzdy sa najde nieco co treba dokupit, opravit (hlavne auta su hrozny zrut penazi) a mame aj dost vysoke naklady kvoli hypoteke.

maryskas
23. aug 2023

A ako sa odmenis za to, ze makas kazdy den v praci? Ja to vnimam ako odmenu, za to, ze kazdy pracovny den idem rano do roboty a vratim sa podvecer. Ze si viem potom dopriat dobre jedlo z restiky (nemusim stat pri hrncoch) alebo cestovat s manzelom a tam nehladiet na kazde €. Pre mna je to taka rovnovaha.. Setrenie je fajn, treba mat vzdy rezervu na neocakavane udalosti, ale zas nikdy nevieme dokedy na tomto svete budeme a ciel len co najviac setrit nie je podla mna zmysel zivota.

miamia04
23. aug 2023

To naozaj z 1000e usetríš 300e? Teda 30% si odkladáš. To je dosť podľa mňa. Toľko naozaj nedokážem ušetriť.

janka54321
23. aug 2023

Toto neni setrenie, toto je prezivanie ...co si otrokom svojej penazenky!!!??? setri ...to treba, ale nezabudni popritom aj zit

citron25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
emm_i
23. aug 2023

Podľa môjho názoru vie človek aj ušetriť, a zároveň si aj užiť život.
Mesačne ušetrím 300 eur, bývam zatiaľ v podnájme.
Na čo na seba míňam, je fitko na pravidelnej báze. Nechodím ani na pedikúru, ani manikúru, kaderníčka a pod. A pritom si myslím, že si viem užívať život, pretože idem aj na výlet - obyčajná turistika, beh, s kamoškami prechádzky, aj kávička... Idem aj do kina, aj divadlo, aj si občas doprajem jedlo v reštaurácii. Doprajem si aj dovolenku, nové oblečenie. Deti ešte nemám, to je pravda, možno to skresľuje.
A väčšina vecí, pri ktorých fakt žijem a užívam si, príklad turistika, beh, plávanie v jazere, prechádzky so psom, to sú naozaj minimálne položky a zadarmo, a človek vie ušetriť. Konkrétne ja šetrím časom na vlastné bývanie.
Len ma udivujú názory, že človek, ktorý šetrí, nežije život...

miamia04
23. aug 2023

@janka54321 tiež si to myslím.

deti95060810
23. aug 2023

kupovať v sekáčoch - nič pre mňa...
ja si zas rada niečo kúpim na seba - veci, však som žena, chcem vyzerať Ok....
jedlo ma nezaujíma, zjem aj rožtek s maslom...

miamia04
23. aug 2023

@emm_i tiež usetríš 30% svojho príjmu?

ropucha6
23. aug 2023

@autor vidim aj nieco medzi extremnym minanim a extremnym setrenim. Ale ak to necitis ty ani tvoja rodina ako obmedzenie, tak je to samozrejme fajn. Ja by som si radsej hladala lepsie plateny job.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
esmey
23. aug 2023

@citron25 takí čo nešetria a minú všetko čo zarobia (teda presne takí ako ty) sú zas finančne negramotní...

autor
23. aug 2023

@maryskas Odmeňovať sa za to že chodím do práce,to ako vážne?Ved to je základ chodit do práce,ked chceme žiť a zarábať tak pracujeme.A z vyplaty si kúpim niečo do domu,niečo pre deti len tak pre potešenie alebo oblečenie.
@janka54321 Ale veď ja normálne zijem,aj si doprajeme,no aj si šetrím.
@citron25 Tak mne to není jedno.Ja nefajčím ani nepijem alkohol,aj na tom ušetrím.A restiky sú drahé.To si radšej navarim doma.f
@emm_i Tiež ma to udivuje že človek ktorý šetrí nežije poriadne.
@ropucha6 Manžel je rád že nerozhadzujem na somariny.Pracu mám dobrú,stíham pri ňom škôlku a deti.
@jj298 Ja nepijem kávu,no občas si dám horúcu čokoládu.

citron25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz